Hava Durumu

İşte TEOG'un yerine gelecek yeni sistem

TEOG'un kaldırılmasıyla "Yerine hangi sistem gelecek?" sorusuna yanıt veren Başbakan Binali Yıldırım, test yerine ucu açık soruların sorulacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2017 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2017 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İşte TEOG'un yerine gelecek yeni sistem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TEOG'un kaldırılması gerektiğini söylemesinin ardından harekete geçildi.

TEOG'un ülke gündeminden bir an önce çıkarılması gerektiğini söyleyen Erdoğan kısa süre sonra Başbakan Yıldırım'la masaya oturdu.

Yapılan çalışmalar neticesinde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un kaldırıldığını ve bu sene uygulanmayacağını açıkladı.

TEOG'un yerine hangi sınav sisteminin uygulanacağı da en çok merak edilen konular arasına girdi.

Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) akademik yılı açılış töreninde yeni sistemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, "Sorular test değil. Sınıfta yapılan açık uçlu sorular olacak. Çalıştıysa, hazırlandıysa zaten cevap verecek. Öğrencilerin birikimini 1-2 saate sığdırarak onların geleceğini karartamayız" diye konuştu.

Türkiye'de şu anda 186 üniversitenin yer aldığını dile getiren Yıldırım, "AK Parti hükümetleri göreve başladığında 76 tane vardı. Her ilde üniversitemiz var. 7 milyon 200 bin öğrencimiz var. Bazı ülkelerin nüfusları bunun altında. Yabancı öğrenci sayısı 108 bin. Bizim 350 bin öğrencimiz olması lazım. Bu konuya biraz daha eğilmenizi istiyorum. Burada okuyan her öğrenci bu ülkenin vatandaşı gibi gittiği yerde ülkemizin gönül elçisidir. Bizim milyarlar harcayarak yapamayacağımız bir iştir. FETÖ yaptı ama ihanet etti. Atatürk'ü, değerlerimizi, kutsalımızı istismar ettiler. Şimdi omuz omuza rükuda duran insanlar birbirinden şüphe duyuyor. Onun için yaptıkları en büyük kötülük bu. Burayı gören herkes gittikten sonra bir daha gelir. Size hedef söylüyorum. Öğrenci sayısının yüzde 5'i yabancı olması lazım. 2 milyon 400 bin öğrencimiz her mezun olan öğrenci iyi kötü bir yere giriyor. Arz talep meselesi ortadan kalkmış. Sorun geçmişten gelen birikim. Üniversiteye girişin sınav stresinin azaltılması lazım. Mezun olan sayısı da aynı üniversitelerin sunduğu kontenjan da aynı. Herkes Onsekiz Mart'a gitmek isterse sorun başlıyor. Bir sınava kaderi bağlamak yerine bütün kademelerde öğrencinin kabiliyetine, başarısına göre hazırlanması. Bunu TEOG'da yapıyoruz ilk olarak.

TEOG neden değişiyor? Bilen de konuşuyor, bilmeyen de konuşuyor. Koca koca uzmanlar konuşuyor. TEOG dediğiniz şey 8. sınıfın bir sınavının merkezi olarak yapılmasıdır. Bunun öğrenci ve veliler üzerinde oluşturduğu bir stres var. Kaderini öğrencinin bir sınava bağlamayalım diyoruz. Ortaokulda öğrenci liseye hazırlanması lazım. Spor, siyaset, fen bilimlerine, Anadolu lisesine mi nereye gidecekse bunun ikinci dört yılda şekillenmesi lazım. Yeni uygulama bunu getiriyor. Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor. Öğrencinin derslerdeki kabiliyeti ne tarafa gidiyor. Buralar izleniyor, tespit ediliyor. Buna belirli oranda katkı yapan, 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları soru bankasından geliyor. O sınavlarda soru bankasından çekiyorlar. Okuma sistemi de elektronik sistemle okunuyor. Elde edilen sonuçla 4 yılın sonucu birleştiriliyor ve sonuç ortaya çıkıyor. Sınava girecek her tarafı titriyor çocukların. Benim torunum 6. sınıfa gidiyor, geldi boynuma sarıldı 'dede TEOG kalktı' diye seviniyor. O bile 2 sene varken, strese girmiş. Sorular test değil. Sınıfta yapılan açık uçlu sorular olacak. Çalıştıysa, hazırlandıysa zaten cevap verecek. Sonuçlar mezuniyete esas belirleyici notlar olacak. Üniversitelerde de sınavlar basitleştirilecek. Bu sınav tek başına belirleyici bir sınav olmayacak. Öğrencilerin birikimini 1-2 saate sığdırarak onların geleceğini karartamayız. Bizim isteğimiz, kendilerini geliştirmek için istedikleri alan nereyse oraya gitmeleridir. Üniversiteye gireceğimiz zaman sınav vardı. Nereye gireceğimiz belli değil. Gece 2'de üniversite kayıt yapıyor. Gidiyorsun, kayıt bitti diyorlar. Elinde puanın olduğu halde giremiyorsun. O günlerden bugüne geldik" şeklinde konuştu.

"MİKROPLARA, SPAMLARA İZİN VERMEYİN"

Konuşmasının sonunda öğrencilere öğütler veren Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu altın yıllarınızın bir saniyesini bile boş geçirmeyin. Ben 45 yaşında lisan öğrenmek zorunda kaldım. Bu yılları dil öğrenmek için fırsat bilin. Bir yabancı dil daha bilirseniz üstünlük sahibi olursunuz. Ayrıştırıcı olmayın, zararlı fikirlerin kafanıza girmesine izin vermeyin. Mikroplara, spamlara izin vermeyin. Bizim sorunları torunlara bırakmamak için gece, gündüz çalışıyoruz. Daha az sorun bırakmak için çalışıyoruz. Daha az sorunla daha çok iş yapma kabiliyetine sahip olmanız için bunları yapıyoruz. Fahri Doktora unvanından dolayı herkese teşekkür ediyorum. Biz de bu iltifata layık olmak için bundan sonra çok daha fazla çalışacağız. Milletimizin geleceği için, kalkınması için, huzuru için var gücümüzü sarf edeceğiz."

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.