Hava Durumu

MHP Bursa'dan çok önemli uyarı!  Can kaybı yaşanmadan...

MHP Bursa İl Yönetim Kurulu Üyesi Jeolog Mehmet Yıldız, Mollaarap Mahallesi'nde meydana gelen heyelanla ilgili "Bu olayın üzerinde ciddiyetle durulmalı ve bir can kaybı yaşanmadan gerekli önlemler alınmalıdır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2018 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2018 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
MHP Bursa'dan çok önemli uyarı!  Can kaybı yaşanmadan...

Olayın meydana geldiği zeminde yaklaşık 18 metrelik bir yamaç bulunduğunu ifade eden Yıldız,  "Tedbir almadan kontrolsüz hafriyat alınması bu olayın ana sebebidir. Heyelan sonucu parselin güney cephesinde ciddi açılmalar gözlenmektedir. Heyelan yamacın topuk kısmında malzeme alınması ile başlamıştır. Etrafındaki çevre yapılarda da ölüme sebebiyet verebilecek yer yer ciddi çatlaklar mevcuttur. Heyelan bölgesinde doğu-batı-kuzey cephelerindeki yollar kapatılmıştır. Ancak güney cephedeki yol hâlâ açıktır. Evlerin boşaltıldığı güney cephedeki yol acilen kontrol altına alınmalıdır. Yamacın topuk kısmına acilen besleme yapılmalı ve yarma yüzeyi ve çevresinin olası yağışlara karşı izole edilmesi sağlanmalıdır. Riskli alanda bulunan sakinlerin tahliyesi acilen ve kontrollü biçimde yapılmalıdır. Muhtemel heyelanın gerçekleşme riskine karşı kuzey kısım ile alakalı tedbirler artırılmalıdır. Zemin etüt raporları incelendiğinde projelerin sahada uygulanmadığı gözlenmiştir. Belediyelerde içinde jeoloji mühendisinin de bulunduğu ekipler acilen kurulmalı ve bu uygulamaların arazide yerinde kontrollü yapılması sağlanmalıdır" dedi.

GÜNEY AMERİKA ÖRNEĞİ

Yıldız, "Kimsenin burnu kanamadan atlatılan bu olayın üzerinde ciddiyetle durulmalı ve gerekli önlemler bir can kaybına sebep olmadan alınmalıdır. Bu vaka, çevre ve şehircilikte bilimsel yöntemlerden çok uzak yalnızca ekonomik endişelerle hareket edildiğinin örneklerinden sadece bir tanesidir. Birçok bölgede birden başlatılan hatalarla dolu kentsel dönüşüm uygulamaları ileride Güney Amerika'da olduğu gibi şehirde ciddi çökmelere ve büyük obruklar açılmasına sebep olabilir. Bilinçsizce ve para hırsıyla yapılan işlerin, kentsel dönüşümlerin nasıl tehlikeler içerdiğini paylaşma ve vatandaşımızı bilgilendirme sorumluluğu içinde olduğumuzu kamuoyuna bildiririz" diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.