Hava Durumu

Kudüs karıştı! Gerçek mermiyle müdahale!

İsrail askerleri, Mescid-i Aksa ve Batı Şeria'da cuma namazı sonrası düzenlenen gösterilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahalede bulundu. Olaylarda 1 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi de yaralandı.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2017 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2017 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kudüs karıştı! Gerçek mermiyle müdahale!

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve kenti ülkenin başkenti olarak kabul etmesinin ardından bölgede tansiyon yükseldi. Kudüs'te ve Batı Şeria'da Cuma namazının kılınmasının ardından geniş çaplı protestolar başladı. İsrail polisi de Mescid-i Aksa ve diğer bölgelerde göstericilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

BOĞULMA TEHLİKESİ

İsrail askerleri, El-Halil kentindeki Bab ez-Zaviye ve Kalkiliyye yakınlarındaki iki belde ile Nablus yakınlarındaki Kusra'da Filistinli gösterilere göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermilerle müdahale etti. Atılan gazdan etkilenen çok sayıda Filistinli, boğulma tehlikesi geçirdi. Halk direniş Komitesi aktivisti Murad İştivi, İsrail askerlerinin Kalkiliyye yakınlarındaki Kefer Kaddum beldesindeki gösterilere müdahalesi sırasında biri gazeteci 4 Filistinlinin plastik mermilerle yaralandığını aktardı.

YAHUDİLER YOL KAPATTI

Öte yandan, bir grup silahlı Yahudi yerleşimcilerin Nablus'un güneyindeki ana yolu kapattığı öğrenildi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Yahudi yerleşimciler cuma namazı sonrası Havvara-Beyta kavşağını kapattı. Bölgede çok sayıda İsrail askerinin konuşlandığı ifade ediliyor.

100'Ü AŞKIN YARALI

Filistin Kızılayı Batı Şeria'da İsrail güvenlik güçleri ile Filistinliler arasında çıkan çatışmalarda yaralananların sayısının 90'dan fazla olduğunu duyurdu. Kızılayı temsilcisi Erab Fukaha "Batı Şeria ve Kudüs'te 95, Gazze'de de 15 kişi yaralandı" dedi.

Hamas lideri İsmail Haniye dün "yeni intifada" çağrısı yapmıştı. Ayrıca bugün "Öfke Cuması" olarak ilan edilmiş ve başta Filistin olmak üzere tüm dünyada Müslümanların karara tepki göstermesi istenmişti.

 

Sabah saatlerinde İsrail Kudüs'e yğüzlerce ek polis kuvvetini konuşlandırmıştı.

Dün yaşanan çatışmaların ardından da Batı Şeria'ya takviye birlikler gönderilmişti.

Haaretz gazetesi dün Gazze ve Batı Şeria'daki çatışmalarda 20'den fazla Filistinli'nin yaralandığını duyurmuştu.

Filistinli Maan haber ajansı ise 9'u gerçek mermiyle 50'den fazla Filistinli'nin yaralandığını açıklamıştı.

Ayrıntılar geliyor...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.