Hava Durumu

Müjde! Varlık Barışı kabul edildi

Yurt dışından getirilen varlığa ilişkin vergi düzenlemesi, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere bayram ikramiyesi ödenmesi, imar barışı, yaşlılık aylığının 500 liraya çıkarılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2018 09:16
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2018 09:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Müjde! Varlık Barışı kabul edildi

AK Parti önergesiyle getirilen düzenlemeye göre, yurt dışındaki varlıklarını 30 Kasım 2018 tarihine kadar Türkiye'deki banka ya da aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecekler. Bu kişiler yüzde 2 oranında hesapladıkları vergiyi 31 Aralık 2018 tarihine kadar beyan edip ödeyecekler.

Bu kapsamda ödenen vergi hiçbir suretle gider yazılamayacak ve başka bir vergiden mahsup edilemeyecek. Varlıklarını 31 Temmuz 2018 tarihine kadar Türkiye'ye getirenler ise vergiden muaf tutulacak.

Tasarıda yine önergeyle yapılan bir başka değişiklikle de, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 2007 takvim yılı için matrah attırımında bulunmalarına da olanak sağlandı. Yine gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah attırımında bulundukları yıllara ait zararlarının yüzde 50'sinin, 2018 ve izleyen yıllar karlarından mahsup edilemeyeceği de düzenlendi.

Varlık Barışı'nın detayları:

•             Düzenlemeden yurt dışından getirilecek varlıklar açısından tüm gerçek ve tüzel kişilerin yararlanabilecek.

•             Yurt içinde ise tüm gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri bu uygulamadan yararlanabilecek

•             Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, banka veya aracı kurumlara bildirilerek yurda getirilebilecek.

•             Yurt içinde yararlanacaklar ise bu varlıklara ilave olarak taşınmazlarını da uygulamaya konu edebilecek.

•             Yurt dışından getirilen varlıklar için banka ve aracı kurumlara bildirimde bulunulacak, yurt içindeki varlıkların ise vergi dairesine beyan edilecek. Bu bildirim ve beyanların en geç 30 Kasım'a kadar yapılması gerekiyor.

•             Uygulamadan yararlanılabilmesi için yapılan bildirim tarihinden itibaren, 3 ay içinde yurt dışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi gerekiyor.

•             Bu bildirim üzerine banka ve aracı kurumlar yüzde 2 vergi hesaplayacak, tahsil edecek ve 31 Aralık'a kadar vergi dairesine yatıracak. Buna karşın, varlıklarını 31 Temmuz'a kadar bildirerek, yurda getirenler ise hiçbir vergi ödemeyecek.

•             Yurt dışı varlıkların üç ay içinde Türkiye'ye getirilmesi ve hesaplanan verginin süresinde ödenmesi durumunda bu varlıklarla ilgili hiçbir vergi incelemesi yapılmayacak.

•             Aynı şekilde yurt içindeki gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri de varlıklarını kanuni defterlerine kaydederek hesaplanan vergiyi süresinde ödemeleri halinde bu işlemleri nedeniyle vergi incelemesine tabi olmayacak.

•             Ayrıca bir gelir ve kurumlar vergisi de ödemeyecek.

•             Yurt dışından varlıklarını getirenler, isterlerse tekrar yurt dışına götürebilecek, varlıklarını buradaki işletmelerinden çekebilecek.

•             Türkiye'deki işletmenin yurt dışındaki bir finans kuruluşundan kullandığı kredi borcunun 30 Kasım'a kadar ödenmesi halinde varlıkların yurt dışından getirilme şartı da aranmayacak.

•             Uygulamadan yurt içinde yararlananlar da işletme aktifine aldıkları varlıklarını serbestçe kullanabilecek, isterlerse işletmeden çekebilecekler.

•             Yurt dışı şirketlerin tasfiye edilmesi sonucu elde edilen kazançlarla 31 Ekim'e kadar elde edilen iştirak kazançlarının, 31 Aralık'a kadar Türkiye'ye getirilmesi halinde bu kazançlar üzerinden gelir ve kurumlar vergisinin alınmayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.