Hava Durumu

Konut kredisine ziraat ayarı!

Konut satışları düştü. Hükümet, KDV ve tapu harcı oranlarını aşağı çekti. Başbakan Binali Yıldırım, 'kampanya başlatılacak' dedi. Ziraat Bankası, konut kredi faizlerini 1,23'ten 0.98'e indirdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2018 09:41
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2018 09:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Konut kredisine ziraat ayarı!

-N. Nuri Yavuz-

Türk ekonomisinin sürükleyici gücü konumundaki inşaat sektörü, yılın ilk çeyreğinde konut satışlarındaki yavaşlamanın etkisiyle daraldı. Tıkanan piyasayı hareketlendirmek isteyen hükümet, konut teslimindeki KDV oranını yüzde 18'den 8'e çekti, tapu harçlarını ise binde 20'den binde 15'e düşürdü. Sektör temsilcileri, konut kredi faizlerinin yüksekliğinden yakındı. Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada faiz oranlarının yüksekliğinin asıl sorun olduğunu belirtti ve kamu bankaları öncülüğünde kredi faizlerinin aşağı çekilmesi için kampanya başlatılacağını söyledi. İlk hamle Ziraat Bankası'ndan geldi.

Banka,  bugün itibarıyla 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0,98'e çektiğini duyurdu. Faiz indirimi öncesinde Ziraat Bankası'ndan 500 bin lira kredi kullanan bir kişi 7 bin 993 lira aylık ödeme yapıyordu, şimdi bu rakam 7 bin 104 liraya indi. Aynı şekilde, 250 bin TL kredi kullanan bir kişi ise 3 bin 996 liralık aylık ödeme yerine 3 bin 552 lira ödeme yapacak. Faiz kampanyasına Ziraat Bankası'nın yanı sıra Halk Bankası, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım'ın da icabet etmesi bekleniyor.

KONUT ALMANIN TAM ZAMANI

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, "Piyasadaki tıkanıklık düşünüldüğünde bu kampanyaya son derece olumlu bakıyoruz. KDV ve tapu harçlarının düşürülmesi sonrası faizlerinde yüzde 1'in altına inmesi, konut alımına yönelik vatandaş psikolojisine olumlu etkisi olacaktır. Bu yıl özellikle satış rakamlarına bakıldığında kredili satışlarda diğer satışlara göre ciddi bir düşüş gözleniyor. Bu açından sektör açısından gerekli bir adım oldu. Bunun kısa vadede satışlara etki yapacağını düşünüyorum. Tabi vatandaşların da bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor. Çünkü arsa, işçilik ve malzeme fiyatlarındaki artış ile yeni yönetmelikler kaynaklı girdiler maliyetleri tırmandırdı. Fakat sektör konut satışları yavaşladığı için bu maliyet artışını mevcut fiyatlara yansıtmadı. Hali hazırdaki konut stoku ile yeni yapılacak konutlar arasında maliyet kaynaklı fiyat farkı söz konusu olacaktır. Bu açıdan da vatandaşlar için önemli bir fırsat var. Konut almanın tam zamanı. Öte yandan devletin bu dönemsel adımların dışında sektörde imalatı canlı tutmak adına da kalıcı yapısal önlemler almasını bekliyoruz. Özellikle arsa maliyetleri konusunda hem bakanlığın hem de yerel yönetimlerin bir adım atması gerekiyor" dedi.

EROĞLU'NDAN KAMPANYA

Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, konut teslimlerinde 31 Ekim'e kadar geçerli olan ve yüzde 18'lik KDV oranını yüzde 8'e, yüzde 4'lük tapu harcı oranını yüzde 3'e indiren teşvik kararını değerlendirdi. KDV ve tapu harçlarında uygulanan indirimin konut satın alma eğiliminde olan tüketiciyi alıma teşvik edeceğini vurgulayan Eroğlu, "Geçtiğimiz yıl devlet desteğiyle hayata geçirilen benzer uygulamaların olumlu etkinlerini hep birlikte gördük, Eroğlu Gayrimenkul olarak bu teşvike de tam destek veriyoruz. KDV ve tapu harcında yapılan indirimlerle birlikte, bekleyen talepler alıma dönüşecek, iç talebin artmasından ötürü sektöre canlılık ve dinamizm gelecek. Hükümetimizin KDV ve harçlarda sağlayacağı teşvikler sayesinde farklı gelir gruplarındaki vatandaşların da konut sahibi olması mümkün kılınıyor. Biz de bu desteğe Skyland İstanbul projesi kapsamında rezidans ve ofisleri peşinatsız veya 0 faizle sunarak katkı sağlıyoruz. Teşvik devletten, kampanya bizden" dedi. Eroğlu, tapu harcının yüzde 4'ten yüzde 3'e inmesinin de önemli bir adım olduğunu belirtirken, tapu harcı düzenlemesinin hem konut alıcısına hem de konut üreticisine ciddi katkılar sağlayacağını belirtti.

İÇ TALEP ARTACAK

Alpiş Group Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp, Bakanlar Kurulu kararıyla tapu harç oranları ile konut satışlarındaki KDV oranının düşürülmesinin inşaat ve gayrimenkul sektörünü hareketlendireceğini söyledi. Yeni uygulama ile kalkınma ve büyüme açısından stratejik öneme sahip konut sektöründeki canlılığın, dinamizmin ve iç talebin artacağını sözlerine ekleyen Karaalp, "Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte başlatılacak olan konut kampanyası demirden çimentoya, camdan toprak ürünlerine, kapı pencereden mobilyaya hatta ev tekstili ürünlerine kadar pek çok sektöre de olumlu yansıyacaktır" şeklinde konuştu. Açıklamasında Alpiş Group olarak çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini, Alpiş Aden House ve Hünkar Konakları projelerinin hızla devam ettiğini, daha önceki çalışmalarında olduğu gibi bu projelerini de zamanından önce bitirerek erken teslim edeceklerini sözlerine ekledi.

REKOR SÜRPRİZ OLMAZ

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, hükümetin seçim öncesi aldığı ekonomik tedbirlerin konut sektöründe yüzleri güldürdüğünü belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: "KDV oranlarının yüzde 18'den 8'e, tapu harçlarının yüzde 4'ten 3'e indirilmesinin yanı sıra konut kredisi faizlerinin de yüzde 0,98'e düşürülmesi, konut satışlarını kuşkusuz artıracak. Satış ofislerimizde artan trafik, form sayısındaki gözle görülür artış bunun en önemli göstergesi. Nitekim açıklanan teşvikler bekleyen talebi ve kararsızları harekete geçirmiş durumda. Böyle giderse bu sene de geçen sene olduğu gibi bir rekor sürpriz olmaz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.