Hava Durumu

Korkutan açıklama: Türkiye sineması büyük darbe alacak!

2 bine yakın salon işletmecisini aynı çatıda buluşturan Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY), düzenlediklerinde basın toplantısında, Mars Cinema Group ile yapımcılar arasındaki krizin mağduru olduklarını belirtip, "Bu gerilim sürerse dünya liginde en üst sıralara çıkmayı başaran Türkiye sineması büyük darbe alacak; yabancı yatırımcıya ve tekelleşmeye teslim olacaktır" açıklamasını yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2019 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2019 15:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Korkutan açıklama: Türkiye sineması büyük darbe alacak!

Mars Cinema Group'un mısır kampanyası ile birlikte bilet fiyatları üzerinden yapımcılara vermesi gereken payı indirmesi ve bunun akabinde yapımcılarla söz konusu şirket arasında kriz yaşanması tüm sektörü derinden etkiledi. Ocak ayının ilk 10 gününde geçen yılın aynı dönemine göre seyirci sayısında yüzde 35,1'lik, hastılatta ise yüzde 34,6'lık bir düşüş yaşandı. Vizyondaki filmlerin sayısı ise 90'dan 77'ye düştü. Bu süreçte vizyona girmesi beklenen "Organize İşler 2: Sazan Sarmalı" gibi yapımlar izleyicilerle buluşamadı. Söz konusu durumla ilgili SİSAY bir değerlendirme toplantısı düzenledi.

SÜRECİN MAĞDURU BİZİZ

Anadolu'nun çeşitli yerlerinde 2 bine yakın salonun işletmeciliğini üstlenenlerden oluşan SİSAY'ın toplantısının sonucunda şu açıklama yapıldı: "Yatırım borcu olan işletmeler başta olmak üzere 6 aydır bu yüksek sezonu iple çeken yerel sinema işletmecileri kredi ve ödemelerini yapamaz boyuttadır. Anlaşmazlığın tarafı olmadığımız gibi yerli tüm sinema işletmeleri olarak sürecin mağduru durumundayız. Sebebi olmadığımız bir kavgada çözüm odaklı ve iyi niyetli yaklaşımımıza rağmen mağdur olduğumuzu kamuoyunun bilmesini isteriz. Aksi takdirde bu gerilim sürerse dünya liginde en üst sıralara çıkmayı başaran Türkiye sineması büyük darbe alacak; yabancı yatırımcıya ve tekelleşmeye teslim olacaktır."

SEKTÖR TIKANMA NOKTASINDA

Satılan her 100 biletten 63'ü yerli film izleyicisine gittiğini belirten SİSAY üyeleri, "Sinemamız dünyanın önde gelen 5 sineması içinde yer alıyor; en hızlı büyüyen ikinci ülkeyiz. Ancak yıllardır istikrarlı büyüyen sektörümüz son üç ayda yaşanan gelimeler neticesinde tıkanma noktasındadır. Son 10 yılda yapım ve gösterime ilişkin yatırım giderleri 10 kat, bilet fiyatları yüzde 53 arttı. Aynı dönemde salon işletmecilerinin dövizle ödenen kiralar ve donanım maliyetleri ise yüzde 240 artış gösterdi. Bu süreçte kar düşüşüne rağmen bilet fiyatlarını artırmayı tercih etmeyen biz sinemacılar için büfe gelirleri, reklam sponsorluk ve jetonlu oyuncaklar kurtarıcı oldu. Seyirciyi küstürmemek için ekonomik mönüler ve toplu satışlarda indirimli kampanyalara yöneldik. Ama zamanla bazı büyük gruplar kampanya içinde yapımcı ile yarı yarıya paylaştığı bilet payını tek taraflı aşağı çekerek genel karını artırma yoluna gitti. Yapımcılar özellikle en çok büyük grubun satışlarında uğradıkları büyük gelir kaybı nedeniyle tepki vermeye başladılar. Yeni kanunun bu konuda çözüm olmasını diliyoruz ve halkımızdan sinema ve mısır keyfinden uzaklaşarak değil bu yaşanan sürecin gerçek sebebi ve mağdurlarını iyi anlayarak tepkilerini ona göre vermelerini ve Türk sinemasına sahip çıkmalarını bekliyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.