Hava Durumu

Milli Jimnastikçi İbrahim Çolak YeniDönem'e konuştu: 'Sırada olimpiyat madalyası var'

2018 Avrupa Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanarak bu dalda Türkiye'ye en büyük başarısını getiren milli sporcu İbrahim Çolak, olimpiyatlarda da kürsüye çıkmak istediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2018 09:25
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2018 09:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Milli Jimnastikçi İbrahim Çolak YeniDönem'e konuştu: 'Sırada olimpiyat madalyası var'

Ali ŞAHİN

Geçen hafta Berlin'de Avrupa Atletizm Şampiyonası düzenlenirken Glasgow'da da Avrupa Artistik Jimnastik Şampiyonası heyecanı yaşandı. Atletizmdeki başarılarla gururlandığımız son günde bir madalya haberi de İskoçya'dan geldi. Halka aletinde özellikle 2 yıldır dikkatleri üzerine çeken İbrahim Çolak, Türkiye jimnastik tarihinin en büyük başarısına ulaşarak 2018 Avrupa Şampiyonası'nda gümüş madalya kazandı ve tarihe geçti. Kazandığı bu madalya ile bir anda spor camiasında gündem olan başarılı sporcuyla yaşadıklarını ve hedeflerini konuştuk.

İbrahim Bey öncelikle biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Merhabalar. Artistik Jimnastik Milli Takım sporcusuyum. 7 Ocak 1995 yılında İzmir Konak'ta doğdum ve 5 yaşında Şavkar Jimnastik Spor Kulübü'nde spora başladım. Aynı zamanda Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunuyum. Amcam Erkan Çolak eski jimnastikçi. Ailemde sporu seven ve sporun içinden gelen insanlar oldukları için benim jimnastiğe başlamama vesile oldular.

Milli Takım'a ne zaman seçildiniz?

Biliyorsunuz jimnastikte her yıl hedef yarışmalar için hangi sporcular takıma daha çok katkı sağlar diye düşünülüp ona göre seçim yapılıyor. Ben de bu doğrultuda çalışmalarımı sürdürürken ilk defa 2007 yılında milli takım formasıyla yarışmaya katıldım.

2017 Yılında Avustralya'daki Dünya Kupası'nda yaptığınız hareket literatüre 'Çolak' İsmiyle kaydedilirken, bu hareketin çalışması ve sonrasında getirdiği geri dönüşlerle ilgili neler söylemek istersiniz?

"The Colak" hareketini yapmadan önce antrenörüm Gülnaz Göktekin ile beraber düşündük. Bir hareket tasarladık ve bunu gerçekleştirebilmek adına bir çalışma programı hazırladık. Yoğun bir dönemden sonra hareketi tek başıma yapıyor hale geldim ve milli takım hakemlerimize bu hareketi sundum. Onlar da onayladıktan sonra yarışmada yapmaya karar verdim. Hatta yarışmadan 1 hafta önce hareketi yaparken sağ omzumdan bir ses geldi. Yaşadığım can acısıyla hastaneye gittim ve kas yırtığı olduğunu öğrendim. Buna rağmen bu hareketi yapıp ismimi vermek istiyordum. Yarışma sırasında atmosferin coşkusuna kapılıp omuz ağrımı unuttum ve sadece hareketi yapmaya odaklandım. Yarışma sonrasında yabancı antrenör, sporcu ve yöneticiler beni kutladı ve yaptıkları güzel yorumlar beni oldukça motive etti. Literatüre ismimle anılan bir hareket kazandırmamın ve aldığım iyi yorumların ardından da 'İyi ki böyle bir şey yapmışım' dedim.

Daha önceden kazandığınız madalyalara 2018 Artistik Jimnastik Avrupa Şampiyonası'nda da gümüş madalya eklediniz. Aynı zamanda bu şampiyonada ülkemize ilk gümüş madalyasını kazandırdınız. Glasgow 2018'e hazırlık süreciniz nasıl oldu?

2015 ve 2017 Dünya kupalarında altın ve gümüş madalyalarım da oldu. Ancak Avrupa şampiyonalarında gümüş madalyam yoktu. 2018 Avrupa Şampiyonası'na 2 hafta önce Mersin'de yapılan milli takım kampıyla hazırlandık. Antrenmanlar çok yoğun ama bir o kadar da eğlenceli geçti. Bütün takım hedefe odaklanmıştık. Çok iyi bir motivasyonla kampımızı bitirdik ve Glasgow'a gittik. Şampiyona öncesi organizasyonun düzenleneceği şehirde yaptığım antrenmanlar farklı oluyor. Çünkü orada rakiplerle beraber antrenman yapmak sporcuya ayrı bir güç veriyor diyebilirim. Podyum antrenmanı, eleme günü ve takım finalinde her gün performansımın arttığını hissediyordum. Organizasyonun son gününde halka aleti finaline motive olarak çıktım. Evet, o ortam heyecanlıydı ama ben yapmam gerekeni yaparsam iyi şeyler olacağını biliyordum. Nitekim de Türk jimnastik tarihinde alınan ilk gümüş madalyayı boynuma taktım.

