Hava Durumu

Klimalar hasta edebilir

Yaz aylarının sıcağından ve neminden korunabilmek için hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen klimanın, yanlış kullanım sonucunda birçok hastalığa yol açabileceği uyarısında bulunan uzmanlar klima kullanımıyla ilgili dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2017 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2017 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Klimalar hasta edebilir

Günümüzde klima, yaz aylarının sıcağından ve neminden korunabilmek için hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Küresel ısınma nedeniyle sıcaklıkların her geçen yıl daha da artmasıyla, klima kullanımında da artış yaşanıyor.

Ancak mekânlarda ve araçlarda kullanılan klimaların, yanlış kullanımından doğan zararları da azımsanmayacak kadar fazla...

Bu noktaların üzerinde durulması gerektiğini belirten Dahiliye  Uzmanı Bekir Arıman, buna maruz kalmamak için bilinçlenme gereksiniminden söz etti.

Klimanın hasta etmemesi için klimanın sık sık açılıp kapatılmaması gerektiğini vurgulayan Arıman, "Klima kullanılırken dikkatli olunması gerekiyor. Sıcaklık ayarının çok düşürülmemesi ve bakımlarının düzenli olarak yaptırılması gibi önlemler alınabilir" dedi.

ARAÇ İÇİNDEKİ KLİMALARA DİKKAT!

Araba içinde kullanılan klimanın da solunum yolu hastalıklarından bronşit, sinüzit ve zatürreyi tetikleyebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Bekir Arıman, bunların haricinde göz ve beyin iltihabı, bademcik iltihabı, bazı kas hastalıklarına da neden olabileceğini ekledi.

Dr. Arıman, "Çok fazla yüze temas eden klima, nadiren de olsa yüz felcine yol açabilir. Bu sebeple araçta klima kullanılırken, yüz ve göğüs bölgesine serin havanın direk gelmesi önlenmeli, klima ön cama doğru yönlendirilmelidir" şeklinde önerilerde bulundu.

"LEJYONER HASTALIĞI; KLİMALAR, SOĞUTMA SİSTEMLERİ VE HAVUZLARDAN BULAŞIYOR"

Uzm. Dr. Bekir Arıman lejyoner hastalığının, "Legionella pneumophila" adlı bir bakterinin neden olduğu bir hastalık olduğunu ve bu hastalığı yapan mikroorganizmanın; bakımı iyi yapılmayan; klimalar, soğutma - havalandırma sistemleri, havuzlar ve suyun göllendiği tesisat sistemlerinde çoğalma imkânı bulduğunu açıkladı.

Dr. Arıman ayrıca, bilinçsiz kullanılan klimadan dolayı hastalığa yakalanmamak için klimalar ve soğutma-havalandırma sistemlerinin genel bakımının, temizliğinin ve periyodik filtre değişikliklerinin zamanında yapılması gerekliliğinin altını çizdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.