Hava Durumu

İstanbul'da 7 katlı bina çöktü! Vali Yerlikaya, ölü ve yaralı sayısını açıkladı

İstanbul Kartal'da 7 katlı bir bina çöktü. Valilik tarafından yapılan açıklamada, 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin ise enkazdan yaralı olarak kurtarıldığını bildirdi. Enkazdaki 4 kişiyle de temas kurulduğu ve kurtarma çalışmalarına devam edildiği öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2019 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2019 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İstanbul'da 7 katlı bina çöktü! Vali Yerlikaya, ölü ve yaralı sayısını açıkladı

İstanbul'un Kartal ilçesi Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta bulunan 7 katlı bir bina saat 16.00 sıralarında çöktü.  İhbar üzerine olay yerine çok sayıda AFAD, polis, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Bursa ve Sakarya'dan da kurtarma ekiplerinin arama çalışmalarına katılacağı öğrenildi.

VALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

Basın mensuplarına açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "Öncelikle ilçemize, mahallemize, tüm İstanbulumuza geçmiş olsun diyoruz. Bu enkazın altındaki yaralılarımıza ulaşmak için arama kurtarma ekiplerimiz çalışıyor. Bu üzücü olay olur olmaz 3 dakika içerisinde ambulanslarımız 112 acil komutadan, büyükşehirimizden itfaiyelerimiz, arama kurtarma, aynı zamanda AFAD ekiplerimiz buraya geldi" dedi.

Yerlikaya, havanın kararmasının ardından enkaz bölgesinin aydınlatılacağını dile getirerek, arama ve kurtarma tamamlanıncaya kadar çalışmaların kesintisiz süreceğini kaydetti.

"Duamız enkaz altında olan kardeşlerimize. İnşallah onları sağlıklı, sıhhatli bir şekilde bu enkaz altından en kısa zamanda çıkarmak en büyük temennimiz ve duamız." diyen Yerlikaya, gazetecilerin "binanın hasarlı olduğu, bu nedenle çökme yaşandığının söylendiği, binada kaç kişinin bulunduğu" şeklindeki soruları üzerine, şunları kaydetti:

"Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın zemin artı 7, 14 daire olduğu ve 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu az önce kaymakamımız bana arz etti. Bildiğimiz bilgi bu. Aynı şekilde Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle de az önce görüştüm. Onlar bana belge de verdiler. Buranın 1992 yılından ruhsatlı olduğu, 5 katlıya ruhsat olduğunu ama daha sonra 3 kat kaçak yapıldığı ve iskansız olduğunu söylediler."

"OLAYIN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR"

Patlama iddialarına ilişkin de Yerlikaya, olayın neden kaynaklandığının araştırıldığını belirterek, "İtfaiye dairesi, enkazla ilgili arama kurtarma, Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz ve bütün mühendisler burada. Olay daha çok sıcak. Şu anda odaklandığımız bir konu var, can. Onları bir an önce oradan almamız lazım." ifadelerini kullandı.

Yerlikaya, enkazın altında kaç kişi bulunduğuna ilişkin çeşitli rakamların olduğunu ifade ederek, şu anda sayı belirtmesinin doğru olmayacağını, bunu netleştirince kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi.

Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürünün söylediğine göre, tekstil atölyesinin işletme ruhsatı olmadığını belirten Yerlikaya, "Dakikalar, saniyeler bizim için çok önemli. Oradakiler belki bizim sesimizin çoğunu duyuyor. Onlara ulaşmak için gelin bu alanı güvenli, sıhhatli, teknolojiye uygun bir arama kurtarma atmosferi haline getirelim." diye konuştu.

2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 6 KİŞİ YARALI KURTARILDI

İstanbul Valiliği, Kartal'daki binanın çökmesi sonucu 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 6 kişinin yaralı kurtarıldığını bildirdi.

Valilik açıklamasında, çöken binada adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 14 dairede 43 vatandaşın ikamet ettiği, olayın haber alınmasından itibaren Valilik Kriz Merkezi oluşturularak, çalışmalara başlandığı aktarıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, Acil Afet Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Birliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin olay yerine sevk edildiği kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Olay yerine en yakın kamu binası olan Çaka Bey İmam Hatip Ortaokulunda İstanbul Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında toplanan kriz merkezinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Cumhuriyet Başsavcılığı, Kartal Kaymakamlığı, GAMER sorumlusu vali yardımcısı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ile Acil Afet Durum Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kızılay temsilcileri enkaz kaldırma çalışmalarını yakından takip etmektedirler. Yan 2 komşu binada ikamet eden vatandaşlar güvenlik nedeniyle tahliye edildi. Yıkılan bina ve tahliye edilen binalardaki vatandaşlarımıza Valiliğimizce DSİ Dragos Misafirhanesinde konaklama hizmeti sunulmak üzere gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. İhtiyaç halinde Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca ilaveten konaklama imkanı sunulacaktır. Olay nedeniyle konaklama ihtiyacı bulunan vatandaşlarımızın Çakabey İmam Hatip Ortaokulunda bulunan Kriz Merkezimize müracaat etmelerini bekliyoruz."

