Hava Durumu

MESYEB'de hedef 35 bin belgelendirme

BTSO tarafından Bursa'ya kazandırılan ve 64 meslekteki belgelendirme kapasitesiyle Türkiye'nin en kapsamlı sınav ve belgelendirme merkezi olan BTSO MESYEB, 14 yeni meslek çalışmasının tamamlanmasıyla yıl sonuna kadar 35 bin çalışana mesleki yeterlilik belgesi vermeyi hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2018 06:25
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2018 06:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
MESYEB'de hedef  35 bin belgelendirme

Bursa'da son iki yılda 23 binden fazla çalışanı mesleki yeterlilik belgesi sahibi yaparak, mesleklerin uluslararası standartlara yükselmesine katkı sağlayan BTSO MESYEB, kapsam genişletme çalışmalarıyla gücüne güç katıyor.

64 MESLEKTE YENİ HEDEF

İnşaat, otomotiv, metal, enerji ve plastik sektörlerindeki 64 meslekte sınav ve belgelendirme tecrübesine sahip olan MESYEB, 26 Eylül 2018 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale geleceğini belirtti. Tekstil sektöründeki 6 meslekte sınav ve belgelendirme yapmak için başlatılan kapsam genişletme çalışmalarında TÜRKAK ve MYK akreditasyon ile yetkilendirme denetim süreçlerini de başlattı. MYK tarafından yetkilendirmenin yapılması ile birlikte Haziran 2018 itibarıyla tekstil (boyahane ve iplik üretimi) mesleki yeterlilik belgesi için sınav ve belgelendirme hizmetine başlanması hedefleniyor.

MESYEB ASANSÖR SEKTÖRÜNDE

MESYEB ayrıca kritik sektörlerden biri olan asansör sektörü ile ilgili 4 alanda mesleki eğitim ve belgelendirme sınavı yapacak. Türkiye'de kapasite ve teknik alt yapı olarak en gelişmiş asansör eğitim ve sınav merkezini kendi tesislerinde kuran BTSO MESYEB, şu anda Ankara Sanayi Odası ile birlikte yürütülen 4 asansör mesleğindeki sınavlara devam ediyor. Bu mesleklerde de sınav yetkisi almak üzere başlatılan ve tamamlanmak üzere olan kapsam genişletme denetimlerinden sonra Haziran ayından itibaren mesleki yeterlilik belgesi verebilmek amacıyla sınav ve belgelendirme çalışmaları sürdürülecek.

MESLEK SAYISI ARTIYOR

BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, iş dünyasının ihtiyaç ve beklentilerine göre mevcut 64 mesleğe ek olarak; tekstil, asansör, inşaat ve metal sektörleri dahil 14 meslekte kapsam genişletme başvurusunu MYK'ya yaptıklarını söyledi. Ramazan Karakök, "Yeni mesleklerin onaylanmasıyla BTSO MESYEB'in sınav ve belgelendirme yetkisinin olduğu meslek sayısı 78 olacak" dedi.

KALİTEDE ÖDÜN YOK

MESYEB'in BTSO üyelerine değer katan önemli projelerden biri olduğunu belirten Karakök, merkezin kısa bir zamanda önemli işlere imza attığını ifade etti. Ramazan Karakök, "Kalite ve nitelikten ödün vermeden kapasitemizi her geçen gün arttırarak, 2018 yılı sonunda verilen mesleki yeterlilik belgesi sayısını 35 bine çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

46 İLE HİZMET VERİYOR

BTSO MESYEB'in yalnızca Bursa'da değil Türkiye genelinde sınav ve belgelendirme çalışmaları gerçekleştirdiğini kaydeden Karakök, Elazığ'dan Manisa'ya, İstanbul'dan Antalya'ya kadar Türkiye'nin 46 farklı ilinde hizmet sunduklarını söyledi. Türkiye'nin büyük inşaat  projelerinde sorumluluk almış firma çalışanlarının yeterlilik sınavlarını da BTSO MESYEB'in gerçekleştirdiğini vurgulayan Karakök, "MESYEB'i ulusal alanda hizmet veren bir yapıya kavuşturduk. Böylesine büyük projelerde görev almaktan ötürü gururluyuz." diye konuştu.

'ÜRETİMİ AKSATMIYORUZ'

Otomotiv sektörü ana sanayi firmaları çalışanlarının da belgelendirmesinin BTSO MESYEB tarafından yapıldığını dile getiren Karakök, "Üretimi hiçbir şekilde aksatmadan bu firmalardaki çalışanlarımızın sınav ve belgelendirme işlemlerini gerçekleştirmeye devam ediyoruz" dedi.

PARA CEZASI UYGULANIYOR

MYK verilerine göre Türkiye genelinde şu ana kadar 300 binden fazla çalışanın mesleki yeterlilik belgesi aldığını belirten Karakök, mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu bulunan 81 meslek olduğunu söyledi. MESYEB'in söz konusu 81 mesleğin 58'inde yetkili olduğunu kaydeden Karakök, "Artık mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalışanlar için denetimlerde idari para cezaları uygulanıyor. Bu tarz cezalarla karşılaşmamaları adına tüm işverenleri ve çalışanlarımızı kurumumuzun hizmetlerinden yararlanmaya davet ediyorum" dedi. Karakök, zorunluluk kapsamındaki 161 meslekte sınav ve belge ücretlerinin tamamının 2020 yılının sonuna kadar İşsizlik Fonu'ndan karşılanacağını da sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.