İspanya'da yer alan Barcelona Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yeni bir çalışmada yeni tip corona virüs (Covid-19) hastalarının yaklaşık yüzde 70'inin yaygın semptomlar ortaya çıkmadan önce burun kurunluğundan etkilendiğini ortaya koydu. Araştırmada, burun kuruluğunun en erken Covid-19 semptomu olabileceği belirtilirken, tat ve koku kaybının habercisi olduğu aktarıldı.
Çalışma kapsamında araştırmacılar, 35 Covid-19 hastası ile birlikte onlarla yaş ve cinsiyet açısından odenk bir kontrol grubunu değerlendirdirdi. Sonuçlarda hastaların yüzde 68'inden fazlasının, burunla ilgili en az bir semptom yaşadığı görüldü. Bununla birlikte corona virüs hastalarının diğerlerine göre "burunda garip bir his" ve "aşırı kuruluk" gibi semptomları kontrol grubuna kıyasla daha sık yaşadığı aktarıldı.
Araştırmayı yöneten Doktor Jordi Navarra ve ekibi bulgularına dayanarak şimdiye kadar göz ardı edilen bir başka Covid-19 semptomu keşfetmiş olabileceklerini söyledi. Jordi, ayrıca hastaların yüzde 52'sinin sürekli burnunu yıkamış gibi hissettiğini, kontrol grubunda aynı hissi yaşadığını söyleyenlerin oranın ise yüzde 3 olduğunu ifade etti.
ORTALAMA 12 GÜN SÜRÜYOR
Burun semptomlarının Covid-19'un yaygın olarak görülen ateş ve kuru ösürük gibi belirtilerinden önce veya onlarla birlikte ortaya çıktığı ve ortalama 12 gün sürdüğü kaydedildi.
Diğer taraftan bilim insanları, burunda hissedilen söz konusu belirtilerin, ağırlıklı olarak anozmi (tat kaybı) ve hipozmi (koku kaybı) ile birlikte görüldüğünü açıkladı. Covid-19'un temel semptomlarından ikisi olarak kabul edilen tat ve koku kaybının çalışmaya katılanların yüzde 80'inde görüldüğü açıklandı.
ERKEN TEŞHİSİ KOLAYLAŞTIRABİLİR
Çalışmanın yazarları,"Nazal semptomların varlığı ve bunların erken ortaya çıkması, Covid-19'un erken teşhisini potansiyel olarak kolaylaştırabilir" ifadelerini kullanarak, erkkn burun semptomlarına ilişkin araştırmacıların genişletilmesini istedi.
KORONAVİRÜS BURNU NASIL ETKİLİYOR?
Corona virüs vücuda tipik olarak burun veya ağız yoluyla, bazen de gözlerden giriyor. Solunum yollarını hedef alan corona virüs akciğer, burun ve boğazdaki hücreleri istila ederek çoğalıyor.
Virüs hücrelere tutunmak için ACE-2 reseptörlerini kullanıyor. ACE2 reseptörleri ise akciğerlerde, böbreklerde, kalpte, bağırsakta ve epitel hücrelerinde yaygın olarak buunuyor. Burunun nmeli kalmasını sağlayan mukoza hücreleri ise birüsün çoğalması için oldukça bir uygun ortam sağlıyor. Araştırmacılar, virüsün mukozayı istila etmesinin kuruluğa ve burunda tuhaf hislere neden olabiliceğini belirtiyor.
En Çok Okunan Haberler
Bursa'da donmuş havuzun üzerinde yürüyebileceğini id...
Bursa'da işçileri almaya giden servis otobüs...Bursa'nın İnegöl ilçesinde seyir halindeki servis ar...
Aman dikkat! Bursa'da buzda kayan adamın aya...Bursa'da buzda kayıp düşünce ayağı 3 yerinden kırıla...
Bursa'da alt geçit kamyonete geçit vermedi!Bursa'nın İnegöl ilçesinde kamyonet alt geçide sıkış...
Bursa'da yollar buz pistine döndü! Kayan kay...Bursa'da etkili kar yağışı sonrası buz tutan yollard...
Daha göreve başlamadan Türkiye'ye saldırdı: ...Bugün yemin töreni ile göreve resmen başlayacak Joe ...
Dikkat çeken analiz! İnşaat sektörü için teh...Sekiz çeyrek art arda daraldıktan sonra, pandemi dön...
İki başkan devreye girdi, Bursaspor'da maaş ...İçerisinde bulunduğu mali sıkıntılar sebebiyle mevcu...
Hastane koridorunda korkunç anlar! Kalbine s...Diyarbakır'da bir kadın, kalp krizi geçiren erkek ar...
FETÖ üyesi firari eski emniyet müdürü yakalandıAnkara'da FETÖ/PDY üyesi olduğu gerekçesi ile meslek...
Telefonlar susmuyor, stoklar eridi... Talep ...Önümüzdeki dönemde kuraklık yaşanacağı endişesi vata...
Eren-2 Lice operasyonu başlatıldı!"EREN-2 LİCE" Jandarma Komando,Jandarma Özel Harekat...
20 Ocak 2021 altın fiyatları!Haftanın üçüncü işlem gününde çeyrek altın fiyatları...
Bursa'nın can damarında sevindiren gelişme!Bursa'da yüzde 90 seviyelerinde kuruyan Gölbaşı Bara...
112 filosu Bursa'da güçlenmeye devam ediyor!Sağlık Bakanlığı tarafından Bursa İl Sağlık Müdürlüğ...