Hava Durumu

Bakan Koca son 24 saatlik koronavirüs verilerini açıkladı! 76 can kaybı daha...

Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün salgında son durum ve yeni tedbirlerle ilgili saat 15.00'da toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantının ardından açıklama yaptı. Koca, son 24 saatte 3 bin 892 vaka tespit edildiğini ve 76 can kaybı yaşandığını açıkladı. Türkiye'deki toplam vaka sayısı 34 bin 109'a can kaybı ise 725'e yükselmiş oldu.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2020 19:33
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2020 19:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bakan Koca son 24 saatlik koronavirüs verilerini açıkladı! 76 can kaybı daha...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında Koronavirüs Bilim Kurulu bir kez daha video konferans yoluyla toplandı. Toplantıda salgında gelinen son durumun ve alınabilecek ek tedbirlerin görüşüldü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplantının ardından kameraların karşısına geçti.

İşte Bakan Koca'nın açıklamalarından satırbaşları:

Koronavirüs istisnasız 81 ilimizde görüldükten sonra bu salgında mücadele yeni bir aşamaya geçtik. Artık 83 milyon insan olarak her birimiz virüsün doğrudan tehdidi altındayız, aynı hassasiyeti göstermek zorundayız.

Şu anda salgının etkin seyrettiği İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara, İzmir gibi şehirler ortak özellikleriyle dikkat çekmektedir. Bu şehirler yurt dışı gidiş gelişlerin, sosyal temasın olduğu şehirlerdir.

Tüm Türkiye'de ise 20 yaş altı gençlerimiz ve 60 yaş üstü büyüklerimizden evde kalmaları konusunda kesin talimatımız var. Bu kısıtlamalara uyulması önümüzdeki günlerde kaderimizi çok etkileyecektir.

Dün ülkemizi dışarıya karşı izole etmeye çalışıyorduk, izolasyon kuralına şimdi şehir şehir uymamız zorunludur.

83 milyonu oluşturan bireylerin izolasyon kuralını hayat tarzı haline getirmesi gerekmektedir. Başka seçeneğimiz olduğu söylenemez.

Bu seçeneğin çok kolay olduğunu vurgulamak isterim. Mücadelede iki taraf var. Biri virüstür diğer taraf biziz. Hepimizi eşit derecede ilgilendiren, tehdit eden virüse karşı güç birliği içinde olmamız gerekiyor.

Bu tehdit bugün bazı devletlerin bile birbirine karşı tutumunu değiştirdi. Şimdi dayanışma içinde olma, insan sağlığını korumak için özverili olma, tedbirli olma, işbirliği yapma zamanıdır.

Hepimizin çabası herhangi birimiz içindirdi. Ortak payda insanın sağlığı, kutsiyetidir.

Dünyada ilk ciddi tedbirlerin alınmaya henüz başlanmadığı günlerde dünyada örneği olmayan yapılanmalara gittik.

Bilim Kurulu yöntemli mücadele yürütmemize katkı verdi. Tavsiye kararları ulusal politikalara rehberlik etti.

"TOPLUM BİLİMLERİ KURULU OLUŞTURDUK"

Mücadelemizin kapsamı geniledi, Toplum Bilimleri Kutulu adlı yeni bir kurul oluşturduk. 

İlk toplantısını önümüzdeki günlerde yapacak olan Toplum Bilimleri Kurulu'nun hayırlı olmasını diliyorum.

Ülkemizde önemli bir bilgi birikimi oluşmuş durumda. Konu bilim dünyası için yenidir. Bilgiler süreç içinde değişime uğramaktadır.

Çin'den gelen ilk veriler sadece yaşlıları daha çok tutan hastalık gibi bir izlenim bırakmıştı. Şu anda her yaşta olağanüstü bulaşan bir virüsle karşı karşıyayız.

Şifa bulan hastalarımızın sayısı artıyor. Test sayısı ve pozitif vakalara bağlı taramalar arttıkça tanı sayısında da artış oluyor. Virüs, gücünü temas ortamından alıyor. Virüse bu fırsatı tanımayalım. Evde kalalım.

SON 24 SAATTE VAKA SAYILARI

Son 24 saatte 3892 yeni vaka tespit edildi. Bir günde ölen vatandaşlarımızın sayısı ise 76

İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Sakarya'da yoğunluk yaşanıyor. 

