Hava Durumu

MHP'den teklif: 'Sadece Arap atları değil, Türk atlarının da genleri korunsun'

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu, MHP Konya Milletvekili Esin Kara ile birlikte, Türk milletine ait olan at cinslerinin genlerinin korunması ve nesillerinin devam etmesi için kapsamlı çalışmaların yapılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını teklif etti.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2020 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2020 14:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
MHP'den teklif: 'Sadece Arap atları değil, Türk atlarının da genleri korunsun'

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu, MHP Konya Milletvekili Esin Kara ile birlikte, Türk milletine ait olan at cinslerinin genlerinin korunması ve nesillerinin devam etmesi için kapsamlı çalışmaların yapılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını teklif etti.

Türk kültüründe ve yaşam biçiminde atın rolünün büyük olduğu belirtilen teklif metninde "At, insanların hem taşıma, hem yiyecek hem de arkadaş ihtiyacını karşılar. Türk kültüründe ve yaşayışında atin üstlendiği vazife diğer hayvanlara göre oldukça zor ve ehemmiyetlidir. Zira at, Türk'ün hem kolu kanadı, hem giyeceği, hem yiyeceği hepsinden önemlisi en yakın sırdaşı ve dostudur. Bundan dolayı Türk kültür ve edebiyatında at sıklıkla yer almaktadır. Türk kültüründe atların menşei ile ilgili efsaneleri vardır. Yakut destanında kahramanların atları, at sürüsü ilahesi tarafından güneş memleketinden gönderilir. Buryatlar, kahramanın atinin gökten indiğine veya ilahlarının tayin ve takdiri ile dünyaya geldiğine inanırlar. Efsaneye göre Türk, gökyüzünden yeryüzüne atlı olarak inmiştir" ifadeleri yer aldı.

TARİHE OLAN VİCDAN BORCUDUR

Anadolu topraklarında var olan birçok Türk atları bulunduğu vurgulanan metinde, "Anadolu atı, Ayvacık midillisi, Canit atı, Hınıs ati, Karacabey, Karakaçan, Rahvan, Malakan gibi çok değerli türlerdir. Türk Milleti için at o kadar değerlidir ki Türk atlarının genlerinin korunması için Türkmenistan'da At Bakanlığı bile bulunmaktadır. Ülkemizde atçılığın geliştirilmesi ve gen kaynaklarının korunması görevi TİGEM'e verilmiştir. Ancak 17.06.2020 tarihindeki Kit Alt Komisyon toplantısında Milliyetçi Hareket Partisi adına TİGEM Genel Müdürü'ne neden sadece safkan Arap atı yetiştiriciliği yapmakta olduklarını sorduk. Türk atlarının genlerinin korunması ve geliştirilmesi üzerine çalışma yapıp yapmayacaklarını ilettik. Bu konuda şimdiye kadar çalışma yapmadıklarını programlarına alabileceklerini ilettiler. Nasıl ki Türk Milletine has hayvanlardan Sivas Kangalı, Van Kedisi, Ankara Keçisi gibi cinslerin korunmasına yönelik çalışmalar varsa Anadolu'nun karış karış fethinde Türk Milletine yarenlik yapan Türk atlarının da genlerinin korunması, soylarının kıyamete kadar sürdürülmesi her şeyden evvel tarihe olan vicdan borcumuz olmaktadır" denildi.

Teklifin tam metni şöyle:

Türk kültüründe ve yaşam biçiminde atin rolü büyüktür. At, insanların hem taşıma, hem yiyecek hem de arkadaş ihtiyacını karşılar. Türk kültüründe ve yaşayışında atin üstlendiği vazife diğer hayvanlara göre oldukça zor ve ehemmiyetlidir. Zira at, Türk'ün hem kolu kanadı, hem giyeceği, hem yiyeceği hepsinden önemlisi en yakın sırdaşı ve dostudur. Bundan dolayı Türk kültür ve edebiyatında at sıklıkla yer almaktadır. Türk kültüründe atların menşei ile ilgili efsaneleri vardır. Yakut destanında kahramanların atları, at sürüsü ilahesi tarafından güneş memleketinden gönderilir. Buryatlar, kahramanın atinin gökten indiğine veya ilahlarının tayin ve takdiri ile dünyaya geldiğine inanırlar. Efsaneye göre Türk, gökyüzünden yeryüzüne atlı olarak inmiştir.

Sudan çıkan at motifi de Türklere mahsustur. Abbasiler devrinde Arap devletinin idaresindeki Türk orduları askerlik yanında at yetiştirmekle de görevlendirilmişlerdir. Onların halifeler adına Bağdat civarında yetiştirdikleri atların, göl aygırından türemiş olduklarına inanılmaktadır. Hatta meşhur Arap atı neslini de bu Bek Emirleri yetiştirmiştir. İnsan hayatında bu kadar önemli bir mevki işgal eden ve değerli bir varlık olan at, kıymetli bir hediye mahiyetinde sunulmaktadır. Atın armağan olarak verilmesi, millet hayatının yapıcı, birleştirici ve perçinleyici gücünü temsil etmektedir.

Tarihimizde pek çok devlet adamı birbirlerine at hediye etmişler ve dostluklarını pekiştirmişlerdir. Türk dünyası atları dünyanın en kıymetli atlan statüsünde yer almaktadır. Örneğin; Türkmenistan'da yaygın olan Ahal Teke türü üç bin yıl Önce insanlar tarafından ilk evcilleştirilmiş at türü olarak bilinir. Hatta Ahal Teke Stalin tarafından nesli soykırıma uğratılan tek at cinsi olmuştur. Bunların yanı sıra Anadolu topraklarında var olan birçok Türk atları bulunmaktadır. Anadolu atı, Ayvacık midillisi, Canit atı, Hınıs ati, Karacabey, Karakaçan, Rahvan, Malakan gibi çok değerli türlerdir. Türk Milleti için at o kadar değerlidir ki Türk atlarının genlerinin korunması için Türkmenistan'da At Bakanlığı bile bulunmaktadır.

Ülkemizde atçılığın geliştirilmesi ve gen kaynaklarının korunması görevi TİGEM'e verilmiştir. Ancak 17.06.2020 tarihindeki Kit Alt Komisyon toplantısında Milliyetçi Hareket Partisi adına TİGEM Genel Müdürü'ne neden sadece safkan Arap atı yetiştiriciliği yapmakta olduklarını sorduk. Türk atlarının genlerinin korunması ve geliştirilmesi üzerine çalışma yapıp yapmayacaklarını ilettik. Bu konuda şimdiye kadar çalışma yapmadıklarını programlarına alabileceklerini ilettiler. Nasıl ki Türk Milletine has hayvanlardan Sivas Kangalı, Van Kedisi, Ankara Keçisi gibi cinslerin korunmasına yönelik çalışmalar varsa Anadolu'nun karış karış fethinde Türk Milletine yarenlik yapan Türk atlarının da genlerinin korunması, soylarının kıyamete kadar sürdürülmesi her şeyden evvel tarihe olan vicdan borcumuz olmaktadır.

Bu sebepler neticesinde, Türk atı olarak isimlendirilen at cinslerinin genlerinin korunması ve nesillerinin devam etmesi için kapsamlı çalışmaların yapılması amacıyla Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.