Hava Durumu

Hollanda'yla ilgili flaş gelişme! Türk Dışişleri'ne çağrıldı

Hollanda Parlamentosu'nun 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak tanımasının ardından, Hollanda Maslahatgüzârı Erik Weststrate Türk Dışişleri'ne çağrıldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2018 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2018 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Hollanda'yla ilgili flaş gelişme! Türk Dışişleri'ne çağrıldı

Bu sıcak gelişmeyi yazılı açıklamayla duyuran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye'nin 1915 olaylarına ilişkin tutumunun, tarihi olgulara ve hukuki normlara dayalı olduğunu vurguladı.

Avrupa hukukuna yerleşmiş içtihatların, 1915 olaylarının meşru bir  tartışma konusu olduğunu hükme bağladığını belirten Aksoy, "Hal böyleyken,  Türkiye ve Türk milletinin hassasiyetle yaklaştığı 1915 olayları konusunu tarihi  ve hukuki bağlamından kopararak, siyasileştirmeye yönelik girişimlerin kabul edilmesi mümkün değildir. Bu çerçevede, Hollandalı siyasetçileri Türkiye'ye yönelik ön yargılı tutumlarını gözden geçirmeye ve tarihi siyasallaştırmamaya davet ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Hollanda'nın, bu tarihi meselenin çözümüne katkı vermek istiyorsa,  2005'ten bu yana Türkiye'nin ısrarla önerdiği, Osmanlı tarihi uzmanı bilim  insanlarına açık bağımsız bir Ortak Tarih Komisyonu kurulması teklifine destek  verebileceğine dikkati çeken Aksoy açıklamasında, "Hollanda'nın ülkemizle  ilişkilerini normalleştirme iradesi bulunup bulunmadığının da bir göstergesi  olacak bu konu hakkındaki görüşlerimiz ve beklentilerimiz Bakanlığımıza davet  edilen Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarına da iletilmiştir"  ifadelerine yer verdi.

Ankara Büyükelçisi'ni resmi olarak geri çekerek Türkiye ile diplomatik ilişkilerini askıya alan Hollanda'da parlamento, 1915'te yaşananları dün "Ermeni Soykırımı" olarak tanımıştı. Dün alınan karara göre, Hollanda ayrıca 24 Nisan'da Ermenistan'daki anma törenlerine bakan düzeyinde temsilci gönderecek.

Koalisyon ortağı Hıristiyan Birliği (CU) partisinin milletvekili Joel Voordewind tarafından gündeme getirilen önerinin kabul edilmesiyle, Türkiye ile Hollanda arasında zaten gergin olan ilişkilerin daha da kötü bir duruma gelmesi bekleniyor. Bugüne dek Hollanda'da yetkililer "Ermeni Soykırımı meselesi"nden söz etse de resmi tanıma gerçekleşmemişti.

2004'TE DOLAYLI OLARAK SÖZ ETMİŞTİ

Hollanda parlamentosu, 2004 yılında yine CU'nun önerisiyle dolaylı bir şekilde 'soykırım'dan söz etmişti. CU tarafından verilen Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin sözde "Ermeni soykırımı"nın tanınma şartına bağlı olmasına ilişkin önerisi oy birliğiyle kabul edilmişti. Hollanda ve Türkiye arasındaki tansiyon, geçen yıl referandum öncesi yaşananlar nedeniyle yükselmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptali ve Almanya üzerinden karayoluyla Rotterdam'a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın geri gönderilmesi diplomatik krize neden olmuştu.

Lahey Büyükelçisi'ni geri çağıran Türkiye, istişare için ülkesine giden Hollanda Büyükelçisi'nin Ankara'ya dönmesine de izin vermemişti.

İlişkilerin normale dönmesi amacıyla başlatılan üst düzey temaslarda Türkiye muhatabından özür bekliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.