Hava Durumu

Kanunlarla veya kamu reklamlarıyla sigara bırakılmaz!

Çıkarılan kanunlar, sigara bırakma poliklinikleri veya kamu reklamlarının sigarayı bırakmak için yeterli olamayacağını belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Serdal Baysal, bunun için farklı çalışmalar yapmak gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2018 12:13
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2018 12:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kanunlarla veya kamu reklamlarıyla sigara bırakılmaz!

Yeşilay Haftası dolayısıyla sigara ve alkolün zararları konusunda uyarılarda bulunan Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, sigara ve alkol gibi bağımlılık yapan maddelerin çok tehlikeli olduğunu belirtti. Bilhassa gençler üzerinde son yıllarda bu maddelerin kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Baysal, "Alkol ve sigara genç nüfusu hedef alan bir şey olduğu için halk sağlığı meselesi haline gelmiş. Alkolde sadece kullanan kişiler zarar görürken, sigarada kullanmayan kişiler de zarar görüyor. Sigara içmeyen kişilerde sigaralı ortamlarda ya da sigara içen biri yanına geldiğinde ondan bir şekilde pasif de olsa bir etkileşim oluyor. Sigara birçok tehlikeli hastalık dediğimiz hastalıklarda en önemli sebeplerden birisidir. Dünyada ve ülkemizde en çok ölümcül hastalık diyebileceğimiz kalp damar hastalıkları, inmeler, felçler, akciğer hastalıkları ve diğer kanserlerin bilinen en önemli sebeplerinin başında sigara geliyor. O yüzden sigaradan mutlaka kurtulmalıyız" dedi.

Bununla ilgili ciddi politikalar ve eğitim çalışmaları yapmak gerektiğinin altını çizen Baysal, "Yoksa sadece sigara bırakma poliklinikleriyle ya da çıkarılacak yasalarla bunu önlemek mümkün olmuyor. Yapılan araştırmalar bunu gösteriyor. Sigara bırakma reklamları, poliklinik hizmetleri sigara bırakmada mutlaka etkilidir, ama daha farklı şeyler yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Alkolün sadece vücuda zarar vermediğini ifade eden Baysal, "Alkol aldığımızda trafik kazasına, bir kavgaya sebep olabiliyoruz. Vücudumuzdaki otokontrol sistemini kaybetmiş oluyoruz. Çünkü alkol direkt sinir sistemi üzerindeki hücreler üzerinde etkili. O yüzden mutlaka bağımlılık yapan maddelerden sakınmamız lazım. Sigarayı ve alkolü bırakacak kişiler çok iradeli olmalı. Kişinin kendisini hazırlaması gerekiyor. Kişi bir plan yaparak, 'Ben bu illetten kurtulacağım, bana zarar veren bu kimyasaldan kurtulmam lazım' diyerek belli bir disiplin içinde yaklaşırsa kurtulabilir. Bu bazı örneklerle mevcuttur" dedi.

Gençlerin birbiriyle etkileşim halinde olduğu için bir deneme ile bunun devamını getirdiklerini belirten Baysal, "İşte burada ailelere ve okuldaki öğretmenlere iş düşüyor. Çocukta bir anormal davranış farklılıklar görülüyorsa yakın bir ilişki içine girilmesi gerekiyor. Çünkü çocuklar bu tür maddelere alıştıkları zaman mutlaka bir ip ucu veriyorlar. Okula gitmesinde aksama, ders başarısı düşebiliyor. Arkadaş ilişkilerinde değişmeler olabiliyor. Gençlerin ben alkol veya sigara bağımlısı olmam dememeleri gerekiyor" diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.