Hava Durumu

Kişilerin hayatını kabusa çeviriyor! Anksiyeteden nasıl kurtulunur?

Medicana Bursa Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Öztepe Yavaşcı, çoğu kişinin hayatını kabusa çeviren anksiyete bozukluğu hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2019 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2019 18:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kişilerin hayatını kabusa çeviriyor! Anksiyeteden nasıl kurtulunur?

Öztepe şunları söyledi: "Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB) olan 'kişilerde sürekli, aşırı ve durumla uygun olmayan bir endişe durumu' söz konusudur. Bu kişiler her durumda olası en kötü sonucu düşünürler, her şey kendi denetimlerinin dışındadır, iyi bir olasılık ya da geriye dönüş mümkün değildir. Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen her gün vardır ve gün boyunca sürer.

Her 100 kişiden 5-6'sı yaşamlarının herhangi bir zamanında bu rahatsızlığı yaşayabilir. YAB yaşlılıkta en sık görülen anksiyete bozukluğudur."

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yaygın anksiyete bozukluğunun belirtileri hakkında bilgi veren Öztepe, "Gerçek bir neden yokken ya da nedeni olsa bile durumla uygunsuz olan, aşırı ve denetlenemeyen nitelikteki endişe hastalığın temel belirtisidir.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu hastalarının endişe içerikleri, normal kişilerin endişelerinden farksızdır. Fark, endişenin kontrol edilememesi ve sonuçlarıyla ilgilidir.

YAB'daki ve hasta olmayanlardaki endişenin içeriği benzerdir. İş ve akademik performans, aile ve kişilerarası ilişkiler, hastalık, sağlık ve yaralanma ve çeşitli konular (dakiklik, ev/araba tamiri) ile alakalı endişeler olur.

Endişe, azdan çoğa doğru uzanan bir süreklilik olarak düşünülebilecek normal bir olgudur.

YAB' da bir çözüm bulunmaksızın, tehlike sürekli olarak prova edilir.

Algılanan tehdit sadece hayal dünyasında bulunmakta ve zihinde tasarlanmaktadır. Bunu önlemek için etkili savaş ya da kaç cevabı yoktur. Yani çözüm için zihinsel süreçler devrededir" dedi.

"AŞIRI EVHAMLI" OLARAK TANINIRLAR

Öztepe, bu kişilerin aşırı evhamlı olarak bilindiklerini kaydederek, "Yorgunluk, dikkat bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü, en ufak sesle kolayca irkilme, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma diğer önemli belirtilerdir.

YAB'a sıklıkla sanki fiziksel bir hastalık varmışçasına kendini gösteren bazı bedensel belirtiler eşlik eder. Bu belirtiler: nedensiz yorgunluk, başağrısı ve kas ağrıları, yutma güçlüğü, titreme ve seyirmeler, terleme, tahammülsüzlük, bulantı, sersemlik hissi, sıcak basması gibi fiziksel yakınmalardır" şeklinde konuştu.

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU NASIL OLUŞUR?

Öztepe, Yaygın anksiyete bozukluğunun nedenleri hakkında ise, "Stresler YAB'ın gelişiminde önemli rol oynar. Yaşam olayları çoğu ruh sağlığı probleminin yordayıcısıdır. Güvensiz bağlanma, anksiyete bozukluklarının gelişimini öngörücüsüdür.

Başetme stratejisi olarak kaygılanmayı kullanan ebeveynler rol model olabilir.

Çocukluk dönemi ve genç erişkinlik çağları arasında başlayan YAB, yavaş ve sinsi bir gelişim gösterir. Hastalığın belirtileri dönem dönem iyileşmeler ve alevlenmeler gösterir. Stresli yaşam olayları olduğunda belirtiler çoğunlukla kötüleşir. Hastalığın oluşmasında "kalıtsal etkenler, beyin nörokimyasındaki değişiklikler, kişilik özellikleri ve stres verici yaşam olayları" etkilidir.

Hastalar yorgunluk, gerginlik, kas ağrısı ve başağrısı gibi bedensel belirtiler nedeniyle çoğu zaman psikiyatri dışı branş hekimlerine başvururlar ve doğru tanının konması ve uygun biçimde tedavi edilmesi gecikebilir" dedi.

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Öztepe, açıklamasını şöyle tamamladı: "YAB tedavi edilebilir bir hastalıktır.

İlk yapılması gereken bir psikiyatri uzmanına başvurmaktır. İlk başvuruda kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirmenin yanı sıra, bu belirtilerin herhangi bir fiziksel hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bazı incelemeler yapılacaktır.

Tedavi gören YAB'lı hastaların çoğunluğu tedaviden yarar görür. Psikoterapi ya da ilaç tedavileri uygulanabilir. Bu yöntemlerden birinin ya da birlikte uygulanmasının etkin olduğu gösterilmiştir. Hangi tür tedavinin size uygun olabileceğine doktorunuzla birlikte karar vermek yerinde olacaktır. Bir kişi için uygun olan bir tedavi, diğeri için uygun olmayabilir.

İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. İlaç tedavisi belirtiler tamamen düzelene kadar sürmelidir. Tam düzelme sağlandıktan sonrada tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmelidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.