Hava Durumu

MHP'li Güney, Yıldırım'da iddialı! 'Makam odasından değil, sokaklarda yöneteceğiz'

Bursa'nın Yıldırım ilçesinden kaçışı durduracaklarını belirten MHP Yıldırım Belediye başkan aday adayı Yusuf Güney, "Yıldırım'ı makam odasından değil, sokaklarda, caddelerde vatandaşlarımızla birlikte yönetmeye talibiz. Ortak aklı esas alarak yeni Yıldırım'ı birlikte oluşturacağız" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2019 10:04
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2019 10:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
MHP'li Güney, Yıldırım'da iddialı! 'Makam odasından değil, sokaklarda yöneteceğiz'

-Turgay AKBULUT-

Türkiye yavaş yavaş yerel seçim atmosferine giriyor. Son seçimler göz önüne alındığında AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin 'iddialı' olduğu seçimler, partilerin aldığı 'ittifak' kararı ile farklı bir düzleme taşındı. AK Parti ve MHP'nin cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde uyguladığı Cumhur İttifakı'nı, CHP ve İYİ Parti'nin ise Millet İttifakı'nı yerel seçimlere taşıma kararı, bazı kentlerde hesapları bozarken bazı şehirlerde ise belirsizliğe neden oldu.

Bursa da bu belirsizliğin yaşandığı şehirlerden...

Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Cumhur İttifakı'nın ortak adayı olarak AK Parti'den Alinur Aktaş, Millet İttifakı'ndan ise CHP'li Mustafa Bozbey yarışacak. Peki, ilçelerde durum ne olacak? Özellikle Cumhur İttifakı adına ilçelerde bir belirsizlik söz konusu...

AK Parti ve MHP'nin ilçelerde nasıl bir strateji izleyeceği henüz netleşmedi. Bazı ilçelerin MHP'ye bırakılacağı öne sürülse de bu iddiaların gerçek olup olmadığının yanı sıra hangi ilçelerin bu kapsamda değerlendirileceği de belli değil. Her ne kadar, MHP kanadından 'beklentimiz yok' açıklamaları gelse de, hangi ilçelerin Üç Hilal'e bırakılacağı parti tabanının motivasyonu açısından önemli.

GÖZLER ANKARA'DA...

Cumhur İttifakı'nın Bursa stratejine dair siyasi kulislerde çok fazla iddia dolanıyor. Gürsu, Gemlik, İznik, Orhaneli ilçelerinden bazılarının MHP'ye bırakılacağı öne sürülürken, Ülkücü tabandan Yıldırım'ı isteriz sesleri de göz ardı edilemeyecek biçimde yükseliyor.

Öyle ki MHP kanadı nefesini tutup Ankara'dan gelecek haberi beklerken, Yıldırım'dan ilk aday adayı da Yusuf Güney oldu. MHP'den daha önce milletvekili adayı da olan Yusuf Güney, Ülkücü camianın tanınan ve sevilen isimlerinden... Aday adaylığını açıkladıktan sonra bir araya geldiğimiz Güney'le, hem adaylık sürecini hem de Yıldırım'ı konuştuk.

Sayın Güney, uzun yıllardır siyasetin içindesiniz. Daha önce milletvekilliğine aday olmuştunuz. Yıldırım'dan Belediye Başkanlığı'na aday olma fikri nereden çıktı?

"Aslında şunu belirtmeliyim, Yıldırım'ın içinde bulunduğu durum beni aday olmaya itti. 30 yıldır Yavuz Selim Mahallesi'nde ikamet ediyorum. Yıldırım daima ikinci sınıf bölge muamelesi gördü. Bakınız Yıldırım'ın imarını emlakçılar yapmıştır. Eline bir harita alan emlakçı mahalleleri arsalara bölüp, vatandaşa sattı. Gecekondu yapan içine girdi. Gelinen noktada yolları olmayan, sıkışmış, çarpık, dert yumağı bir ilçe meydana geldi. Tüm bu sorunları çözüme kavuşturmak için aday oldum."

Peki, size göre Yıldırım'ın en acil çözüme kavuşturulması gereken problemi hangisidir? Başkan olsanız ilk el atacağınız mesele ne olacak?

