Hava Durumu

İran'dan peş peşe açıklama: ABD'den acı bir intikam alacağız

Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesine ilişkin konuşan İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, "Süleymani'nin katillerini sert bir intikam bekliyor" dedi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de saldırıya tepki gösterdi ve "ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır" ifadelerini kullandı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Tahran'ın direnç göstermede daha kararlı olacağını ve Süleymani'nin intikamının alınacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2020 08:59
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2020 08:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İran'dan peş peşe açıklama: ABD'den acı bir intikam alacağız

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den, General Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesine ilk tepki geldi.

Hamaney, "Süleymani'nin katillerini sert bir intikam bekliyor" açıklamasında bulundu.

Hamaney, 'direnişin uluslararası yüzü' olarak tanımladığı Süleymani için İran'da 3 günlük yas ilan edildiğini ifade etti.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, Irak'ın başkenti Bağdat'ta Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'i hedef alan ABD saldırısını değerlendirmek amacıyla olağanüstü toplanmıştı.

RUHANİ'DEN İLK AÇIKLAMA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı açıklamada, Süleymani suikastının Tahran'ı direnç göstermede daha kararlı kılacağını ve Süleymani'nin intikamının alınacağını bildirdi.

"Bu korkakça hareket elbette Amerika'nın bölgedeki hayal kırıklığı ve çaresizliğinin bir başka işaretidir" diyen Ruhani, "Şüphesiz ki İran'ın büyük ailesi ve bölgede diğer özgürlük arayan uluslar Amerika'nın gerçekleştirdiği bu korkunç suçtan intikam alacaklar" ifadelerini kullandı. 

DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF: ABD TÜM SONUÇLARINDAN SORUMLU OLACAKTIR

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'nin Bağdat'ta ABD saldırısında öldürülmesine ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı.

Kasım Süleymani'nin DEAŞ, El Kaide ve Nusra gibi bölgedeki terör örgütleri ile mücadelenin en etkin güçlerinden olduğunu ifade eden Zarif, ABD'nin eylemini "uluslararası terörizm" şeklinde nitelendirdi.

İranlı generale yönelik suikasti "çok tehlikeli ve aptalca" olarak yorumlayan Zarif, "ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kasım Süleymani'nin DEAŞ, El Kaide ve Nusra gibi bölgedeki terör örgütleri ile mücadelenin en etkin güçlerinden olduğunu ifade eden Zarif, ABD'nin eylemini "uluslararası terörizm" şeklinde nitelendirdi.

AA'nın haberine göre; İranlı generale yönelik suikasti "çok tehlikeli ve aptalca" olarak yorumlayan Zarif, "ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon),İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Süleymani ve Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü duyurmuştu.

Devrim Muhafızları Ordusu da İranlı general Süleymani'nin ABD'nin saldırısında öldürüldüğünü teyit etmişti.

"ABD'DEN ACI BİR İNTİKAM ALACAĞIZ" 

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Muhsin Rızai, Süleymani'nin intikamını alacaklarını kaydetti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Eski Genel Komutanı Muhsin Rızai, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Kasım Süleymani, şehit kardeşlerine katıldı ancak ABD'den acı bir intikam alacağız" ifadelerini kullandı.

TAHRAN'DA ACİL TOPLANTI

İran medyasında çıkan haberlerde, suikast haberinin ardından İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplandığı belirtildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.