Hava Durumu

İlginç araştırma! Ayrılık ölümden beter mi?

"Ayrılık ölümden beter" sözünün gerçekliği Hacettepe Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından araştırıldı. Ortaya çok çarpıcı sonuçlar çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2017 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2017 18:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İlginç araştırma! Ayrılık ölümden beter mi?

'Ölüm', 'ayrılık' kavramları üzerine çalışan ve 600 kişiyle görüşen Hacettepe Üniversitesi'nden bilim insanları, ölüm sonrası yas oranını yüzde 3, ayrılık sonrası yas oranını ise yüzde 1.3 olarak açıkladı.

Hacettepe Üniversitesi Psikiyatri Bölümü, türkülerden yola çıkarak ilginç bir araştırmaya imza attı ve ölüm-ayrılık sonrasında yaşanan "yas dönemi"ni inceledi. Ölüm sonrası matemin ayrılığa göre daha uzun ve derin yaşandığını tespit eden bilim insanları, "ayrılık sonrası patolojik yas" kavramını psikiyatri literatürü için önerme kararı aldı.

600 KİŞİYLE GÖRÜŞME

 "Yakın Kaybı Sonrası Yas Belirtilerinin Yaygınlığı ve Yordayıcı Etmenler" başlıklı araştırmayı, Psikiyatr Arda Bağcaz yönetti. 2 yıl süren araştırmada, 350 hanedeki 15 yaş üstü 600 kişiyle görüşüldü. Psikiyatr Bağcaz, araştırmayı ve sonuçlarını şöyle anlattı:

UMUT İKİ UCU KESKİN BIÇAK

Araştırmada asıl amacımız matem konusunu incelemekti. Görüştüğümüz kişilere "Ölümün mü acısı daha fazla, ayrılığın mı?" sorusuna yöneldik. Ölüm yasının daha uzun ve derin yaşandığı sonucuna ulaştık.

Matem çok doğal bir süreç ancak bu sürecin uzaması çeşitli hastalıkların varlığına işaret ediyor. Her insanda farklı etkileri görülüyor. Hiç konuşmamak, ölen kişi hakkında konuşmamak, kıyafetini üstünden çıkarmamak, eşyasını olduğu gibi bırakmak, öldüğünü kabul etmemek gibi farklı tepkiler olabiliyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.