Hava Durumu

MMO Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli: 'Asansör denetimi ticarileştirilmemeli'

Bursa'daki okullarda kullanılan 423 asansörden 188'inin kırmızı etiket alması ve 158 asansörün periyodik kontrolünün yapılmadığının gündeme yansıması üzerine MMO Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli çok önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2018 08:55
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2018 08:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
MMO Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli: 'Asansör denetimi ticarileştirilmemeli'

-Turgay AKBULUT-

Bursa'daki okullarda kullanılan 423 asansörden 188'inin kırmızı etiket (kullanılması hayati tehlike içerir) aldığının, 158'inin ise periyodik kontrollerinin yapılmadığının ortaya çıkması kentte endişeye neden oldu. Her gün yüzbinlerce çocuğun eğitim gördüğü okullardaki asansörlerin risk taşıması velileri tedirgin ederken, Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli konuyla ilgili YeniDönem'e çarpıcı açıklamalar yaptı. Asansörlerin yıllık olarak güvenlik kontrolünden geçtiğini belirten MMO Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli, "Bu kontroller sırasında güvenlik durumuna göre asansörlere kırmızı, sarı, mavi ve yeşil etiketler verilir. Bir asansörün kırmızı etiket alması demek; can güvenliği acısından büyük risk taşıdığını, güvenlik sisteminde ve parçalarında ciddi sorunlar olduğunu gösterir. Bu asansörlerin asla ve asla kullanılmaması gerekir. 158 asansörün periyodik kontrolünün yapılmaması ise daha vahim bir konu. Bu asansörler de mühürlenmeli ve kapalı tutulmalıdır" dedi.

'SORUMLULUK BELEDİYELERİN'

Asansör denetimlerinin ticarileşmesinin bazı sorunları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Başkan Fikri Düşünceli, "Asansör denetimleri belediyelerin görev ve sorumluluk alanında. Ancak belediyeler bu konuda yeterli personel istihdam etmediği için denetim işlerini dışarıya ihale ediyor. Eskiden asansör denetimlerini Makine Mühendisleri Odası yapıyordu. Ancak zamanla belediyeler bizimle yaptıkları protokolleri iptal ederek denetim işini özel firmalara bıraktı. Biz kamuyu ilgilendiren meselelerin denetimini de yine kamu kurumlarının yapması taraftarıyız. Belediye bir kamu kuruluşu Makine Mühendisleri Odası da bir kamu kuruluşu ve bu görevi en iyi şekilde yerine getiriyordu. Tabi şunu da belirtmek gerekli ki buradaki tüm sorumluluk da denetimleri yapan firmalara ait değil. Kırmızı etiket almış asansörlerin eksikliklerinin giderilmesi idareyi ilgilendirir. Yani okul yönetimleri bunu Milli Eğitim İl Müdürlüğü'ne bildirecek onlarda eksiklikleri giderecek. Ancak denetimi yapılmamış, bakım, kontrol takvimi aksatılmış asansörlerin sorumluluğu denetimci firmalardadır" dedi. 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.