Hava Durumu

Kral Selman, Kaşıkçı cinayetinin ardından ilk kez konuştu

Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından ilk kez kamuoyunun karşısına çıkan Suudi Kralı Selman, Kaşıkçı vakasından doğrudan söz etmedi, ancak adalete hizmet için görevlerini yerine getiren Suudi yargısı ve başsavcılığını alkışladığını dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2018 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2018 16:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kral Selman, Kaşıkçı cinayetinin ardından ilk kez konuştu

Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de öldürülmesinin uluslararası skandala dönüşmesinden beri ilk kez kamuoyunun karşısına çıkan Suudi Kralı Selman, Riyad'da Şura Konseyi'ne yıllık hitabını gerçekleştirdi.

Selman, Kaşıkçı vakasından doğrudan söz etmedi, ancak adalete hizmet için görevlerini yerine getiren Suudi yargısı ve başsavcılığını alkışladığını dile getirdi.

Suudi kraliyetinin şeriata bağlı olduğunu, ılımlılık ve hoşgörü değerlerini benimsediğini söyleyen Selman, ülke kalkınmasının motor gücünün Suudi vatandaşı olduğunu iddia etti.

ÖZEL SEKTÖRE, İNSAN KAYNAKLARINA VURGU

Kraliyetin eşi benzeri görülmemiş hükümet harcamaları ve 2030 Vizyonu uyarınca tüm cephelerde bir kalkınma dönüşümü geçirdiğinden söz eden Suudi Kralı, oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman'dan (MbS) insan kaynaklarını geliştirmeye ve gençliği geleceğin mesleklerine hazırlamaya odaklanmasını talep ettiğini belirtti.

FİLİSTİNLİLER HAKLARINI GERİ KAZANANA DEK'

"Bundan sonraki aşamada önceliklerimizden biri, özel sektörü desteklemeye devam etmek olacak" diyen Selman, dış politikada birinci önceliklerinin Filistin meselesi olduğunu ve 'Filistinliler haklarını geri kazanana dek' öyle kalacağını ifade etti.

Oysa ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve başsanışmanı Jared Kushner'in önceliğinde hazırlanıp 'Yüzyılın Anlaşması' adı takılan Ortadoğu barışı teklifine, Filistinlilerin tüm haklarını gasp etmeyi öngörmesine karşın MbS'nin tam destek verdiği söyleniyordu.

'YEMEN'E MÜDAHALEYE MECBURDUK'

Mart 2015'ten beri Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun saldırı, abluka ve işgal harekatı altında yıkım, katliam, açlık ve koleradan kırılan Yemen'le ilgili 'savaşın bitmesi için BM'nin çabalarını destekledikleri' mesajını tekrarlayan Selman, Şii Husilerin iktidarı ele geçirdiği Yemen'e Suudi müdahalesinin 'bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunu' iddia etti.

'HUSİLER ÇEKİLSİN'

Husilerin son 3 yılda ele geçirdikleri büyük şehirlerden çekilmelerini de talep etti. Öncesinde BM Temsilcisi ile görüşen Husilerin Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali el Husi, insansız hava araçları ve füzelerle düzenledikleri saldırıları durdurma kararını açıklamıştı. Koalisyonun barış istemesi halinde daha geniş bir ateşkese de hazır olduklarını söylemişti.

'İRAN'IN NÜKLEER VE FÜZE PROGRAMLARINI DURDURUN'

Suudi Kralı, uluslararası topluma "İran'ın nükleer ve balistik füze programlarının sona erdirilmesine ihtiyaç var" çağrısı da yaptı. 'İran'ın bölge ülkelerinde kaosa neden olmak için çalıştığı ve terör sponsorluğunda ısrar ettiği' iddialarını tekrarladı.

Kraliyetin petrol politikasının diğer petrol üreticileriyle işbirliği ve koordinasyona dayandığını söyleyen Selman, petrol piyasasının istikrarı için OPEC üyesi olan ve olmayan ülkelerle birlikte çalıştıklarını kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.