Hava Durumu

'Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak tanıyoruz'

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıkladı. Tüm dünyanın tepkisini çeken ABD, Trump'ın kararıyla Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan tarihteki ilk ülke oldu.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2017 21:20
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2017 21:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak tanıyoruz'

ABD Başkanı Donald Trump dünyayı ayağa kaldıran Kudüs kararını açıkladı.  Trump, "ABD Ortadoğu'daki barış sürecine derinden bağlıdır. Açıklamam İsrail ile Filistin arasındaki çatışmadan ibaretti. 20 yılnda sonra İsrail ile Filistin arasında sürdürebilir barışan söz etmek mümkün değil. Ben artık zamanı geldi diyorum. Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımanın zamanı geldi. İsrail'in birçok hükümet kurumu bu şehirdedir" dedi.

"Bugün verdiğimiz kararla Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyoruz" diyen Trump, "Büyükelçiliği Kudüs'e taşıma talimatı veriyorum. Bu karar, hiçbir şekilde bizim buradaki kalıcı bir barış anlaşmasına bağlılığımızda değişiklik olduğu anlamına gelmemektedir. Kutsal kent insanlığı bir araya getireceğine inanıyorum. Barış ona ulaşmak isteyenlerin uzağında değildir" ifadelerini kullandı.

ÖFKE GÜNÜ İLAN EDİLDİ

Hamas, ABD Başkan Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma ve büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması talimatı verme adımı karşısında Batı Şeria'da 'üç gün öfke' ilan etti.

ÇATIŞMA RİSKİ

Öfke Günü ilanı, Batı Şeria'da en az üç gün protesto düzenleneceği, İsrail askerlerinin müdahalesiyle şiddetli çatışmalar çıkabileceği anlamına geliyor. İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Konricus, "Durumu izliyoruz ve çeşitli senaryolara hazırız" dedi.

İSRAİL İŞGAL ETMİŞTİ

Kudüs'ün statüsü, İsrail ve Filistinliler arasında yıllardır tartışılıyor.  1967'deki Altı Gün Savaşı'nda Doğu Kudüs'ü işgal eden İsrail, halen bu bölgeyi işgal altında tutuyor ve Kudüs'ün tamamını ülkenin bölünmez başkenti olarak görüyor. Filistinliler ise Doğu Kudüs'ün başkentleri olmasını istiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.