Hava Durumu

İstanbul itirazları için gözler o tarihe çevrildi!

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) AK Parti ile MHP'nin İstanbul seçim sonuçlarına yaptığı olağanüstü itirazlarla ilgili bazı ilçe seçim kurullarına araştırma yapmaları için verdiği beşer günlük sürenin ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili son kararın en geç 3 Mayıs Cuma günü verilmesi bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2019 12:25
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2019 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İstanbul itirazları için gözler o tarihe çevrildi!

31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleriyle ilgili itiraz  süreçleri tamamlandı.

YSK'nin önünde, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve  Büyükçekmece seçim sonuçlarına yaptığı olağanüstü itirazlar ile MHP'nin Maltepe  ilçesi ve İstanbul'un tümü için yaptığı olağanüstü itiraz bulunuyor.

Bu itirazlarla ilgili ilk incelemeyi yapan YSK, bazı ara kararlar  verdi. AK Parti ve MHP'nin olağanüstü itirazlarıyla ilgili İstanbul'daki bazı  ilçe seçim kurullarına araştırma yapmaları için beşer günlük süre veren YSK,  sürecin tamamlanmasının ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili son kararını  verecek.

ARA KARARLAR

YSK, AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yaptığı  olağanüstü itirazda, 41 bin 132 seçmen ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve  üyelerinin araştırılmasına karar vererek, ilçe seçim kurullarına bu araştırmayı  yapması için beş gün süre vermişti. İlgili ilçe seçim kurullarının araştırma  yapması için verilen beş günlük sürenin dolmasının ardından araştırma sonuçlarını  29 Nisan Pazartesi günü YSK'ye göndermesi öngörülüyor.

MHP'nin İstanbul geneli ve Maltepe seçim sonuçlarına ilişkin  olağanüstü itirazlarıyla ilgili de ara karar veren Kurul, Maltepe İlçe Seçim  Kurulundan da MHP'nin sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili olağanüstü  itirazındaki iddiaları beş gün içinde araştırmasını istemişti. Maltepe 1. ve 2.  İlçe Seçim Kurullarının, verilen süre gereği en geç 30 Mart Salı günü YSK'ye  araştırma sonuçlarını göndermesi bekleniyor.

YSK, AK Parti'nin Büyükçekmece itirazını ise ilçe seçim kurullarından  gelecek araştırma sonuçlarına göre inceleyecek.

Tüm bu araştırmaların tamamlanmasının ardından YSK üyeleri toplanarak,  ilçe seçim kurullarından gelen sonuçlara göre değerlendirme yapacak. Kurulun en  geç 3 Mayıs Cuma günü son kararını vermesi bekleniyor.

İTİRAZ DİLEKÇELERİ

AK Parti'nin olağanüstü itiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm  cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının  bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda  usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti. Başvuruda, bu nedenlerle İstanbul'da  büyükşehir seçiminin iptali ve yenilenmesi istenmişti.

AK Parti'nin ardından MHP de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı  ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle YSK'ye  başvurmuştu. Başvuru dilekçesinde toplam 970 kişinin Maltepe İlçe Seçim Kurulunca  Kaymakamlık tarafından gönderilen liste dışından görevlendirildiği, Maltepe  Belediyesinin bağımlı ve taraflı çalışanlarının sandık kurulu başkan ve üyesi  yapıldığı belirtilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.