Hava Durumu

Hiç zor değil! İşte stresi azaltmanın püf noktaları

Yoğun iş temposu, rekabet ortamı, insan ilişkileri gibi birçok faktör, stresi iyi kontrol edebilmeyi gerekli hale getiriyor. Stres, kontrol altında tutulabildiğinde olumlu etkiler gösterebilirken isteğimiz dışında bir seviyede seyrettiğinde birçok sağlık ve psikolojik problemi de beraberinde getirebilmektedir. Peki stres nasıl kontrol altında tutulabilir?

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2018 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2018 11:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Hiç zor değil! İşte stresi azaltmanın püf noktaları

-Rumeysa Yahyaoğlu-

Baskı altında hissettiğimiz bir iş yaparken yoğunluğu az olan uzun vadeli stres, yeme davranışını farklı şekillerde etkileyebilir. Pek çok insan stres altındayken daha fazla yerken, yaklaşık yüzde otuzunun normalden az yediği gözlemlenmiştir.

Strese bağlı düzensiz beslenmeyi kontrol edebilmek için yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı düşünceler, duygular ve duyumsal deneyimlerin farkındalığını arttırmak çok önemlidir. Farkındalığı artmış insanların öğrenilmiş bazı olumsuz beslenme davranışlarından daha kolay vazgeçtiği, yeni ve doğru beslenme alışkanlıkları kazanmakta daha az zorlandığı görülmüştür.

 Düzenli, kaliteli uyku uyumak, dengeli öğünler yapmak, su tüketimini uygun miktarda arttırmak ve biraz da gülümsemek stresi kontrol altında tutmak için güzel bir adım olacaktır. Sizlerle içeriğindeki etkin maddelerle vücuda mutluluk veren, stresi azaltan bazı sağlıklı besinleri paylaşacağım.

ÇİKOLATA

Yapılan birçok bağımsız araştırma çikolatanın ham maddesi olan kakaonun kan basıncını, kolesterolü düşürdüğünü, kalp-damar sağlığını koruyucu etkide olduğunu göstermektedir. Bu faydalardan en iyi şekilde yararlanmak için yüzde 70-80 kakaolu bitter çikolata tercih edilmelidir. Günde 2 kare bitter çikolata tüketilebilir.

BALIK

Omega-3 kaynağından oldukça zengin olan balık, hafızayı güçlendirir, öğrenmeyi ve konsantrasyonu artırır, stres azaltıcı etki gösterir. Haftada 2 kez balık tüketilmelidir.

MAGNEZYUM

Sinir sisteminin sakinleşmesini sağladığı için anti stres minerali olarak da anılan magnezyum mutluluk hormonu salınımını artırmaktadır. Badem, kaju fıstığı, kabak çekirdeği, ceviz, fındık, incir, hurma, ıspanak iyi birer magnezyum kaynağıdır.

SARIMSAK

Stres aynı zamanda bağışıklık sistemini zayıflatır. Sarımsakta antibiyotik, antimikotik ve antiviral etki gösteren bileşikler bulunmaktadır. Zayıflayan bağışıklıktan hastalıkları korumak ve bağışıklığı güçlendirmek için her gün 1 diş ezilmiş sarımsak tüketmek uygun olacaktır.

PAPATYA

Yapılan bir araştırmada papatya takviyesi yapılan anksiyete bozuğu olan 57 kişide, papatyanın anksiyete belirtilerinde belirgin bir düşüşe sebep olduğunu belirlendi. Uykudan 1 saat önce içilen 1 kupa papatya çayı uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır.

MUZ

Muzda bulunan triptofan kullanılarak kişiye rahatlık ve mutluluk veren serotonin hormonu oluşturulur. Potasyum içeriği yüksek bu meyvenin öğrenme kabiliyetini desteklediği, zindelik verdiği tespit edilmiştir. Strese bağlı mide ekşimesi problemi için muzun antiasit etkisinden yararlanılabilir.

YOĞURT VE TURŞU

Stresli dönemlerde bağırsaklardaki probiyotik bakterilerinin sayısı azalmaktadır. Bu durum hem sindirim problemlerine zemin hazırlamakta hem de kaygı durumunu artırabilmektedir. Yoğurt ve turşuda bulunan probiyotiklerle yapılan bir çalışmayla bu besinlerin kaygı durumunu azalttığı belirlenmiştir. Yoğurt ve turşunun bu özelliğinden iyi faydalanabilmek için doğal yollarla fermente edilmiş olması gerekmektedir.

MELİSA

Özellikle mevsim geçişleriyle birlikte gelen yorgunluk ve uyku problemleri için etkili olan melisa çayı kaygıyı azaltır, doğal bir sakinleştiricidir. Hazmı kolaylaştırır ve antioksidan etkisi ile bağışıklığı güçlendirir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.