Hava Durumu

Helvacı Bacı, Bursa'da yaptığı helvayı saniyeler içinde Mekke'ye gönderdi!

İsmi 'Bursa Evliyaları' arasında yer alan Helvacı Bacı'nın yaptığı helvayı, o sırada hacda olan tüccar efendisi de yedi. Tüccarın hacdan dönüşünde helvanın konulduğu tabak, eşyaların içinde çıkınca bu durum Helvacı Bacı'nın kerameti olarak kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2018 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2018 12:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Helvacı Bacı, Bursa'da yaptığı helvayı saniyeler içinde Mekke'ye  gönderdi!

Bulgaristan'ın Filibe Kasabasından Bursa'ya geldiği rivayet edilen Helvacı Bacı, keramet gösteren "Bursa Evliyaları" arasında zikredilmektedir. Hakkında çok az bilgi vardır. Tahtakale Semti, Veziri Caddesinde, Pınarbaşı Mezarlığına doğru çıkarken, sol tarafta Helvacıoğlu Mescidi önünde bulunan kabir, Helvacı Bacı'ya aittir. Bu mezar bilhassa kadınlar tarafından zaman zaman ziyaret edilerek, helva adağı yapılmaktadır.

HELVACI BACI'NIN KERAMETİ

Söylentiye göre, Helvacı Bacı bir tüccarın hizmetçisi idi. Tüccar hacca gitmişti. Evde hanımı helva pişiriyordu. Bu sırada evde bulunan kadın, hizmetçi kıza, "Efendim helvayı çok severdi" dediği zaman, hizmetçi kız, eline bir tabak alıp içine bir miktar helva koyup, "Ağız tadıyla bu helvayı yesin" demiştir. Bu durumu gören kadın şaşırmış ve hizmetçi kıza ne yaptığını sormuştur. Tüccarın hacdan dönüşünde tabak, eşyaları arasından çıkmıştır. Bu durum, bacının kerameti olarak kabul edilmiştir. Bu olaydan sonra kendisini "Helvacı Bacı" olarak çağırmışlar, hürmet ve sevgi beslemişlerdir. Vefat ettiğinde mescidin önüne defnedilmiştir.

HELVA ADAĞI

Helva vaat edilmesi halinde isteklerin derhal yerine geleceği inancı gereği Helvacı Bacı'ya helva adağının yapıldığı, evde yapılan helvaların mezarın üzerine konulduğu veya mezar çevresinde bulunan kimselere verildiği, oradan gelip geçenlerin veya yakında bekleşen çocukların bu helvaları alıp yedikleri ve sonra dua ettikleri söylenmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.