Hava Durumu

Lik Yapı yatırımda hız kesmiyor

Bursa inşaat sektörünün güvenilir markası Lik Yapı, yeni yatırımlara hazırlanıyor. Adı Mudanya ile özdeşleşen Lik Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kurt, "Mudanya'da, Güzelyalı merkezde, Altıntaş mevkisinde ve birçok lokasyonda projelere başlayacağız. Bursa'da da yeni bir projemiz olacak" müjdesini verdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2018 08:58
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2018 08:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Lik Yapı yatırımda hız kesmiyor

-N. Nuri Yavuz-

• Mudanya, inşaat sektörünün en hareketli olduğu ilçelerin başında geliyor. Sektörü yakından takip eden biri olarak Mudanya denince akla Lik Yapı, Lik Yapı denince de akla Mudanya'nın geldiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Bu açıdan Lik Yapı olarak konut imalat sürecinde Mudanya'ya yönelmenizin özel bir nedeni var mı?

Öncelikle Mudanya ulaşım rahatlığının yanı sıra dünyada sayılı temiz havaya sahip yerleşim yerlerinden bir tanesi, dünyanın konusundaki en büyük araştırmacısı olan Numbeo araştırma şirketi verilerine göre 2017 yılında Bursa, dünyadaki 5.000 şehir arasında 21.sırada (ilk 100 sırada Türkiye' den tek il) yer almakta, dolayısıyla insanlara keyifle yaşayabilecekleri ve huzur bulabilecekleri konut tasarlamak böyle bir atmosferde bizim için de oldukça keyifli. Öteki bir sebep ise yerleşim yeri açısından kalifiye, marka değeri taşıyan projelerin maalesef Mudanya'da eksik olmasıydı. İşte tam da burada bizim farkımız ortaya çıkıyor, çünkü biz Mudanya için bir marka yaratıyoruz. Projelerimizde en küçük ayrıntılara kadar önem veriyoruz, güven yaratıyoruz.

• Mudanya yalnızca Bursa'da değil Türkiye ve hatta dünyada dahi havası itibarıyla en önemli lokasyonlar arasında yer alıyor. Mudanya'nın bu özelliği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu Lik Yapı markasının da çok üzerinde durduğu bir başlık, insanlar artık büyük kentin kargaşasındansa temiz havayı ve huzuru tercih ediyor. Öyle ki Mudanya da hem Bursa'ya hem İstanbul'a yakınlığıyla size büyük kentin sunduğu vaatleri sunuyor, üstüne de temiz havası ve huzuruyla her zaman hayal ettiğiniz yaşamı sürmenize olanak sağlıyor. Ayrıca belediye ve üniversite ortaklığında yapılacak bir çalışma ile bu temiz hava koridorunu tescil ettirmek istiyoruz.

• Mudanya'nın havasını değerlendirmek adına konut imalat sürecinde nelere dikkat ediyorsunuz?

Öncelikle biz sahip olduğumuz avantajların farkındayız, çok güzel bir coğrafyada çalışıyoruz. Konutlarımızın iç tasarımını nasıl ayrıntılı ve özenli inşa ediyorsak, bir o kadar da dış mekânla iç içe bir atmosfer yaratmaya çalışıyoruz. İnsanlar etraflarındaki manzaranın keyfini sürsünler diye hiçbir ayrıntıyı eksik etmiyoruz.  Dairelerimizi gezen misafirlerimizin de ilk fark ettiği özellikler malzeme kalitemiz, mimari yapımız ve manzaranın güzelliği oluyor.

• Konut satışında ilçenin bu özelliğinin bir etkisi var mı? Konut alıcıları için bu bir seçici unsur mu?

Tabii ki bu oldukça seçici bir unsur. Lokasyon her zaman önemlidir hele ki bir de bahsettiğimiz lokasyon deniz görüyor ve yemyeşil bir doğanın içinde ise çok daha etkili oluyor. Bizim de Lik Yapı olarak mutluluk duyduğumuz bir etken özellik, insanlar projemizi gezerken bir oh çekiyor.

• Konut kredilerinin yüksekliği satışlarınızı etkiledi mi?

