Hava Durumu

Kansızlık kader mi?

Vücutta görülen demir eksikliğine bağlı kansızlık, ciddiye alınması gereken, zaman içinde ardından başka problemleri getirebilen bir durumdur. Peki kansızlık kader midir, demir eksikliğini önlemek için neler yemeliyiz? Detaylar haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2018 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2018 11:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kansızlık kader mi?

Stj. Diyetisyen Rumeysa Yahyaoğlu

Ülkemizde çok görülen demir eksikliğine bağlı kansızlık ciddiye alınması gereken, zaman içinde ardından çeşitli problemleri de getirebilen bir durumdur. Demir, vücudumuz için temel bir mineraldir, Hemoglobinin yapısında yer alarak oksijenin tüm vücut dokularına ulaştırılmasını sağlar. Dolayısıyla dokuların sağlıklı bir şekilde işlevlerini yapabilmesi yeterli miktarda demirimiz olmasına bağlıdır.

Demir vücutta üretilmediği için besinler yoluyla yeterli miktarda alınmalıdır. Yeterli alınmadığında doku ve organlarımız fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için gerekli olan oksijeni alamazlar. Demir, bağışıklık sistemi ve sağlıklı bilişsel işlevlerin gerçekleşebilmesi için de gereklidir. Bu nedenle yeterli ve doğru şekilde demir alımı; sadece çocukluk, gebelik, menopoz gibi dönemlerde değil, yaşamın her bölümünde, her bir birey için büyük önem taşımaktadır.

Demir yeterli alınmadığında ya da fazla kaybedildiğinde vücuttaki demir depoları yavaş bir şekilde boşalacağı için demir eksikliği olan insanlarda semptomlar hemen görülmeyebilmektedir. Demir eksikliği anemisiyle beraber güçsüzlük, yüzde ve deride solgunluk, çabuk yorulma, hızlı kalp atışları, baş dönmesi, sinirlilik hali, iştahın azalması, el ve ayaklarda üşüme, gözlerde karıncalanma gibi bazı belirtiler görülmesi muhtemeldir.

Demir eksikliği ve buna bağlı kansızlık birçok organ fonksiyonunu bozabileceği gibi uzun süreli kansızlıkta da kalp yetmezliği tablosuyla karşılaşılabileceği unutulmamalıdır.

Bunun yanında kadınlarda adet kanaması esnasında, gebelikte, emzirme dönemi ve çocukluk çağında demir ihtiyacı artmaktadır.

NELER YEMELİ?

Demir, birçok besinde doğal olarak bulunmaktadır. Hayvansal kaynaklı besinlerden alınan demir, bitkisel kaynaklı besinlerden alınan demire göre daha kolay emilir. Hayvansal kaynaklı besinlerde koyu kırmızı rengi hemoglobin sağlamaktadır.

Kırmızı et

Hindi, tavuk

Yumurta

Kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi)

Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem gibi)

Yeşil yapraklı sebzeler

Kuru meyveler (kuru siyah çekirdekli üzüm, kuru kırmızı erik, kuru incir, hurma gibi)

Karaciğer, böbrek, dalak

Balık (hamsi, sardalya, uskumru)

Pekmez, tahin

Kişiye uygun şekilde tüketilmeli ve bahsedeceğimiz püf noktalara dikkat edilmelidir.

-Meyveler yemekten mutlaka 2 saat sonra yenmelidir.

-Kırmızı et ve kuru baklagiller tüketilirken yanında bol limonlu mevsim sebzeleri, yeşilliklerinin hâkim olduğu salatalar tercih edilmelidir. C vitamini bağırsaklardan demirin emilimini kolaylaştırdığı için C vitamini içeriği yüksek besinlerle demir içeriği yüksek besinleri birlikte tüketmek demirin vücudumuzda kullanımını kolaylaştıracaktır.

Örneğin; emilimi artırmak için portakal ile pekmezi birlikte tüketebilir, etleri sebze ile pişirebilirsiniz.

-Eğer doktorunuz tarafından demir takviyesi almanız tavsiye edildiyse bu ilaçları kullanırken mide bağırsak yakınmalarının gelişmesi muhtemeldir. Bunu önlemek için, taze sebze ve meyve, lif ve su tüketimini diyette artırmak büyük önem taşır.

-Süt ve süt ürünleri ile birlikte demir ilaçları ya da yüksek demir içeren besinler tüketilmemelidir. Örneğin kuru baklagillerle birlikte yoğurt yerine salata tercih etmek uygun olacaktır.

- Çay içindeki tanenler yemekten hemen sonra tüketildiğinde demir emilimini olumsuz etkileyebileceğinden yemekten 1-2 saat sonra çay tüketmek aynı zamanda da günlük çay miktarını kısıtlı tutmak daha uygun olacaktır.

- Kahve tüketimi yemekten 2 saat önce veya sonra yapılmalı ve tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

Günlük demir gereksinimi: Erkekler için 10 mg, kadınlar için 18 mg, gebelik dönemi için 27 mg, emzirme dönemi için 18 mg, ergenlik dönemi için 15 mg'dır.

EMİLİM YÜZDELERİ

Besinlerin içerdiği demir miktarından öte bunun ne kadarının emilebildiği önemlidir. Örneğin:

¦ Karaciğer gibi sakatatlarda    % 30

¦ Dana ve koyun etinde   % 25

¦ Tavuk ve balıkta    % 20

¦ Yumurtada    % 15

¦ Kuru baklagillerde   % 20

¦ Yeşil sebzelerde    % 8

¦ Tahıllarda   % 4 dolayında emilme olmaktadır.

Bu besinler demir içeriklerinin yanı sıra aynı zamanda yüksek oranda kolesterol ve yağ içerebildikleri için mutlaka diyetisyeninize danışarak kişiye uygun miktarlarda tüketilmelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.