Hava Durumu

İbrahim kalın net konuştu: 29 Ekim'de başlayacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 29 Ekim'de yeni havalimanında uçuşlar başlayacağını, tarihte bir değişiklik olmadığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2018 19:57
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2018 19:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İbrahim kalın net konuştu: 29 Ekim'de başlayacak

İbrahim Kalın'ın açıklamasının satır başları şöyle; 

Özellikle yeni havalimanı ile ilgili çalışmaların yüzde 97 oranında tamamlandığını ifade edebiliriz. Planlandığı ve kamuoyuna duyurulduğu şekilde de 29 Ekim günü inşallah Üçüncü Havalimanı'na intikal olacak ve orada artık yeni havalimanından ulusal ve uluslararası uçuşlar başlamış olacak. Dolayısıyla oradaki takvimde herhangi bir değişiklik söz konusu değil.

(İDLİB) İdlib mutabakatı bütün dünyada takdirde karşılandı. Bunun sonuçlarını bugün görmeye başladık. İdlib'de insani dramla karşı karşıya olacaktık. İdlib mutabakatıyla ilgili detaylar Rus mevkidaşlarla müzakare ediliyor.

Dünyada iki vizyon rekabet halinde. Bir tarafta ben güçlüyüm, halkıyım diyen bir dünya düzeni var. Bunun karşısında dünya 5'ten büyüktür diyen Türkiye'nin önerdiği Cumhurbaşkanımızın formüle ettiği bir düzen var.

(ALMANYA ZİYARETİ) BM'den bildiğiniz gibi Almanya ziyaretimiz oldu. Son dönemde Almanya'da yaşadığımız sorunları geri bırakan bir ziyaret gerçekeşti. Bir devlet ziyaretine yakışır her türlü tedbir alınmış idi. Bizim Almanya ile çok köklü ilişkilerimiz var. Bu ziyaretle yeni bir sayfanın açılmış olduğunu ümit ediyoruz. Alman basınında çıkan dezerformasyonları gördüğümüz zaman insan üzülüyor. Ama belli ki birikmiş ön yargılar, peşin hükümler ortadan kalkmıyor.  Dış politika gündemimiz itibariyle özellikle bu iki ziyaretin önem arz ettiğini ifade etmeliyim.

(4'LÜ ZİRVE): 4'lü zirve olarak planladığımız toplantının alt yapısı oluştu. Şu anda tarihler üzerinde çalışıyoruz. Bu ay içinde ya da kasım ayının başında bu toplantıyı yapacağız. Gündem Suriye ağırlıklı olacak.

(IRAK): Irak'ta yapılan seçimler tamamlandı. Irak'ın yeni cumhurbaşkanını tebrik ediyoruz. Şimdi bir hükümeti kurma süreci başlatıldı. Irak'ın toprak bütünlüğünü, siyasi birliğin sağlanması, Irak'ın Türkiye ile ilgili güvenlik sorunlarının çözülmesi konusunda bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Türkiye ile yakın çalışacağına inancımız tamdır.

SORU CEVAP

(MÜNBİÇ): Bizim her düzeyde Amerikalı mevkidaşlarına söylediğimiz oyalama taktiğinin bir kenara bırakılması. Süreçlerin çok önceden tamamlanmış olması gerekiyordu. O yüzden şu anda size bir tarih veremiyoruz. Normalde önceden tamamlanmış olması gereken bir süreçti. Bu oyalama taktiği gerçekten büyüyen bir sorun olmaya başladı.

(FIRAT'IN DOĞUSU) Terörle mücadele öncelikli hedefse buna yoğunlaşmamız gerekir. Bizim burada en ufak tereddütümüz yok. Ama Suriye'nin toprak bütünlüğü siyasi birliği bu süreçte önem arz ediyor. Bu süreçte oldu bittilere izin vermemiz mümkün değil.

(İDLİB MUTABAKATI): Kimsenin Türkiye'ye gelmesi söz konusu değil. Bizim orada 12 tane askeri gözlem noktamız var. Sınırlar demin dediğim gibi coğrafyaya göre belirlenecek. O grupların nereye çekileceği falan meselesi biraz operasyonel detay. MİT bu konuyu sahada çalışıyor. Amacımız orada ne rejim tarafından İdlib'e saldırı yapılması ne de İdlib'den rejime bir saldırı yapılması. Bütün yükümlülüğün Türkiye'nin omuzlarına yüklenmesi doğru değil. Türkiye tek başına İdlib'de 3- 3,5 milyon insana yardım edemez. Sahadaki hareketlilik şu anda kontrol altında. Soçi'de alınan mutabakatların çerçevesinde temin edilmiş durumda.

(WASHINGTON POST YAZARI): Dün bu konu bizim gündemimize geldi. Bu adı geçen kişinin nişanlısı da bize ulaştı. İlgili birimlerimiz konuyu dünden beri takip ediyorlar. Bize ulaşan bilgi, şu an itibariyle bu Suud vatandaşı olan kişi hala İstanbul başkonsolosluğunda.

(EMEKLİLİK YAŞA TAKILANLAR): Bu emeklilikte yaşa takılanlar konusunu daha önce de sormuştunuz. Bu konu kabinenin gündeminde yok. Değerlendirmesi Meclis'te yapılır.

(ZORUNLU ASKERLİK): Şöyle ifade edeyim bununla ilgili zaman zaman gündeme getirilen bir konu. Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Tek tip askerlik dediğiniz şey de o. Şimdi tabii bu uzun vadeli bir proje. Şunu da söyleyeyim TSK ordu mensupları itibariyle yüzde 50 civarında profesyonellemiş durumda. Bunlar müzakere edilecek. Şu an itibariyle yeni düzenleme, tasarı gündemde değil. Bu konunun sıcak olduğunu biliyorum. Muhtemelen önümüzdeki günlerde bu konu gündemde olmaya devam edecek.

(MCKINSEY ŞİRKETİ): Türkiye Cumhuriyeti ekonomisini ilgili birimleri yönetir. Danışmanlık hizmetinin bir bağlayıcı tarafı yoktur. "

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.