Hava Durumu

İthal patatesi Bakan Pakdemirli'nin danışmanlık yaptığı şirket mi getirecek?

Sıfır gümrükle 200 bin ton patates ithal edilmesi kararına tepkiler devam ederken, ithalata aracılık edecek firmanın Mc Cain Food isimli küresel bir firma olduğu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin geçmişte bu firmaya danışmanlık yaptığı iddia edildi. Söz konusu iddiaya yanıt veren Bakan Pakdemirli, "27 yıllık çalışma hayatım var, evde oturup bakan olmadım ki" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2019 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2019 15:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İthal patatesi Bakan Pakdemirli'nin danışmanlık yaptığı şirket mi getirecek?

200 bin ton patates ithalatı için gümrük vergisini sıfırlaması üreticilerin tepkilere neden olurken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin 2013-2018 yılları arasında dünyanın en büyük patates üreticisi McCain Food'un danışmanlığı yapmış olması tartışmaların boyutunu başka bir noktaya taşıdı.

MECLİS'E TAŞINDI

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, söz konusu iddiayı Meclis gündemine taşıdı. TBMM'ye soru önergesi veren Gaytancıoğlu, Türkiye'nin tarımda ihracatçı bir konumda iken en temel tarım ürünlerini ithal eder hale geldiğine dikkat çekti ve "Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişen patates bile üretilemez hale gelmiş, gümrük vergileri sıfırlanarak yurttaşlarımız bir zamanlar en ucuz gıda olan patatesi alamaz duruma getirilmiştir" dedi.

DANIŞMANLIK YAPTI MI?

Pakdemirli'nin küresel ticaret firmaları ile bağlantısı bulunduğunu öne süren Okan Gaytancıoğlu, önergesinde Bakan'a "Bekir Pakdemirli, geçmişte Mc Cain Food şirketine danışmanlık yapmış mıdır?" sorusunu yöneltti.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli dondurulmuş patates firması McCain Foods'a danışmanlık yaptığına ilişkin iddialara cevap verdi. Bakan Pakdemirli kendisine Bakanlık görevi tebliğ edildikten sonra tüm ücretli görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.

'GÜLÜYOR OLMAMIZ LAZIM'

Bu iddiaya gülüyor olmamız lazım diyen Pakdemirli, ''Ben şu anda bu memlekette 16 kişiye nasip olmuş çok şerefli bir görevi yürütüyorum. Bu görevi alacağımı haber alır almaz tüm ücretli görevlerimin hepsinden istifa ettim. Bir defa böyle etik dışı bir ilişkinin içinde olmam söz konusu değil'' dedi.

'BEN UZAYDAN MI GELDİM?'

Bir firmaya geçmişte danışmanlık yapmış olmasının nesinin yanlış olduğunu da kaydeden Pakdemirli, ''Bir insanın çoluğunun çocuğunun rızkı için çalışması normal değil mi? Ben uzaydan mı geldim? Benim 27 yıllık çalışma hayatım var. Gıda, perakende tüm sektörlerde çalıştım. Yani evinde oturup bakan olmaya gelmiş bir insan değilim ki... Geçmişte çalışmış olduğum yerler olabilir. Bunlarla geçmişte çalışmış olmam bugün her hangi bir ticari ilişkiye girmemi gerektirmez ki'' diye konuştu.

'BENİM ÜZERİMDEN HÜKÜMETİ YIPRATMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Sözlerinin devamında 'Komik olan şudur' diyen Bakan Pakdemirli, "Bakanlık olarak sofralık patates ithalatına izin verdiklerini ancak söz konusu firmanın dondurulmuş patates üretiyor. Bu konuyu gündeme getirerek benim üzerimden bakanlık ve hükümeti yıpratmaya çalışıyorlar" dedi.

ÜRETİCİ: GEREK YOKTU

Öte yandan sıfır gümrükle patates ithalatı üreticilerin tepkisine neden oldu. Dünya gazetesinin aktardığına göre üreticiler şunları söylüyor: "Kararnameyi Resmi Gazete'de görünce şok olduk. Şu anda ithalat yapmayı gerektirecek bir durum yok. Geçen hafta Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli Niğde'deydi. İthalatın konusu bile geçmedi. Pakdemirli'nin bundan haberi olmadığına inanıyoruz. Şu anda ürün teminiyle ilgili bir sorun yok. Aşırı fiyat artışı da yok. Ama görünen o ki adrese teslim bir kararname olmuş."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.