Hava Durumu

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! İşte emekli ikramiyesinin detayları

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu sonrası "Her bayramda yılda 2 defa olmak suretiyle emeklilerimize 1.000 TL ikramiye verilecektir" açıklamasında bulundu. Peki emekli ikramiyesi kimleri kapsıyor? Kimler emekli ikramiyesi alabilecek?

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2018 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2018 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! İşte emekli ikramiyesinin detayları

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu ertesi yaptığı basın toplantısında İmar Barışından, vergi affına kadar birçok kapsamı olan müjdeler paketinden emekliye de sürpriz çıktı. 12 milyon emekli Yıldırım'ın "her bayram mutat olarak 1.000 TL ikramiye verilecek" sözüyle kelimenin tam anlamıyla havalara uçtu.

EMEKLİ İKRAMİYESİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Bu açıklamanın ardından müjdeler paketi, Meclis'e gitti. Onayın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasına sunulacak ve Resmi Gazete'de yayınlanarak resmen yürürlüğe girecek. Ancak herkes, emekli ikramiyesi kimleri kapsıyor? Kimler emekli ikramiyesi alabilecek? Emekli ikramiyesi ne zaman verilecek?' diye merak ediyor. Bu soruların cevabının bir kısmını Maliye Bakanı Naci Ağbal verdi. Ağbal dün katıldığı canlı yayında, emeklinin Ramazan Bayramı öncesi haziran başında 1000 lira ikramiyesini alacağını duyurdu.

EMEKLİ İKRAMİYESİNİ KİMLER ALACAK?

Hemen ardından da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "İkramiye ödemesi emeklinin kendisine bin lira ödenecek, ölüm aylığı alan hak sahiplerine aylık hisseleri oranında, iş kazası meslek hastalığından dolayı gelir alanlara ise iş göremezlik derecesi oranında ödeme yapılacak" ifadesini kullandı.

BAYRAM İKRAMİYESİNİN KAPSAMI NE OLACAK?

Bayram ikramiyesinden geniş bir toplum kesiminin yararlanacağını vurgulayan Sarıeroğlu, ikramiye alacakları şu şekilde sıraladı: "Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan aylık alan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er-erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri."

ÖLÜM AYLIĞI ALANLAR EMEKLİ İKRAMİYESİ ALACAK MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklamasında, 'ölüm aylığı alanlar hissesi kadar ikramiyeden yararlanabilecek' ibaresi dikkat çekiyor. Peki bu madde ne anlama geliyor? Ölüm aylığından, vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartlara göre de anne ve babası yararlanabiliyor. Ölüm aylığı, bunu almaya hak kazanan eş ve çocuklar arasında maaş bölünerek dağıtılıyor. Burada büyük payın büyüğü eşe veriliyor. Çocuklar ise birbiriyle eşit şekilde maaştan pay alıyor. İşte bayram ikramiyesi olan bin lira da bu oranlara göre pay edilecek. Ölüm aylığı alan kişi maaştaki pay oranı neyse, bin liralık emekli ikramiyesinden de o oranda yararlanabilecek.

İŞTE EMEKLİ İKRAMİYESİ VE EMEKLİ MAAŞ ZAMLARI

İkramiye, emeklilere yıllık 2000 bin lira, aylık bazda ise 166,7 lira ilave artış anlamına geliyor. Bakan Sarıeroğlu, emekli aylıklarına göre bu artış oranını ise şöyle duyurdu:

"Emekli aylığı;

800 TL olan kişi için ilave % 20,8'lik artış,

1.000 TL olan kişi için ilave % 16,7'lik artış,

1.500 TL olan kişi için ilave % 11,1'lik artış,

2.000 TL olan kişi için ilave % 8,3'lük artış sağlanmış olmaktadır. "

PAKETİN MALİYETİ NE KADAR?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, paketin toplam maliyetinin 24 milyar lira civarında olacağını, emekli maaşı artışının maliyetinin ise 22,3 milyar lira olacağını belirtti. Ağbal, "Hesabımızı kitabımızı yaparak işimize bakıyoruz. Düzenleme bütçede yukarı yönlü giderleri artırıyor. Kısa vadede gelir artırıcı çalışmaları yapıldı. Kalıcı bir şekilde bütçe dengesinin sürdürülebilir olması konusunda çalışmalarımız var" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.