Hava Durumu

İnegöl'de su kesintisi

BUSKİ'den, yapılacak çalışmalar nedeniyle İnegöl'de su kesintisi uygulanacağını bildirili.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2017 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2017 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İnegöl'de su kesintisi

Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalar çerçevesinde Mahmudiye Mahallesi Ağaç İşleri Sanayi Bölgesi ve civarında 3 Ekim Salı ile 1 Kasım Çarşamba tarihleri arasında zaman zaman su kesintisi yapılacak.

Peki su satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Satışa sunulan suların Sağlık Bakanlığı'ndan ithal veya üretim izni almış olmasına dikkat edilmeli.

Bakanlığın hazırladığı çerçeveye göre vatandaşların ambalajı su satın alırken ve kullanırken dikkat etmesi gerekenler şöyle:

Suyun etiketi sağlam ve okunaklı şekilde ürünün üzerinde olmalı. Etiket üzerinde suyun adı, cinsi, üretim veya ithal izninin tarih ve sayısı, imla (dolum) yapıldığı yerin adresi, suyun sahip olduğu analiz değerleri yazılı bulunmalı. Kap, kapak ve etiketlerde tüketiciyi yanıltıcı bilgi (tedavi eder v.s.) ve semboller bulunmamalı. Kapak orijinal haliyle kapalı olmalı ve önceden açılmış olmamalı. Suyun adı kapak üzerinde yazılı olmalı. Kap üzerinde ise üretim ve son kullanma tarihi ile parti ve seri numarası görülmeli.

Halkın yoğun olarak tükettiği PC damacanaların üzerinde ürün güvenliğini sağlamak için; hava ve su sızdırmayan, kap ve kapağı içine alacak şekilde yapıştırılmış, güvenlik bandı (shiring) bulunmalı. Güvenlik bandı üzerinde suyun adı ve cinsi yazılı olmalı.

Geri dönüşlü PC damacanaların üzerinde suyun adı ve/veya şirket ismi ve/veya tescilli amblemi veya logosu kabartma şeklinde yazılı olmalı. Geri dönüşlü PC damacanalar farklı marka su dolumu için kullanılmamalı.

Ambalajlı sularda kapak, güvenlik bandı, etiket ve PC damacana üzerindeki suyun adı ve/veya şirket ismi ve/veya tescilli amblemi veya logosu gibi bilgiler birbiri ile uyumlu olmalı.

Su renksiz, kokusuz ve berrak olmalıdır. İçerisinde çökelti, yosunlaşma v.b. yabancı cisim bulunmamalı. Ambalajlı sular temiz ve hijyenik ortamda taşınmalı. Tüp, oto gaz, petrol ürünleri v.b. kimyasal maddelerle birlikte taşınmamalı.

AÇIKTA SATILAN SULAR ALINMAMALI

Açıkta satılan (su istasyonu, tanker, bidon vb.) sular alınmamalı. Su kapları çatlak, ezik, kırık v.b. olmamalı, serin, kuru ve temiz bir yerde kapakları kapalı olarak muhafaza edilmeli. Ambalajlı sular tüketilinceye kadar kapağı kapalı tutulmalı. PC damacanalarda kullanılan pompa, soğutucu gibi aparatların temizliği düzenli aralıklarla yapılmalı. Doğal mineralli suların etiketlerinde suyun özellikleri (zengin mineralli, mineralli, düşük mineralli, bikarbonatlı, sülfatlı, florürlü, kalsiyumlu, magnezyumlu, demirli, sodyumlu gibi) açık bir şekilde yazılı olmalı.

Doğal mineralli sular 1,5 mg/L'den fazla florür içeriyorsa "0-7 yaş grubundaki çocuklar için uygun değildir" ibaresinin etiket üzerinde yazılı olmalı. 200 mg/L'den fazla sodyum içeren doğal mineralli suların hipertansiyon hastalarınca kontrollü kullanılmalı. Gazlı doğal mineralli sular serin yerde muhafaza edilmeli, sıcak ortamda ve güneş altında bırakılmamalı. Gazlı doğal mineralli sular taşınırken veya kullanım öncesi çalkalama, çarpma v.b. sarsıntılardan korunmalı. Açarken tedbir olarak vücuda dönük olmayacak şekilde açılmalı.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.