Hava Durumu

'Irak Sincar'da sıkıntı yaşarsa biz yaparız'

ABD'nin birden fazla yetkilisi tarafından yapılan "Menbiç çıkmayız" açıklamalarıyla ilgili değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Trump'ın iradesi değildir gibi düşünüyorum" dedi. Erdoğan, Sincar'daki PKK varlığıyla ilgili de "Irak sıkıntı yaşarsa biz yaparız. Tahammülüz yok" açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2018 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2018 14:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Irak Sincar'da sıkıntı yaşarsa biz yaparız'

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-AB Zirvesi'ne katılmak üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Bulgaristan'ın Varna şehrine hareketi öncesi açıklamalarda bulundu. Konuşmasında AB'ye mesajlar veren Erdoğan, "AB'ye tam üyelik stratejik hedefimiz olmaya devam ediyor. Niyetini, gayesini, ciğerini çok iyi bildiğimiz çevrelerin Türkiye'nin AB'de saygın, eşit, tam üye olarak hak ettiği yeri olmasına mani olmalarına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Ülkemizin konumuna, gücüne, bölgede ve dünyada oynadığı etkin role uygun şekilde Avrupa Birliği ile görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Varna Zirvesi'nin hem AB hem de bölgesel meselelerin çözümü konusunda olumlu katkılar yapmasını temenni ediyorum" dedi.

SİNCAR'A ÇOK TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

​Erdoğan, Sincar'daki PKK'nın varlığıyla ilgili de konuştu. "Irak hükümetinin bazı operasyon girişimlerini istihbarat örgütümüzden aldım" diyen Erdoğan, "Bunun tabii netice itibarıyla tamamiyle bittiği konusunda takipteyiz. Kısmi olarak bir müdahale olmuş olabilir nitekim bugün de Irak'tan bu konularla ilgili olarak bir yetkili Türkiye'ye gelecek. Onlarla da MİT Müsteşarımızın görüşmesi olacak. Bu görüşmelerden sonra sağlıklı bir neticeyi alırız. Temennimiz Irak merkezi hükümeti Sincar'da bu operasyonu başarmakta bir sıkıntı varsa burada da ikili görüşmelerimizi yapalım, orada gereğini de biz yaparız. Sincar'a çok tahammülümüz yok" ifadelerini kullandı.

MENBİÇ MESELESİ

Türkiye-ABD arasında görüş ayrılığı yaşanan bir diğer konu Menbiç'le ilgili de değerlendirme yapan Erdoğan, "Menbiç bizim için yeni bir şey değil. Obama döneminden beri üzerinde durduğumuz bir konuydu. Obama'nın bize söylediği 'Bunlar burada duramaz, Fırat'ın doğusuna çekilecek.' Obama'nın sözlerine benzer sözler verdiler bize. Biz kendilerine 'Buralar YPG'nin değil. Buraların yüzde 90'ı oradaki Arap nüfusa aittir. Size de bize de düşen buraları sahiplerine teslim etmektir" dedi.

TRUMP'IN İRADESİ DEĞİL

Tillerson'ın ziyaretinde Menbiç'in güvenliğini beraber sağlama teklifi edildiğini belirten Erdoğan, "Bundan ne anlaşılır? 'Buralara girme niyetimiz yok, terör örgütünü çıkartalım, güvenliğini ABD-Türkiye sağlayalım...' Bizim bulunduğumuz nokta bu. Güvenliği sağlamada beraber hareket edebiliriz. Burada 'Çıkmayız' gibi yaklaşımlar Trump'ın iradesi değildir gibi düşünüyorum. Putin'le de Trump'la da görüşmeleri yapıyoruz" dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.