Hava Durumu

Beyaz Saray'da Türkiye-ABD zirvesi! Erdoğan'dan önemli açıklamalar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile ikili ve heyetler arası görüşmeler için Beyaz Saray'a geldi. Erdoğan ile Trump'ın 1 saat 15 dakika süren görüşmesi sona erdi. İkili görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya geçildi. Trump ve Erdoğan senatörlerle bir araya geldi. Erdoğan burada yaptığı açıklamada, "Ferhat Abdi Şahin (Mazlum Kobani), Apo denilen bölücü terör örgütü başının aslında manevi evladıdır." ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2019 18:54
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2019 18:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Beyaz Saray'da Türkiye-ABD zirvesi! Erdoğan'dan önemli açıklamalar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyaretinde konaklayacağı Willard Hotel'e gelişinde kentteki Türk vatandaşları tarafından karşılandı. Erdoğan, sonrasında ABD Başkanı Donald Trump'ın daveti üzerine çalışma ziyaretinde bulunmak için geldiği Washington'da, konaklayacağı otele geçti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Willard Hotel'e gelişlerinde caddede kendilerini bekleyen kentteki Türkler ve kalabalık bir grup tarafından karşılandı. Erdoğan, otel önünde bekleyenleri selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretindeki ilk teması, ABD Ticaret Odası üyeleriyle oldu.  Erdoğan, ABD Ticaret Odası, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı.



ABD Başkanı Donald Trump'ın daveti üzerine Washington'da bulunan Erdoğan, Willard Hotel'de düzenlenen toplantıya iştirak etti.

Basına kapalı toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.



Toplantıda aralarında Pepsico, Google, UPS, Hilton, The Coca Cola Company, GE, Citi, Uber, THY, Limak, TAV, Borusan, Kale Group gibi şirketlerin temsilcileri ve Türkiye Varlık Fonu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Nasdaq ve Amerika Ticaret Odası gibi kuruluşların temsilcileri de hazır bulundu.

TOPLANTI ÖNCESİ İKİ LİDERDEN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, saat 20.00 sıralarında Beyaz Saray'a geldi. 

Beyaz Saray'a gelişinde tören kıtası tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, makam aracından inişlerinde ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Trump ile tokalaşarak gazetecileri selamladı.

Daha sonra Şeref Defteri'ni imzalayan Erdoğan, baş başa görüşme için Oval Ofis'e geçti.

Erdoğan ile Trump'ın görüşmesi TSİ 20.13'te başladı.

Toplantı öncesinde kısa açıklama yapan Erdoğan ve Trump, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TRUMP: SINIRLARINIZIN GÜVENDE OLMASINDAN MEMNUNUM

ABD Başkanı Trump, yaptığı açıklamada, "Ateşkes devam ediyor, Kürtlerle görüştük, gayet memnunlar. Artık diğer insanların sınırları için endişelenmeyi bırakmamız gerektiğini düşündüm. 10 bin kilometre uzaklıkta ve bin yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Sınırınızın güvende olmasından memnunum. Sadece petrol bölgesini güvence altına almak için asker bıraktık. İlk günden beri dostuz, birbirlerimizi çok iyi anlıyoruz. Bu tek yönlü bir yol değil. Sizi burada ağırlamak büyük şeref" dedi.

ERDOĞAN: HER ŞEYİ ETRAFLICA ANLATACAĞIZ

Erdoğan da "Basın toplantısında her şeyi etraflıca anlatacağız" diye konuştu.

"S-400 VE F-35 DE GÖRÜŞELECEK"

Donald Trump, görüşmede bir soru üzerine S-400 ve F-35'leri de konuşacaklarını ifade etti.

Trump, "Türkiye hem F-35 hem S-400'e sahip olacak mı?" şeklindeki bir soruya "Bu konu hakkında konuşacağız, basın toplantısı yapacağız" şeklinde yanıt verdi.

"AZİL SORUŞTURMASI TAM BİR CADI AVI" 

Donald Trump, azil soruşturmasıyla ilgili sorulara karşılık "Azil soruşturması tam bir cadı avı. İzlemiyorum. Bana rapor sunacaklar" dedi.

"TÜRKİYE İCABINA BAKIYOR"

DAEŞ'le ilgili de açıklamalarda bulunan Trump, "DAEŞ'ı yüzde 100 bitirdik. Bir ve iki numaralı ismi yok ettik. Türkler DAEŞ'lileri izliyor. Türkiye de yakın zamanda 100 DAEŞ'lıyı yakaladı ve icabını bakıyorlar" ifadelerini kullandı.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET

Trump, iki ülke arasındaki ticaretle ilgili soruya ise şöyle yanıt verdi: "Ticari ilişkilerimizi geliştirmekten yanayız. Ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarabiliriz. Şu anda 20 milyar dolarlık bir hacmimiz var. Çok yakın bir sürede 120 milyar dolara çıkabiliriz."

Özellikle azil soruşturması konusunda ısrarlı sorular üzerine basın toplantısı sona erdirildi ve gazeteciler dışarı çıkartıldı.

 

Erdoğan ve Trump daha sonra Oval Ofis'teki görüşmeye geçti.