Gece boyunca sürecek arama-kurtarma çalışmaları için aydınlatma imkanı sağlandığı kaydedilen açıklamada, olaya müdahale eden arama kurtarma, personel ve araç durumuna ilişkin şu bilgiler verildi:

"İstanbul, Sakarya ve Bursa AFAD Arama Kurtarma Birliklerinden 59 personelle 5 arama kurtarma köpeği, 12 özel kurtarma aracı, Büyükşehir Belediyesi itfaiyemiz 107 personel, 40 araç, 4 aydınlatma aracı, İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinden 60, UMKE'den 50 personel ve 20 ambulans, İl Emniyet Müdürlüğünden 130 personel, 26 araç ve iş makinası, Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından 8 kişilik psikolojik destek ekibi, Yeditepe Üniversitesinden 14 personel, Kızılay'dan 2 bin kişilik iaşe aracı, İHH'dan 29, AKUT'tan 17 kişilik kurtarma ekibiyle müdahalede bulunuluyor."

Olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca adli tahkikat başlatıldığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Meydana gelen göçükte İl Sağlık Müdürlüğümüzden saat 20.00'de alınan verilere göre, 2 vatandaşımız hayatını kaybetti, 6 vatandaşımız yaralı kurtarıldı. Yaralı vatandaşlarımızın sevk edildikleri hastanelerde tedavileri devam ediyor.

Elim olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Orhantepe Mahallemize, Kartal İlçemize ve İstanbulumuza geçmiş olsun diyoruz. Arama kurtarma çalışmaları sessizlik isteyen ve çok hassas yürütülmesi gereken bir müdahale şeklidir. Bütün vatandaşlarımızdan bu konuda ekiplerimize yardımcı olmalarını bekliyoruz. Dualarımız göçük altındaki vatandaşlarımızın bir an önce kurtarılmalarıdır."

BİNALİ YILDIRIM:

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Kartal'da çöken binada 2 kişinin öldüğünü, 6 kişinin kurtarıldığını söyledi. Yıldırım, "Enkazdaki 4 vatandaşımızla temas kuruldu, çıkarılmaları için çalışmalar sürüyor" dedi. 

İŞTE BİNANIN ÇÖKTÜĞÜ O ANLAR:

CEVİZLİ MAHALLESİ MUHTARI MEMİŞ: PATLAMA YOK

Cevizli Mahallesi Muhtarı Memiş Dikilitaş olayla ilgili "Patlama yok, binanın kendi kendine çöktüğü söyleniyor" dedi.

ORHANTEPE MAHALLESİ MUHTARI ZEKİ DAĞ: ENKAZ ALTINDA YAKLAŞIK 15 KİŞİ VAR

Orhantepe Mahallesi Muhtarı Zeki Dağ ise yaptığı açıklamada, 7 katlı binada 14 daire olduğunu, yaklaşık 27-30 kişinin binada yaşadığını söyledi.  Dağ, binada oturanların yakınlara göre enkaz altına 15 civarında kişinin bulunduğunu ifade ederek, altta bulunan konfeksiyon atölyenin ise boş olduğunu dile getirdi.

BİNA RİSKLİ KATEGORİDE DEĞİL

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kaynaklarına göre çöken binanın riskli kategoride olmadığı kaydedildi. Binanın bulunduğu alanın da kentsel dönüşüm alanı olmadığı bildirildi.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Bu arada Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın çökmesine ilişkin soruşturma başlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Kartal Orhantepe Mahallesi'ne gidiyor. 

YARALI KADININ ÇIKARILMA ANI:

Kurtarma çalışmaları sırasında enkaz altında yaralı bir kadına ulaşıldı. Yaralı kadın ekipler tarafından enkazdan çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Kadının enkazdan çıkarılış anı ise kameralarca kaydedildi. 

AFAD BAŞKANI MEHMET GÜLLÜOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, İstanbul Kartal'da çöken binaya ilişkin, "Olayın başından itibaren itfaiye, UMKE ve 112 ekipleriyle birlikte kurtarma çalışmalarını yürütüyoruz."  dedi.

Güllüoğlu, Kartal'da çöken binanın enkazında devam eden çalışmalara ilişkin AFAD olarak olayın başından itibaren itfaiye, UMKE ve 112 ekipleriyle birlikte arama kurtarma çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Arama kurtarma çalışmalarının çok sayıda personelle hızlı ve titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Güllüoğlu, "Olay yerindeki kurtarma personelimize ilaveten ihtiyaç halinde çalışmak üzere çevre illerden de personel temin ediyoruz." ifadesini kullandı.

BİNALİ YILDIRIM TELEFONLA BİLGİ ALDI

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'yı arayarak,   Kartal'da çöken binaya ilişkin bilgi aldı. Alınan bilgiye göre, Kartal'da binanın çökmesinin ardından, Yıldırım,  Vali Yerlikaya ile telefonda görüştü. Yıldırım, çöken bina ve yaşanan son gelişmelere ilişkin Yerlikaya'dan bilgi aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.