Hava Durumu

Kuzey Irak'taki referandumun kesin sonuçları açıklandı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından açıklanan resmi referandum sonuçlarına göre oy kullanan kişilerin yüzde 92.73'ü 'evet' oyu kullandı. Hayır oyu verenlerin oranı ise yüzde 7.27 oldu.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2017 20:21
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2017 20:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kuzey Irak'taki referandumun kesin sonuçları açıklandı

Türkiye'nin karşı çıktığı Kuzey Irak'taki referandum tüm tepkilere karşın yapıldı. Yüzde 72 katılım olan referandumun resmi sonuçlarının açıklanmasıyla kutlamalar yeniden başladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından açıklanan resmi referandum sonuçlarına göre oy kullanan kişilerin yüzde 92.73'ü 'evet', yüzde 7.27'si ise hayır oyu kullandı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başkanı Barzani'nin bağımsızlık referandumuna gideceklerinin ardından Türkiye dahil birçok ülkeden tepki geldi.

Türk hükümeti yetilileri, defalarca yaptıkları uyarılarda referandum kararını tanımadıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'den başka Kuzey Irak'ı kimsenin tanımadığını ifade ederek "Silopi'de boşuna silahlı kuvvetler orada gerekli adımları atmadı. Taviz yok. Bundan sonra Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bakalım petrolünü nereye akıtacak ya da satacak. Vana bizde. Kapattığımız anda o iş de bitti" açıklamasını yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım ise, Kuzey Irak referandum kararıyla inatlaşmaya gidildiğini, sonucunu hiçbir şekilde tanımayacaklarını, bu kararla sıcak çatışmaya zemin hazırlandığını söylemişti.

Barzani ise referandumun Türkiye'ye bir tehdit olmadığını, daha ılımlı bir yaklaşım beklediklerini ifade etmişti.

UÇUŞLAR DURDURULDU

Referandumun ardından ise Türkiye'den Erbil ve Süleymaniye'ye yapılan uçak seferlerinin Cuma günü saat 18.00'den itibaren durdurulduğu açıklandı.

Erbil Başkonsolosluğu'nun resmi Twitter hesabından, 'Erbil ve Süleymaniye uçuşlarına ilişkin' başlığıyla yapılan duyuruda, Irak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 29 Eylül 2017 Cuma günü yerel saatle 18.00'den itibaren Erbil ve Süleymaniye havalimanlarına/havalimanlarından uçuşların (Irak havayolu şirketlerinin Irak içi uçuşlar hariç) askıya alınacağını bildirildiği hatırlatılarak şöyle denildi:

 "Türk Hava Yolları, AtlasGlobal ve Pegasus tarafından ülkemizden Erbil ve Süleymaniye'ye yapılmakta olan karşılıklı seferlerin anılan tarihten itibaren gerçekleştirilmesi mümkün olamayacaktır.

Anılan tarih ve saate kadar söz konusu hatlarda gerçekleştirecek uçuşların kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar da başlatılmıştır. Vatandaşlarımızın seyahat planlamalarında keyfiyeti göz önünde bulundurmalarında fayda görülmektedir. Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur."

BAĞDAT'A TESLİM EDİLMESİNİ İSTEMİŞTİ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, dün düzenlediği basın toplantısında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) elinde bulundurduğu sınır ve havalimanlarının kontrollerini 3 gün içinde Bağdat'a teslim etmesini istemişti.

Erbil yönetiminin söz konusu talebi reddetmesi üzerine Irak Sivil Havacılık Kurumu'ndan bu sabah yapılan yazılı açıklamada, yabancı şirketlerin Erbil ve Süleymaniye Havalimanları'na yönelik tüm uçuşlarını cuma gününden itibaren askıya alması talep edilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.