Glasgow 2018'de kazandığınız başarı ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Türk jimnastik tarihinde alınan ilk gümüş madalya olduğu için ayrı bir gurur ve sevinç var içimde. Ayrıca adımı bir kere daha tarihe yazdırmış olmanın da mutluluğu var tabii ki. Bu benim 3. Avrupa şampiyonası finalim, ilk ikisinde tecrübesizlik nedeniyle hatalar yaptım ve bu yüzden madalya alamadım. Çok üzülmüştüm. Yaptığım hataları düzeltebilirsem başarı kazanacağımı biliyordum. Sabır ve istekle yoğun bir çalışma dönemine girdim ve en büyük hedeflerimden birine ulaştım.

Takım halinde de ilk kez yarıştığımız şampiyonayı 7. tamamladık. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Glasgow'a gitmeden önce takım ve bireysel olarak hedeflerimiz vardı. Takım hedefimiz, en iyi 8 ekip içine girerek finalde tekrar yarışmaktı ve bunu güzel bir performans göstererek başardık. Takım olarak da tarihe geçtik. Takım finalinde ilk 3 aletin sonunda 1. Sıradaydık, her şey muhteşem gidiyordu. 4. aletin sonunda 3. sıraya düştük ve arkamızda kalan takımlarla aramızda 6 puan fark vardı. 5. ve 6. aletlerde hesapta olmayan hatalar yaptık ve yarışmayı 7. sırada bitirdik. Yine de mutluyuz, çünkü takım hedefimizi gerçekleştirmiştik.

2020 Olimpiyatları'ndan beklentileriniz nelerdir ve bu organizasyona katılabilmek adına izlemeyi planladığınız yol hakkında bilgi verir misiniz?

2020 Olimpiyatları'na takım olarak gitmeyi hedefliyoruz. Çünkü takım olarak gidersek birden fazla final, birden fazla madalya alma şansımız olacak. Bunun için de bazı takım yarışmalarında iyi dereceler almamız gerekiyor. Bu sürecin ilk adımı birkaç ay sonra Katar'da yapılacak Dünya Şampiyonası. Bu yarışmada takım olarak en iyi 24 takım içine girmemiz gerekiyor. Bunu başardığımız takdirde 2019 Dünya Şampiyonası'na takım olarak katılmaya hak kazanacağız. 2019 Dünya Şampiyonası; 2020 Tokyo Olimpiyatları için hem bireysel hem de takımlar için seçme yarışması olacak. Orada ise en iyi 12 takım içerisine girersek Tokyo 2020'ye katılabileceğiz. Amacımız, Tokyo'ya ekip olarak gidip hem takım hem de bireysel düzeyde finaller görüp madalyalar almak olacak.

Kariyerinizde ulaşmak istediğiniz önemli bir hedef var mı?
Her sporcunun olduğu gibi benim de en büyük hayalim olimpiyatlara katılıp madalya kazanmak. Bunun için çok yoğun ve emin adımlarla çalışıyoruz. Emeklerimin karşılığını almak istiyorum.

Şampiyonadaki başarınızın Türkiye'de jimnastiğin tanıtımı açısından faydalı olduğunu düşünüyor musunuz?

Tarihte alınan ilk Avrupa şampiyonası madalyası olması sebebiyle bu başarının hem kendim hem de Türk jimnastiği adına çok büyük yarar sağladığını ve sağlayacağını düşünüyorum. Bizden sonra gelecek gençlerimiz için güzel bir yol hazırlamaya çalışıyoruz. Türk jimnastiği son 5 yılda çok büyük ilerleme gösterdi ve hâlâ tırmanışa devam ediyor. Ben ve takım arkadaşlarım daha büyük başarılara imza atarak Türk jimnastiğinin daha çok duyulmasını sağlayacağız inşallah.

Sohbetiniz için teşekkür ederim. Son olarak sözlerinize neler eklemek istersiniz?

Ben başta ailem olmak üzere takım arkadaşlarıma, hocalarıma, sağlık ekibindeki ağabeylerime Türkiye Jimnastik Federasyonu Başkanımız Sayın Suat Çelen'e, federasyon çalışanlarına, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ve Türk halkına destekleri için teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.