Hava Durumu

Karadeniz'de gerilim! Ukrayna, Rus tankerine el koydu...

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Ukrayna Askeri Başsavcılığı ile birlikte, Rusya'nın sınır ihlali nedeniyle Kerç Boğazı'nda Kasım 2018'de alıkoyduğu Ukrayna gemilerinin geçişini engellediği gerekçesiyle Rus Neyma isimli tankerini İzmail kentinde alıkoydu.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2019 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2019 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Karadeniz'de gerilim! Ukrayna, Rus tankerine el koydu...

SBU'dan yapılan açıklamada Kerç Boğazı'nda Rusya'ya ait Neyma isimli tanker gemisinin İzmail kentinde alıkonulduğu belirtildi. Tankerin Kasım 2018'de Kerç Boğazı'nda Ukrayna donanmasına ait Nikopol, Berdyansk küçük zırhlı savaş gemilerini ve Yanı Kapu romörkörünü  engellediği kaydedildi.

"Askeri Başsavcılığın profesyonel yönetimi ile mahkeme öncesi soruşturma yönetiliyor" ifadelerine yer verilen açıklamada, Neyma tankerinin isminin Kerç Boğazı'nda olanlardan sonra 'Nika Spirit' olarak değiştirildiği ve geminin yeni ismi ile dün İzmail Limanı'na giriş yaptığı aktarıldı.

Açıklamaya göre, SBU'dan bir grup soruşturmacı alıkonulan tankerde aramalarını tamamladı, bazı belgeler ve Kerç Boğazı'nda yaşananlar sırasında yapılan konuşmaların ses kayıtları alındı. Mürettebat sorguya çekildi, belgeleri alındı. Kanıt olarak belirlenen tankerin gözaltında tutulması için mahkemeye dilekçe hazırlanıyor.

RUS SENATÖR: İLİŞKİLERİMİZ DÜZELSİN İSTİYORLARSA TANKERİ BIRAKMALILAR

Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, Ukrayna'nın Rus tankerini alıkoymasını 'kesinlikle yasadışı' olarak nitelendirdi ve ikili ilişkileri daha da kötüleştireceğini ifade etti.

Cabarov "Eğer Kiev ilişkilerimiz biraz olsun düzelsin istiyorsa derhal tankeri serbest bırakmalı" dedi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna'ya ait Berdyansk, Nikopol and Yanı Kapu gemilerinin kara sularını ihlal girişiminde bulunduğunu belirtmişti.

Söz konusu Ukrayna savaş gemilerinin güç kullanılarak durdurulması amacıyla silahların kullanıldığını ifade eden FSB, gemilerin Rusya'nın Karadeniz'deki karasularında alıkonulduğunu duyurmuştu.

El konulan gemilerde 2'si Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) personeli toplam 24 Ukraynalı denizci gözaltına alınmış, ardından Rus ulusal sınırını ihlal ettikleri gerekçesiyle mahkeme kararıyla tutuklanmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kerç Boğazı'nda olanların Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko tarafından mart ayındaki Ukrayna devlet başkanı seçimleri öncesinde yapılmış bir provokasyon olduğunu açıklamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.