Hava Durumu

Kurbanlık nasıl seçilir?

Bu bayramda kurban keseceklerin kurbanlık alırken dikkat etmesi gereken bazı hususlar var.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2017 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2017 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kurbanlık nasıl seçilir?

Kurban bayramına sayılı günler kala, hayvanlarını satın alacak olan vatandaşlar bazı ayrıntılara mutlaka dikkat etmeli.

Herkes en iyi kurbanlığı almak istiyor ancak iyi kurbanlığı seçebilmek için bazı ayrıntıları bilmiyor. En iyi kurbanlık hangisidir, hayvan yağlı mı yoksa etli mi, seçilen kurbanlık sağlıklı mı? Tüm bu soruların cevapları işte bu haberde.

EN İYİ KURBANLIK NASIL SEÇİLİR?

İyi kurbanlığı seçmenin en etkili yolu el ile kontrol etmektir. Seçilecek kurbanlık elle kontrol edilmeden önce satın alınmamalıdır. Ancak elle kontrol ederken ince bir ayrıntı vardır. Hayvanların kavram noktası olan sırt kısmına dikkat etmek gerekir.

Kurbanlığın sırt kısmında ele kemik değil dolgunluk hissi gelmelidir. Eğer kemik denk geliyorsa, o kurbanlık tercih edilmemelidir.

Besili olan kurbanlığı anlamanın bir diğer püf noktası ise, hayvanın arkadan görüntüsüdür. Besili kurbanlık yandan ve üstten bakıldığında geniş bir dikdörtgen, arkadan bakıldığında ise kare şeklinde görülür.

Sağlıklı olan kurbanlıklar ise daha hareketli, bakışları canlı, derileri esnek ve kılları parlaktır.

KAÇ KİLO ET VERECEĞİNİ TAHMİN EDEBİLİRSİNİZ

Kurbanlık hayvanlar iyi incelendiği takdirde kaç kilo et vereceğini tahmin edebilirsiniz. Göğüs çevresine göre pratik bir şekilde elde edeceğiniz bilgi, size doğru kurbanlığı seçmeniz konusunda yardımcı olacaktır.

Hayvan pazarına giderken yanınızda bulunduracağınız bir mezura, bu işlemi yapabilmek için yeterlidir. İlk olarak kurbanlığın ön ayaklarının hemen arkasında göğsünü, sırtına kadar çepeçerve ölçün. Göğüs ölçüsünü santimetre cinsinden hesapladığınız takdirde, elde ettiğiniz sayının %55-65'i kurbanlıktan elde edeceğiniz etin kilogram değerine eşit olacaktır.

Daha çok et elde edebilmek adına, seçilecek olan kurbanlığın yaşına da dikkat etmek gerekir. Kurbanlık için tercih edilmesi gereken ideal yaş, koyun ve keçiler için 1,inek, dana, tosun ve boğa için 2, devenin ise 5 yaşını doldurmuş olması gerekir.

HANGİ HAYVANLAR KURBANLIK OLMAZ?

Tek gözü kör olan, topal, dişlerinin yarısından çoğu eksik olan, kulağı ya da kuyruğunun çoğunluğu olmayan, bir ayağı eksik, burnu veya dili eksik ve ölmek üzere olan hasta hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.