Yapılan test sayıları her geçen gün artıyor, 20 bini geçiyor. Pozitif çıkan vaka sayısını da yüzde 22'den yüzde 15'e kadar düştüğünü görüyoruz.

Tüm dünyada olduğu gibi bizde de erkeklerda virüs daha fazla görülüyor. Ayrıca ağırlık vakaların görüldüğü yaş aralığı 20 ila 65 yaş arası. Burada 65 yaş uygulamasının olmadığı dönemde dağılım daha dengeliydi.

Yasayla birlikte bu durum düştü. Yani tedbirlerin sonuç verdiğini görüyoruz. Bu vakaların görülme oranının düştüğünü gösteriyor.

Biz vakalarımızı ve temasta olanları ve şüpheli olan vakalarımızı takip etmek ve izole olmalarını evde takibini hareketliliğini görmek üzere bir çalışma yapıldı. Bu üç operatör ve BTK'nın iş birliğiyle olan bir tablo. Herkes bir aplikasyon geliştirdi. Hastalarımız aplikasyonu indirmek zorundalar.

Şunu unutmayalım, insanlık nice büyük tehlikelerin hakkından geldi. Burada da biz başarıya ulaşacağız. Süreci takip ederken olumlu gözlemlerimiz var. 

Herkes kurallara uysun, hep birlikte bu hasarı en aza indirgemiş olacağız. 

SORU CEVAP 

(Pandemi Hastanesi) İki tane bin yataklı hastane planlandı. Bu hastaneler Atatürk Havaalanı ve Sancaktepe'dir. Bu iki hastaneyi tek katlı, içinde ameliyathaneleri de olan ve bütün odaları yoğun bakım odaları olabilecek şekilde tasarladık. Bu hastaneler gerektikçe kullanılacak hastaneler olacak.

Bütün Türkiye'deki yoğun bakımlardaki oranımız yüzde 62'yi geçmedi. 

Hem bugün ihtimal dahilinde olduğunda hem de yarın bu anlamda bu hastaneleri geçici gibi düşünmeyip kalıcı kullanmak üzere planladığımızı söylemek istiyorum. 

Sancaktepe'deki de hastaneye yakın alan olmuş olacak.

(Sağlık çalışanları) Önümüzdeki birkaç gün içerisinde açıklanmış olacak. Bu konu hakkında çalışmalarımız var, yeni alımlarımız olacak diyebilirim.

Şu dönemde herkesin kendisini özellikle olabiliyorsa evde izole etmesini, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını ifade ediyoruz.

Özel sektör dahil olmak üzere minimal personellere devam edilmesi konusunda Bilim Kurulu tavsiyesi vardı. Bunu da özellikle önemsiyoruz.

Toplamda 83 milyonun olabildiğince kendilerini izole etmesini önemsiyoruz. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamasını, toplu alanlarda mutlak maske kuıllanılmasını özellikle istiyoruz.

Hemşire sayısıyla ilgili müracaatlar yapılmış oldu. Kamu zaten herhangi bir ücret alınması söz konusu değil. Özel hastaneler de yoğun bakımda yatan hastalardan ücret alamazlar.

Toplu alanlarda ve iş yerinde maskenin zorunlu olduğunu ve yer yer denetimlerin yapılacağını söylemek istiyorum.

Biz bu ilacı vaka görülmeden önce 1 milyon kutuyu depoladık. 

Her hastamıza erken dönemde başladığımızı bunun da sonuçlarını demin gösterdiğim grafikte de söylemek istiyorum.

Bilim Kurulu son safhada değil erken dönemde daha faydalı olacağını ve virüsün hücreye girişini engellediğini söylüyor.

Biz sağlık kuruluşlarına ücretsiz olarak veriyoruz. Sağlık altyapısı olan en güçlü olan ülkelerden hatta Avrupa ülkelerinden iki kat solunum cihazı olan ülkeyiz.

Bizim dünyada yine örneği olmadığı şeklinde şehir hastanelerinin bütün odaları yoğun bakıma dönüştürebilir hastaneler olduğunu söylemek istiyorum.

Bu dönemde izolasyon son derece önemli.

Maskeyi takarak güvende olduğumuzu hissedip lütfen dışarı çıkmayalım. Maske zorunlu dışarı çıkma söz konusuysa olmalı. Sosyal mesafeye mutlak uymalıyız.

Eczanelerden ücretli maske satışı yasaktır. İsterlerse ücretsiz verebilirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.