Hava Durumu

İstanbul çıkmazı! İmamoğlu mazbata bekliyor, AK Parti ve MHP yeniden seçim istiyor

Seçimlerin üstünden günler geçmesine rağmen İstanbul'da sonuçların netleşmemesi kriz yarattı. CHP'nin mazbatayı beklediği İstanbul'da, AK Parti ve MHP yeniden seçim istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2019 19:49
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2019 19:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İstanbul çıkmazı! İmamoğlu mazbata bekliyor, AK Parti ve MHP yeniden seçim istiyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İncelenen 13 ilçede 5 bin kişinin liste dışından olduğunu belirten Yavuz, sandık başkanları için ileri sürülen 'FETÖ' iddiasına dair de "Bize 'Neden zamanında itiraz etmediniz?' diyorlar. Seçim kurulları, sandık başkanlarına ilişkin bilgi vermiyor. Baskı yapılır diye isim vermiyorlar. Bugün ortaya çıkıyor. Sonra bakıyoruz, diyoruz ki, bu işte bir şey var" dedi.

"TALEPLERİMİZİ ANLAYAMAMIŞLAR"

Yavuz, daha sonra Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 51 sandıkta oyların yeniden sayılması kararını eleştirdi. Kendi yaptıkları başvuruyu hatırlatan Yavuz, "İstanbul'un her yerinde organize şeyler var. YSK bizim talebimizi reddetti, 51 sandık için 'yeniden sayılsın' dedi. YSK kararları hepimizi bağlar, biz bu 51 sandığı örnek gösterdik. Taleplerimizi anlayamamışlar. Bunları saymanın anlamı yok" dedi.

"ŞÜPHE ORTADAN KALKMAZ"

Her siyasi partinin olağanüstü itiraz hakkının bulunduğunu vurgulayan Yavuz, "Olağanüstü itiraz hakkımızı kullanacağız. 'Seçimin sonucunu çok net etkileyecek haller var ve İstanbul'da seçimin yenilenmesini istiyoruz' diyeceğiz" ifadesini kullandı. Yavuz, bir gazetecinin "YSK İstanbul'da seçimlerin yenilenmesi talebini de reddederse ne yapacaksınız?" şeklindeki sorusuna "Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı hepimizi bağlar. Ama şüphe ortadan kalkmamış olur, bunlara karşı bir şey sunulamamış olur. Dolayısıyla 5 yıl boyunca bu şaibe konuşulur. Bu seçimin meşruiyeti konuşulur" yanıtını verdi.

"VİCDANLAR RAHATLATILMALI"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüşmesinin ardından gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. İstanbul seçimleri sonrası yapılan itirazların demokratik bir hak olduğunu söyleyen Bahçeli, "İtirazları en kısa sürede değerlendirmek suretiyle Türkiye'yi normalleştirmekte yarar vardır. İstanbul'da kargaşa yaşanmaktadır. Şimdi böyle bir sürecin içindeyken işi kargaşaya, aceleciliğe, karşılıklı istikrarı bozucu davranışlara, seçim sonrası mazbatayı kim alırsa alsın Türkiye'de İstanbul'u tartıştırabilecek bir zemine Türkiyeli sürüklemek doğru değildir. O sebepten dolayı itirazların sonucu alınmalıdır. Karar ne ise Yüksek Seçim Kurulu vermelidir. Demokrasi içinde eğer seçim sonuçları toplum vicdanında huzur bulmayacak anlayış içinde sonuçlanmışsa, o vicdanı huzurlu kılabilecek yeni bir seçim de düşünülebilir. Bunun süresi altmış gündür. Bundan gocunmaya gerek yoktur. Eğer her konuda iddialısınız, seçimin yenilenmesi konusunda bu iddianızı taşıyabilecek çabalar içinde olabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

BENİM BAŞKANIM DEĞİL

Ankara Büyükşehir belediye Başkanı Mansur Yavaş'a ilişkin soru üzerine Bahçeli, "Sayısal yönden mazbatayı hak etmiştir. Ancak toplumsal vicdanda beraat etmemiştir. Mazbata almak başka şeydir, beraat etmek ayrı şeydir. Benim Ankara'daki Belediye Başkanı'na yaklaşımımı şudur; aklanmadan, paklanmadan mazbatayı almış bir Belediye Başkanı olarak görürüz, ama benim Belediye Başkanım diyemem" cevabını verdi.   

"AKIL TUTULMASI YAŞAMAYIN!"

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu da düzenlediği basın toplantısında AK Parti tarafından gündeme getirilen seçimlerin yenilenmesi teklifini değerlendirdi. Seçimden önce YSK ve  AK Parti'nin seçim güvenliği konusunda topluma sıfır tereddüt, sıfır şüphe mesajları verdiğini hatırlatan İmamoğlu "Ne olduysa, seçim günü bu ortamı hazırlayan ve kendilerinin emin olduğu süreçte bugün seçimi kaybettiler diye her unsurunu sorgularken, niçin aynaya bakmazlar anlamış değilim. Bir suçlu varsa aynaya baksınlar, kendileri hakkında suç duyurusunda bulunsunlar. Seçimler tekrarlanırsa vatana millete hesap veremezler. Akıl tutulması yaşamasınlar, bu memleketin bu güzel şehrini sadece İstanbullular değil, bütün dünya takip ediyor. İstanbul'un kaderiyle oynamasınlar" dedi.

"ÇALIŞ SEN DE KAZAN"

İktidar partisine seslenen İmamoğlu, "Seçimin sonucu belli, suyunu çıkarmayın. Çok çalış, 5 yıl sonra da sen kazan. Biz çok çalıştık, hatalarımızdan ders çıkardık.Bu gecikmenin her anı vatandaşların da hizmet kalitesini ertelediği gibi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni de zarara uğratmaktadır. İstanbul'a hizmet konusunda acele etmekteyiz" ifadelerini kullandı.

BİR AN ÖNCE SÜREÇ SONUÇLANMALI

Konuşmasında YSK'ya da çağrıda bulunan İmamoğlu, "Beklentimiz, bir an önce sürecin sonuçlanması. Bu sürecin teminatı YSK'dır. Sürecin uzaması bizi, vatandaşlarımızı üzüyor. Sürecin netlik kazanması, toparlanması adına sağlıklı adımların atılması gerekiyor" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.