"Evet, Yıldırım'ın çok büyük bir problemi var; imar... Bugün yaklaşık 100 bin kişiye ev sahipliği yapan Ulus, Yavuzselim, Hacivat, Mevlana, Arabayatağı, Çınarönü ve Şirinevler mahallelerinde imar yok. Bu mahallelerde yapılaşma berbat halde. Binalar çürük... Bitişik nizam olmasa bu bölgedeki binalar depreme gerek kalmadan kendiliğinden yıkılır. Burada yaşayan vatandaşların tapuları bile yok. Ruhsatlı tapuların tamamı hisseli tapuya dönüştürüldü. Daireni satmaya kalksan satamazsın... Bu sorunu yıllardır çözemediler. Büyük paralar harcadılar, projeler çizdirdiler sonra hepsi çöp oldu. Biz buradaki sorunu kısa sürede çözeceğiz."

Sayın Güney, yıllardır Yıldırım'dan bir kaçış var. Fırsatını bulan Yıldırım'dan kaçıp başka ilçelere yerleşiyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?

"Biz bu kaçışı durduracağız. Uzun yıllardır Yıldırım'ı yönetenler bile başka yerlerde oturdu. Öncelik şunu belirtmeliyim ki ben aynı evde oturmaya devam edeceğim. Yıldırım kentin merkezidir. Hastane var, metro var, üniversite var. Ancak insanlar buradan adeta dağ başlarına kaçıyor. Örneğin Şevket Yılmaz'da çalışan doktor, Yıldırım'da değil de kentin batı yakasında oturuyor. Üniversite öğrencileri gezmeye, eğlenmeye, çay kahve içmeye başka taraflara gidiyor. Bu problemin birden fazla nedeni var. Ekonomik, sosyal, kültürel sebepler var..."

Nedir bu sebepler? Siz bu sorunu nasıl ortadan kaldıracaksınız, bununla ilgili projeniz var mı?

"Bakınız Yıldırım'ın nüfusu 800 bin. Ancak 1 tane AVM bile yok. Soysal donatı alanları yok denecek kadar az. İnsanlar Yıldırım'da yaşıyor ancak diğer tüm işlerini başka ilçelerde görüyor. Vatandaşın neye ihtiyacı varsa onları tespit edip Yıldırım'a kazandıracağız. AVM, sosyal donatı alanları... Yıldırım'ın nefes almaya ihtiyacı var. Bu iç içe girmiş kenti rahatlatacak alanlar açmalıyız. Kente değer katmalıyız. Bakın bugün aynı emsal iki daireyi ele alın. Yıldırım'da olanı 200 bin, Balat'ta olanı 600-700 bin TL ediyorsa burada büyük bir problem vardır. Yıldırım kentin merkezi, her yere yakın... Hastaneye yürüyerek gidebilirsiniz. Metro var, her türlü ulaşım imkânı var. Oysa Balat her yere uzak. Ne hastane var, ne metro... Bu örnekten yola çıkarak Yıldırım'ın değerini gerçekten artıracak projeleri hayata geçireceğiz."

'Yıldırım'a nefes aldırmak...' belki de Yıldırım'ın en büyük ihtiyacı budur. Ancak oldukça zor bir iş değil mi? Yani bir tepeden Yıldırım'a bakınca!.. İç içe geçmiş yapılar, koca bir karmaşa... Bununla nasıl baş edeceksiniz?

"Yıldırım'da imara açılacak yeni bir alan kalmadı. Sadece Otosansit'in üstünde orman vasfını yitirmiş yaklaşık 200 dönümlük bir bölge var. Burayı imara açarsak, yeni düzenli ve cazibe merkezi olabilecek bir yerleşim birimi oluşturabilir. Bunun dışında yapılabilecek tek şey, ilçenin büyük kısmını kapsayacak bir kentsel dönüşüm. Yıldırım'da 3 yatay, 2 de dikey ana yol var. Bu yolları açıp, çevre yolu bağlantısını da sağlarsak, buradaki kentsel dönüşüm kendiliğinden çözülür. Sadece bu proje ile Ankara Yolu altındaki düzensiz yapıların yüzde 40'ını temizlemiş oluruz."

Büyük bir temizlikten söz ediyorsunuz. Yüzlerce konutu kamulaştırmak gerekecek. Peki, bunun ekonomik altyapısını nasıl sağlayacaksınız?

