Hava Durumu

Kış ağrılarına dikkat!

Havaların soğumasıyla birlikte sağlık problemleri de arttı.  Peki, kış mevsiminde vücutta meydana gelen ağrıların sebebi nedir, ağrılardan kurtulmak için ne yapılmalı? Detaylar haberimizde...

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2018 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2018 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kış ağrılarına dikkat!

Havaların soğumasıyla birlikte aslında hepimizin aşina olduğu şikayetleri duyma sıklığımız da haliyle epey arttı. Bugünlerde hemen herkesten duyabileceğiniz bir cümle var; "her yanım dökülüyor sanki"... aslında çok da doğru söylüyorlar, şöyle ki; ağustos böceği misali yaz aylarında rahat, sıcak ve gevşek pozisyonda olan kaslarımız hele bir de o yaz rehavetine kapılıp egzersizden uzak kaldıysa, kışın soğuk ve sert koşullarına dayanma konusunda bazı zorluklarla karşılaşıyorlar. Sıcak hava koşullarının etkisiyle günlük yaşamda çok hissedilmeyen patolojiler, dış etkenler değiştiğinde eğer hazırlıksız yakalanmışsanız büyük bir hevesle geri dönüyorlar.

(Fizyoterapist Osmancan Takmaklı)

Soğuk bel fıtığını tetikler mi?

Bel fıtığı temel olarak omurlarımızın arasında intervertebral disk adı verilen yapıların farklı etkenlerle dejenere olması ve bunun sonucunda omurga düzgünlüğündeki bozulmaya bağlı olarak o seviyeden çıkan sinir köklerine yapılan basının oluşturduğu bir patolojidir. Omurgamız kendisine komşu olan kasların sıcak, yumuşak ve güçlü olmasını ister, kış aylarıyla birlikte gelen soğuk hava koşulları ise bunun tam tersi bir etki açığa çıkarır. Aniden soğuğa maruz kalan kaslarda spazmlar oluşur, kas gerginliği artar, sürekli kasılı pozisyonda kalan kaslar omurga düzgünlüğünü koruyamaz hale gelir bunlara ek olarak bir de daha öncesinde fıtık öykünüz varsa o zaman bel ve bacağa yayılan ağrılarınızın ortaya çıkması kaçınılmaz bir hal alır. Aslında bu ağrıların ortaya çıkması için belinize çok yük bindiren aktiviteler gerçekleştirmenize bile gerek olmayabilir, öyle ki; yere düşen anahtarınızı almak istediğinizde, uzun süre oturduğunuz koltuktan kalkarken, sabah uyandığınızda yüzünü yıkamak için önünüze eğildiğinizde bile  ani bir kasılmayla kendilerini gösterebilirler.

Ağrılarımdan kurtulmak  için ne yapabilirim?

-Özellikle içinde bulunduğumuz şu soğuk günlerde belimizi sıcak tutmaya özen gösterelim. Soğukla direkt temastan korumak için uzun süreli olmamak kaydıyla yün bel korseleri kullanılabilir.

-Soğuğa çıkmadan önce esneme hareketleri, hafif şiddette olmak kaydıyla vücut ısımızı artırıp vücudumuzu soğuğa hazırlayacak egzersizler yapmak ani kasılmaların önüne geçmekte faydalı olabilir.

-Çok sert hava koşullarında eve döndüğünüzde belinizi rahatlatmak için sıcak su torbalarından faydalanabilirsiniz.

-Fazla kilolarımız bizim için her zaman problem olmuştur, bir de belimizin yanlış postürdeki her fazla kiloyu on katı olarak algıladığını düşünecek olursak...  onlardan kurtulun ve ideal kilonuza ulaşmaya çalışın.

-Düzenli egzersiz yapmayı unutmayın, en azından haftanın üç günü kendinizi ve bedeninizi zinde tutmak için; tüm vücudu, özellikle de sırt ve bel kaslarınızı kuvvetlendirecek bir aktiviteyle ilgilenin. (pilates, yüzme)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.