Hepimizin bildiği gibi ülkemizde son dönemlerde konut kredileri de dâhil inşaat sektörünü negatif etkileyeceği düşünülen birçok olay yaşandı, fakat inşaat sektörü ve devletimizin bütün bu süreçlerden başarıyla geçtiğini düşünüyorum. Kısacası "hayır etkilemedi."

• Dünden bugüne Mudanya'da sektörün gelişim sürecini en iyi değerlendirebilecek isimler arasında yer alıyorsunuz. Bu noktada sektörün ilçedeki tarihsel sürecini özetler misiniz?

Mudanya'da 7-8 sene öncesine kadar havuzuyla, yürüyüş yoluyla, site yönetimiyle çocuklar için oyun parkıyla konsept diyebileceğimiz projeler bir elin parmaklarını geçmiyordu. Biz Mudanya'daki serüvenimize 'Burgazpark Evleri'yle başladık, sonrasında Çamlık, Halitpaşa Konakları, Seyrü Sefa 1 ve 2 şimdi de Seyirtepe Konakları ve o zamandan bu zamana binin üzerinde konut ve marka projelerle burada bir yaşam alanı oluşturduk. Bizle beraber Mudanya'da proje üreten her arkadaşımız da bu gelişime katkı sağladı ve Mudanya her yerde konuşulan ve yaşam hayali kurulan bir yer haline geldi.

• Lik yapı olarak Bursa'da diğer ilçelerde de çalışmalarınız olduğunu biliyoruz. Mudanya da dâhil olmak üzere yeni projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Mudanya'da, Güzelyalı merkezde, Altıntaş mevkisinde ve birçok lokasyonda projelere başlayacağız. Bursa'da da yeni bir projemiz olacak.

• Son dönemde kur etkisiyle malzemede; asgari ücret, enflasyon ve zamların etkisiyle de işçilik maliyetlerinde yaşanan değişimlerin inşaat sektörünü nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz?

Tabii ki değişen maliyetler oranında konut fiyatlarını artıramıyorsunuz. Burada müteahhidin sermaye yaratma gücü ve iş ahlâkı ortaya çıkıyor. Allah'a şükür, iki yönden de avantajlı olduğumuzdan rekabette öne çıkıyoruz.

• Sizce şu an sektörün en büyük sorunu nedir? Bu soruna bir çözüm öneriniz var mı?

Bence sektörün en büyük sorunu yasal zorunluluklar ve finansman kaynakları. Türkiye'nin en fazla istihdam yaratarak büyüyen sektörünü devletimizin mevzuat açısından rahatlatması ve uzun vadeli uygun koşullu kredi imkânı ile ihracatçılara tanınan Eximbank kredisi tarzı destekler hayata geçirilmelidir.

• Kentsel dönüşüm ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Lik Yapı olarak dönüşüm projeleriniz var mı?  Varsa nelerdir? Yoksa neden yok? Gelecekte dönüşüm projesi yapmayı düşünüyor musunuz?

Kentsel dönüşüm, Türkiye için olmazsa olmaz bir konu. Konunun iki türlü yönü var; maddi ve manevi. Her ne kadar çoğu kesim maddi tarafından bakıyor olsa da bence manevi yönü, can güvenliği, en önemlisi. Eski binalar tam bir mezarlık. Allah korusun yıkılan bir bina olursa giden canı getirmenin maddi bir karşılığı olamaz. Ancak ülkemizde kentsel dönüşüm süreci çok ağır işliyor. Bir yaptırım gücü ve hukuksal altyapısı olmalı. Arsa sahipleri ile yaşadıkları zorluklardan dolayı müteahhitler bu masadan kalkmaya başladılar. Acilen çözüm bulunarak süreç hızlandırılmalı, hem arsa sahipleri hem de müteahhit mağdur edilmemeli. LİK Yapı olarak tabii ki Bursa'dan bize gelen teklifler ve görüşmelerimiz var. İnce eleyip, sık dokuyarak uygun bulduğumuz projeleri değerlendireceğiz.

• Mudanya özelinden Bursa geneline imar politikalarını, yerel idarenin sektöre yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?

Devlet, özel sektör ve yerel idare bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Ancak bir adım ileri gidilerek;  imar politikalarının sektör temsilcileriyle bir araya gelinerek, değişen piyasa koşulları doğrultusunda oluşturulması daha iyi olur kanısındayım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.