"Buradaki hak sahiplerine belediyenin kentsel dönüşüm projelerinden daire vereceğiz. Örneğin Mevlana kentsel dönüşüm projesinden konut sahibi yapacağız vatandaşları. Böylece belediye bütçesine yük binmemiş olacak. Baktığınız zaman başka bir seçenek de yok. Yıldırım'ın bağlantı yolları açılmalı ve bu bölgedeki binalar temizlenmeli. Bunun dışında ne yaparsanız yapın Yıldırım'daki kargaşayı bitiremezsiniz."

Yıldırım'da bir de güvenlik ve asayiş problemi var. Bu konuyla ilgili bir çalışmanız olacak mı?

"Yıldırım'da uyuşturucu ticaretinin yoğunlaştı bölgeler var. Buralar dağıtılmalı ve emniyetle iş birliği kurarak uyuşturucu satışına karşı önlemler alınmalı. Yıldırım'da sokak aralarında küçük parklar var. Buralar da yine uyuşturucu kullananlarla dolu. Buna da önlem alacağız. Daha büyük ve güvenliği olan parklar oluşturacağız. Ancak suçun oluşumunu engellemek için sosyolojik ve ekonomik çalışmalar gerekli. Gençleri iş sahibi yapmamız gerekli. Bunun için de Yıldırım Belediyesi ile iş yapan tüm şirket ve firmalara, Yıldırımlı vatandaşları çalıştırma zorunluluğu getireceğiz. Örneğin başka bir kentten bir firma gelip Yıldırım'ın işlerini alıyor. Geldiği kentten de işçi getiriyor. Biz buna 'dur' diyeceğiz. İhalelere özel şartlar ekleyip, 'Bu işte çalışacak insanların şu kadarı Yıldırımlı olmak zorunda' diyeceğiz. Bu uygulama ile işsizliği aşağı çekeceğiz. Dolayısıyla suç oranlarında da bir azalma olacaktır."

İşsizlik demişken... Yıldırım'a ekonomik açıdan değer katacak başka projeleriniz var mı?

"Yıldırım'da geri dönüşüm hamlesi başlatacağız. Bugün para kazanabileceğimiz ürünler çöpe gidiyor. Belediye bünyesinde bir şirket kurup, geri dönüşebilecek her ürünü toplayacağız. Bu yolla hem Yıldırımlılara iş imkânı sağlayacağız hem de çevre kirliliğini önleyeceğiz. Bunun yanı sıra Vişne Caddesi bizim için çok önemli. Bebe konfeksiyonunun kalbi burada atar. Ancak yerel yönetimler buranın kıymetini bilmedi. Biz Vişne Caddesi'nin değerini artıracak yatırımlar yapacağız. Örneğin büyük firmalar buraya gelip iş görüşmeleri gerçekleştiriyor. Ancak bu bölgede iş adamlarının konaklayabileceği standartlarda bir otel bile yok. Biz buraya hem otel yapacağız hem de iş adamlarının zaman geçirebileceği standartlarda mekânlar kazandıracağız. Turizm yine bizler için çok önemli. Cumalıkızık üstünde çalışma yapacağız. Tarihi köyün etrafı kaçak yapılarla dolu... Bunları temizleyeceğiz ve bölgedeki esnafımızın gelirini artıracak düzenlemeler yapacağız."

Sayın Güney son olarak Yıldırımlılara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

"Biz 30 yıldır yaşadığımız, her derdini bildiğimiz, her sorunuyla doğrudan muhatap olduğumuz Yıldırım'ı değiştirmek ve yaşanabilir bir hale getirmek için yola çıktık. Eğer bu fırsat bize verilirse insanların kaçmadığı bir Yıldırım'ı inşa edeceğiz. Bu bölgedeki vatandaşlarımızı MHP belediyeciliği ile tanıştıracağız. Yıldırım'ı makam odasından değil, sokaklarda, caddelerde vatandaşlarımızla birlikte yönetmeye talibiz. Dileyen her vatandaşın doğrudan başkana ulaşabildiği, her kesimin ve STK'nın yönetime katıldığı, ortak aklı esas alan Yıldırım'ı inşallah birlikte oluşturacağız."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.