Hava Durumu

Metal işçilerinin grev kararı ertelendi

​​​​Metal iş kolunda çalışan 130 bin işçi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi sürecine hükümet müdahil oldu. İşçi kanadını temsilen Türk Metal Sendikası'nın grev, işveren kesimini temsilen de MESS'in aldığı lokavt kararı, Bakanlar Kurulu tarafından OHAL kapsamında 60 gün süreyle ertelendi.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2018 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2018 14:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Metal işçilerinin grev kararı ertelendi

-N. Nuri Yavuz-

Türk Metal İşçileri Sendikası tarafından 145, Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından 30 ve Çelik-İş Sendikası tarafından 4 iş yerinde alınan grev kararı ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından aynı iş yerleri için alınan lokavt kararı, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden Bakanlar Kurulu tarafından 60 gün süreyle ertelendi.

Türk Metal Sendikası konuya yönelik yayınladığı açıklamasında "Grev hakkımızın, çeşitli gerekçelerle yasal olarak kullanılmasını engellemek, özgür toplu sözleşme düzenine vurulmuş bir darbedir. İşçi sınıfını bu hakkının elinden alınması, onları işverenler karşısında güçsüz ve eli kolu bağlı bırakmak anlamına gelmektedir. İşveren Sendikası MESS ile Sendikamız üyesi yaklaşık 117 bin işçimiz adına 5 Ekim 2017 gününden bu yana sürdürdüğümüz toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri sonucunda, sendikamız 18 Ocak 2018 günü grev kararını, 2 Şubat 2018 günü için de grev uygulama kararını almıştır. Ancak grevimiz, Bakanlar Kurulu tarafından 24 Ocak 2018 tarihinde alınan kararla 60 gün süreyle ertelenmiş ve karar dün sabah (26 Ocak 2018 Cuma günü) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir" denildi.

ELİ KOLU BAĞLI

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Grev hakkı, Anayasamızın 54. maddesiyle, ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmelerle ve yasalarımızla güvence altına alınmış kutsal bir haktır. Bu hak, işverenler karşısında iktisaden güçsüz durumda olan işçi sınıfını işverenlere karşı koruyacak en güçlü silah, özgür toplu iş sözleşmesi düzeninde işçi sınıfının elindeki en önemli kozdur. Bu hakkın, çeşitli gerekçelerle yasal olarak kullanılmasını engellemek, özgür toplu sözleşme düzenine vurulmuş bir darbedir. İşçi sınıfının bu hakkının elinden alınması, onları işverenler karşısında güçsüz ve eli kolu bağlı bırakmak anlamına gelmektedir. Ülkesi ve milleti için her türlü fedakârlığı yapan, kriz dönemlerinde sorumluluk alan, vatansever on binlerce metal işçisi, hak için, ekmek için verdiği mücadelede, grevlerinin "milli güvenliği bozucu" olduğu gerekçesiyle ertelenmesini de içine sindirememektedir. Türk Metal Sendikası, gelinen bu durum karşısında, temsil ettiği üyelerinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeleri, alınterlerinin karşılığını alabilmeleri ve bu süreçten en az zararla çıkmaları için verdiği mücadeleye kararlılıkla devam edecektir. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, konuyla ilgili geniş açıklamasını, 27 Ocak 2018 Cumartesi günü Sendikamızın Gebze 1 Nolu Şubesinin Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmada yapacaktır."

'YAKLAŞIMIMIZ DEĞİŞMEYECEK'

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'ndan da (MESS) konuya yönelik açıklama geldi. MESS açıklamasında, "Bu karar, MESS'in toplu iş sözleşmesi süreciyle ilgili yaklaşımını değiştirmeyecektir. Diyalog kanallarını sürekli açık tutarak sürdürdüğümüz uzlaşma arayışımız devam edecektir" denildi.

MESS'TEN YENİ TEKLİF

Dün Türk Metal Sendikası ve MESS arasında gerçekleştirilen görüşmenin ayrıntılarının paylaşıldığı açıklamada "Yaklaşık dört aydır devam eden görüşmelerde işveren tarafını temsil eden MESS'in yeni teklifi, altı aylık geçmiş dönem enflasyonu üzerine 10 puan refah payı içeriyor. Eylül 2017'den itibaren geçerli olacak toplu sözleşme için geçmiş altı aylık dönem enflasyonu olan yüzde 3,2'nin üzerine 10 puan ekleyen MESS, yüzde 13,2'lik yeni ücret artışı teklifini işçi sendikalarına iletti" denildi.

UYARI NİTELİĞİNDE AÇIKLAMA

MESS'in açıklamasında ayrıca "Ülke ekonomisinin can damarı metal sektöründe kamudaki zamlar ve piyasadaki diğer ücret artışlarına kıyasla daha yüksek bir artış oranı teklif ettik. Çalışma barışının sekteye uğraması tüm taraflara ve dolayısıyla ülkemize olumsuz şekilde geri dönecektir. Telafisi güç zararlar doğmaması adına üzerimize düşen fedakârlığı yapıyor ve teklifimizi ikinci kez yükseltiyoruz" uyarısında bulunuldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.