Hava Durumu

Kurbanlık alırken nelere dikkat etmek gerekli?

Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlarda da kurbanlık alma telaşesi başladı. Uzmanlar kurbanlık alırken hayvanın gebe olmamasına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarırken,'yaş'a da vurgu yapıyorlar

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2017 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2017 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kurbanlık alırken nelere dikkat etmek gerekli?

İnegöl Belediyesi Veteriner Hekimi Mesut Karıman, vatandaşları kurban alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyardı. Hayvan pazarında düzenli olarak kontroller yaptıklarını belirten Veteriner Mesut Karıman, "Bu hafta itibariyle gebelik muayenelerine başladı. Şu anda 150 civarında büyükbaş dişi hayvanların gebelik muayenelerini yaptık. Bu sene gebelik oranı geçen seneye nazaran çok düşük. Satıcılar çok hassas davranmış. Şu ana kadar 3 gebe hayvan çıktı. Onlar ileri seviyede gebeydi, damızlık olarak satışları yapıldı. İçlerinde şüphe varsa vatandaşların istekleri doğrultusunda tekrar gebelik kontrolünü ve yaş tayinini yapabiliyoruz. Hem gebe, hem de yaşı gelmemiş hayvanı sattırmamaya çalışıyoruz. Vatandaşlar hayvanların kulak küpe numaralarına alıp, bizde ve zabıta arkadaşlardaki listelerden gerekli kontrolü yapabilirler. Alacakları hayvanların gebe olup olmadığını rahatlıkla öğrenebilirler" dedi.

İYİ MUHAFAZA ŞART

Mesut Karıman, kurbanlık hayvanın sağlıklı olması gerektiğini belirterek, bunun hem İslami açıdan, hem insan sağlığı açısından şart olduğunu söyledi. Karıman, kurban etlerinin lezzet ve vitamin kaybı olmaması için de iyi muhafazasının önem taşıdığına dikkat çekti.

DURUŞUNDAN BELLİ OLUR

Vatandaşların hayvanın görünümüne bakarak verimli olup olmayacağını anlayabileceğini ifade eden Karıman, hayvanın göğüs çevresinin geniş olması, kuyruk sokumu ve kalçanın dolgun ve yuvarlak olması, sırt çizgisinin düz ve dolgun olması ve boynun kısa ve etle dolu olması gibi hususlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.