Hava Durumu

Ispanak krizinde bir açıklama da Bursa'dan geldi! İşte zehirleyen otun sırrı...

İstanbul ve Tekirdağ'da yaşanan ıspanak zehirlenmelerine ilişkin Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr Hulusi Malyer'den önemli bir açıklama geldi. Mayer, halk arasında şeytan elması diye bilinen bitkinin, ıspanak tarlalarında bulunabileceğini, söz konusu bitkinin zehirlenmelere neden olabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2019 16:57
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2019 16:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Ispanak krizinde bir açıklama da Bursa'dan geldi! İşte zehirleyen otun sırrı...

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr Hulusi Malyer, halk arasında şeytan elması diye bilinen otun,  kasım ayında mevsiminin olmamasına rağmen, küresel ısınma ile birlikte yeniden erken çimlenme ile ortaya çıkarak ıspanak tarlalarında bulunabileceğini söyledi.

Türkiye'de 2013 yılında yapılan bir akademik araştırmada da Gaziantep'de bir hastaneye müracaat eden 3 erkeğin, söz konusu otu yedikleri için zehirlendikleri belirtiliyor. Hakemli dergi Cause Pedia'da yayınlanan araştırmaya göre şeytan elmasının yaptığı etkiler yer alıyor. Atropin etken maddesi bulunan bu bitkinin önce şuur bozulmasına yol açtığına dikkat çekiliyor.

Şeytan elması diye bilinen bitkinin, ülkemizin hemen her bölgesinde yol kenarlarında ve boş alanlarda yetişen yabani bir bitki olduğu belirtiliyor.

(İşte ıspanak zehirlenmelerine neden olan ot)

NE OLMUŞTU?

İstanbul'da yaklaşık 40 kişi rahatsızlanarak hstanelere başvurdu. Bu kişilerin ıspanaktan zehirlendikleri ortaya çıktı.

Konuya ilişkin İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden açıklama geldi:

"İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir. Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır. Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir"

Konuyla ilgili İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından da açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir. Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır.
Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir. Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunulur" ifadelerine yer verildi.

TEKİRDAĞ'A DA SIÇRADI

İstanbul'da, yaklaşık 40 kişinin ıspanak ve benzeri bitkilerden yedikten sonra hastanelik olmasının ardından, Tekirdağ'da da aynı olay meydana geldi. İddiaya göre, Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren bir fabrikada çalışan 20 kişi yedikleri ıspanak yemeğinden sonra çeşitli şikayetlerle hastanelere başvurdu. Tekirdağ'ın merkezi ilçesi Süleymanpaşa'da da 2 kişi benzeri şikayetlerle Tekirdağ Devlet Hastanesinde kaldırıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.