Hava Durumu

Komşunun fırsatçı planı! 'Türkiye yoksa biz varız'

Yunanistan ile Türkiye arasında devam eden gerilimde sıcak bir gelişme yaşandı... Yunan basını, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in yakın zamanda gerçekleştireceği ABD ziyaretinde Başkan Donald Trump'a F-35 satın alma ve F-35 yapım sürecine dahil olma isteğini ileteceğini yazdı. Ankara ile Washington arasında yaşanan S-400 gerilimi sonrasında Türkiye F-35'in üretim sürecinden çıkarılmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2020 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2020 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Komşunun fırsatçı planı! 'Türkiye yoksa biz varız'

Yunanistan'ın çok okunan gazetelerinden Ta Nea, Yunanistan Başbakanı Kiriagos Miçotakis'in açıklamalarına yer vererek, Atina yönetiminin gizli planlarını okurlarına duyurdu. Gazete, Miçotakis'in, "Eğer maddi imkanlar izin verirse F-35 satın almayı ciddi olarak düşünebiliriz çünkü bunlar piyasadaki en güncel ve modern araçlar" sözlerine yer verdi.

7 Ocak'ta Washington'a giderek ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesi beklenen Miçotakis'in bu ziyarete sayılı günler kala Türkiye'den boşalan F-35 üretim sürecine dahil olmak istediğini sık sık dillendirmeye başladı. Son 24 saat içerisinde F-35 savaş uçağının üretim sürecine dahil olmak istediğini söyleyen Miçotakis'in çantasında ise iki plan bulunuyor.

Ta Nea'da yer alan haberde, Miçotakis'in ABD-Yunanistan ilişkisini kuvvetlendirmek için F-35'leri kullanacağı belirtildi. Yunanistan bütçesini sarsmadan F-35 sürecine dahil olmak isteyen Miçotakis'in Washington'da iki senaryo üzerinden hareket edeceği belirtildi.

Yunan basınına göre birinci senaryoda Miçotakis, F-35 üretim sürecinde Türkiye'nin çıkarılması sonrasında oluşan boşluğu Yunanistan'ın doldurmasını önerecek. Yunanistan'ın F-35 üretim sürecine dahil olması sonrasında Atina'nın modern savaş uçaklarını satın alması gündeme gelecek. 

İkinci senaryoda ise Yunanistan'ın ilk aşamada az miktarda F-35 savaş uçağı satın alması gündemde. Böyle bir durumda Yunanistan mevcut F-16'ların güncellemesini azaltarak geri kalan parası ile F-35'leri satın alacak. Bunu da F-35 üretim sürecine dahil olarak yapacak Yunanistan'ın başbakanı Miçotakis'in bu görüşlerini gelecek hafta ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya sunması bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.