İKİLİ GÖRÜŞME 1 SAAT 15 DAKİA SÜRDÜ

Erdoğan ve Trump daha sonra Oval Ofis'teki görüşmeye geçti. 30 dakika olacağı belirtilen ikili görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.

Erdoğan ve Trump'ın görüşmesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile tercümanlar yer aldı.

HEYETLER ARASI GÖRÜŞME

Baş başa görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya geçildi.

Çalışma yemeği şeklindeki görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da katıldı.

Çalışma yemeği şeklindeki heyetler arası görüşmede bazı senatörler de yer aldı.

SENATÖRLERDEN SORULAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da bir grup Cumhuriyetçi senatörle Türk-Amerikan ilişkilerinin ele alındığı bir toplantı yaptı.

Toplantının basına açık bölümünde iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine değinen Trump, birçok konunun kapsamlı şekilde ele alındığını belirtti.

ERDOĞAN: GÜVENLİ BÖLGE BİZİM KONTROLÜMÜZDE OLMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ile ilişkin sorulara şu şekilde yanıt verdi:

"Özellikle tabii burada iki şeyi birbirinden ayırmamız lazım; Kürtler ve teröristler. Kürtler aynı zamanda benim vatandaşım. Dünyada en çok Kürt'ün yaşadığı yer, benim ülkem. Sayın Obama döneminde Kobani'den ülkeme iltica eden Kürtlerin sayısı 350 bindir. Bunları kimse kabul etmezken, biz kabul ettik. Kimsenin herhangi bir ekonomik desteği söz konusu değil. Fakat sizin Kürt diye zikrettiğiniz herhalde YPG/PYD. Bunlar terör örgütü ve PKK'nın yan kuruluşlarıdır. Ben sizlere bazı belgeleri özellikle vermek istiyorum. Apo denilen bölücü terör örgütü başının Ferhat Abdi Şahin manevi evladıdır. Bunu özellikle bilmekte fayda var.

Sayın Obama döneminde de ben bunu ifade etmiştim, güvenli bölgeyi bizim yapmamız lazım. Uluslararası bir donörler toplantısıyla Suriye'nin kuzeyinde şu anda 444 kilometre uzunluk ve 32 kilometre, Sayın Başkan'ın 230 mil diye ifade ettiği o bölgeyi güvenli bölge olarak ifade edebiliriz. Biz planları yaptık, projeleri hazırladık. Bu adımı atarsak, altı ay ile 2 yıl arasında 1 milyon mülteciyi güvenli bölgeye yerleştirebiliriz. 1 milyon da Rakka ve Deyrizor bölgesine yerleştirebiliriz. Şu anda bizde olan 4 milyon mültecinin 3 milyon 650 bini Arap, Keldani, Yezidi; 350 bini de Kürt. Toplamda 4 milyon. Şu ana kadar yaptığımız yatırım 40 milyar dolar. Avrupa'dan bize gelen ise maalesef sadece 3 milyon avro'dur."

TRUMP: "AVRUPA'NIN DAHA FAZLA SORUMLULUK ALMASI GEREKİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "4 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz" şeklindeki sözlerine atıf yapan Trump, "Türkiye 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor ve ciddi harcama yapıyor. Artık Avrupa'nın bu konuda adım atarak daha fazla sorumluluk alması gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin, bu mültecilerin Avrupa'ya geçişine izin vermesi durumunda milyonlarca mültecinin Avrupa'ya geçeceğini dile getiren Trump, Türkiye'ye mültecilere ev sahipliği yaptığı için bir kez daha teşekkür etti.

S-400'lerle ilgili bir soru üzerine Trump, "Bu konu üzerinde çalışıyoruz." yanıtını verdi.

Öte yandan, toplantıya katılan Cumhuriyetçi senatörler, Türkiye'nin NATO açısından çok değerli bir müttefik olduğunu ancak S-400 ve Suriye'deki "Kürtler" (YPG/PKK) konusunda bazı endişeleri olduğunu dile getirdi.

ESPER: BAĞLARIMIZI GÜÇLENDİRMEMİZ GEREKİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump ile birlikte heyetler arası görüşmeye katılan ABD Savunma Bakanı Esper ise "Türkiye uzun yıllardır çok iyi bir müttefikimiz. Bu zor dönemi atlatmak için bağlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Türkiye, Kore Savaşı'ndan beri ABD ile birlikte savaşıyor" açıklamasını yaptı.

DİKKAT ÇEKEN KİTAPÇIK

Öte yandan, Türk heyetinin yanında bulunan "Türkiye'nin Terörle Mücadelesi" başlıklı kitapçık dikkat çekti. Bu kitapçık, heyetler arası görüşme sırasında ABD'li yetkililere verildi.

PKK YANDAŞLARINDAN GÖSTERİ

Öte yandan, Beyaz Saray'daki görüşme sürerken ABD'deki Ermeni dernekleri ve terör örgütü PKK yandaşları, Türkiye karşıtı gösteri düzenledi.

Bazı Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının da desteklediği ve terör örgütü PKK lehine slogan atılan protestoda, Yunanistan ve Ermenistan bayraklarının da olması dikkati çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.