Hava Durumu

Modern dünyanın hastalığı: Obezite

Dünya Sağlık Örgütü tarafından obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2017 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2017 14:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Modern dünyanın hastalığı: Obezite

Uzm.Dr. Hande Ocakoğlu

Beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin ögelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir. Günlük yaşamda bireylerin yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerji gereksinimleri mevcuttur. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamış olup yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır.

Obezitenin en sık görüldüğü ABD'de Kronik Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) tarafından yapılan çalışmalarda erkeklerde obezite görülme sıklığı %33.3, kadınlarda ise %35.3 olarak tespit edildiğini belirten VM Medical Park Bursa Hastanesi Sağlıklı Yaşam Kliniği hekimi Uzm. Dr. Hande Ocakoğlu, ülkemizde de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe arttığına vurgu yapmaktadır. Bakanlığımızca yapılan "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010" ön çalışma raporuna göre Türkiye'de obezite sıklığı % 30,3 olarak bulunmuştur.

ÇOCUKLAR DA BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, fazla kiloluluk ve obezite Avrupa'daki yetişkinlerde Tip 2 Diyabet'in %80'inden, kalp hastalıklarının %35'inden ve hipertansiyonun %55'inden sorumludur ve her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır. Hiçbir önlem alınmadığı takdirde ve obezite görülme sıklığındaki artışın devam ettiği düşünüldüğünde, Avrupa'da 150 milyon yetişkin, 15 milyon çocuk ve ergenlik dönemindeki çocuğun obez olacağı tahmin edilmektedir. Çocukluk çağı obezitesindeki yıllık artış giderek büyümektedir. Bugün gelinen noktada çocukluk çağında obezite görülme sıklığının 1970'lerdeki değerlerden 10 kat fazla olduğu bildirilmektedir.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.