Hava Durumu

Merkel, Nazi paktını tebrik eden bakanı kovdu

Almanya'da Ekonomi-Enerji Bakanı Yardımcısı sıfatıyla Doğu Almanya eyaletleri sorumlusu Christian Hirte, Thüringen eyaletinde CDU ile FDP'nin 'Naziler' lakaplı AfD ile işbirliği yaparak eyalet başbakanı seçtirmesini tebrik etmesi sebebiyle Başbakan Merkel tarafından görevden alındı.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2020 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2020 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Merkel, Nazi paktını tebrik eden bakanı kovdu

Almanya'da Eylül 2017 seçimleriyle 1945'ten beri parlamentoya giren ilk aşırı sağcı parti olan ve 'Naziler' lakabının layık görüldüğü politikalar savunan Almanya için Alternatif'le (AfD) işbirliği yapılarak eyalet başbakanı seçilmesinin artçı şokları devam ediyor. Almanya'nın Hıristiyan Demokrat Birlikli (CDU) Başbakanı Angela Merkel, Nazilerle işbirliği yaparak eyalet başbakanı seçilmesini tebrik eden CDU'nun önemli bir ismini hükümetten kovdu.

Şansölye Merkel, CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyon hükümetinde Ekonomi-Enerji Bakan Yardımcısı sıfatıyla Doğu Almanya eyaletleri sorumlusu olan Christian Hirte'yi bu görevlerinden aldı. 

Thüringen eyaleti seçimlerini Sol Parti'nin kazanmasına rağmen, eyalet parlamentosundaki oylamada AfD kendi adayı Hür Demokrat Parti'nin (FDP) adayı Thomas Kemmerich'i desteklemiş, liberal FDP ile muhafazakar CDU'nun da desteğini arkasına alan Thomas Kemmerich sandıkta sadece yüzde 5 oy almasına rağmen eyalet başbakanı seçilmişti.

Bu durumu tebrik eden tweet atan Hirte, Kemmerich'e "Ortanın adayı olarak seçilmeniz bir kez daha Thüringen kızıl-yeşil ittifakının hayırlara vesile şekilde devre dışı bırakıldığını göstermiştir" diye seslenmişti.

Tweete kınama yağarken, federal parlamentodaki Yeşiller milletvekili Sven Kindler "Nazilerle pakt kurmak ve üstüne bir de tebrik etmek, ne utanç" tepkisini göstermişti.

Dün hükümet sözcüsünün başbakanının cumhurbaşkanına Hirte'nin görevden alınması teklifini götürdüğünü açıklamasının ardından Hirte de "Şansölye Merkel bana yeni eyaletlerden sorumlu federal hükümet komiseri görevini devam ettiremeyeceğimi söyledi, ben de onun önerisiyle azlimi istedim" diye tweetledi.

Merkel'in de "Affedilemez" dediği 'Nazilerle pakt kurmaya' gelen tepkiler üzerine Kemmerich, seçilmesinden 25 saat sonra istifa edip erken seçim ilan etmişti.

Eski Doğu Almanya komünist geleneğinin takipçisi olduğu iddiasıyla Sol Parti ile işbirliğini reddeden CDU'nun Thüringen'de Sol Parti ile koalisyonu kabul etmemesi, istikrarlı bir hükümet kurulmasına engel oluşturuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.