Hava Durumu

Müzekart, Bursa'da 'çile karta' dönüştü

Müze ve ören yerlerine ücretsiz giriş imkânı sağlayan 'Müzekart', Bursa'da 'çile karta' dönüştü. Turizm Haftası'nda kent merkezindeki müzeleri ziyaret etmek isteyen vatandaş, söz konusu kartı almak için şehir merkezinden 31 kilometre uzaklıktaki Mudanya Mütareke Evi Müzesi'ne gitmek zorunda.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2018 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2018 09:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Müzekart, Bursa'da 'çile karta' dönüştü

İSMAİL ARSLAN

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM), 2010 yılında önemli tarih mekânlarının bilet gelirini kontrol edemediğini ifade etmişti. Bu durum üzerine bakanlık, 'Müze ve Ören Yerleri Gişelerinin, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi' ihalesini açarak bu yerlerin bütün kontrollerini, 'Müzekart' uygulamasını ve gelirini Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'ne (TÜRSAB) devretti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2008 yılında vatandaşların kullanımına sunduğu, müze ve ören yerlerine ücretsiz giriş imkânı sağlayan 'Müzekart',  Bursa'da ise 'çile karta' dönüştü.

TAM 31 KİLOMETRE YOL!

Bursa'daki ören yeri ve müzeleri ziyaret etmek isteyen bir vatandaş,  şehir merkezinde satışı yapılmayan 'Müzekart'ı almak için Mudanya'daki Mütareke Evi Müzesi'ne gitmek zorunda kaldı. En kısa rotadan ortalama 31 kilometrelik mesafe nedeniyle birçok yerli ve yabancı turist, söz konusu kartı almaktan vazgeçti. Tam da Turizm Haftası'nın kutlandığı şu günlerde ortaya çıkan bu trajikomik durum, akıllara durgunluk verdi.

YETKİLİLER DOĞRULADI

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilisi de Bursa'da 'Müzekart' satışının sadece Mudanya Mütareke Müze Evi'nden yapıldığını doğruladı. Yetkili, söz konusu uygulamanın 1 seneyi aşkın süredir devam ettiğini belirterek, bilet temini için Mütareke Evi Müzesi yetkilileriyle iletişime geçilmesi gerektiğini söyledi.

CİHAZLAR BAKIMDA

Konuyla ilgili görüştüğümüz Mudanya Mütareke Evi Müzesi yetkilileri, 'Müzekart' satışının sadece buradan yapıldığını, ancak cihazların bakımda olduğunu aktardı. Kart satışının ancak haftaya başlayacağını bildiren müze yetkilisi, kent turizmine vurulan darbenin farkında değildi. Bu arada kart fiyatlarının 50 TL, öğrenci-öğretmen kart fiyatının ise 20 TL olduğu öğrenildi.

BÜYÜK BİR HATA

Turizm Haftası'nda yaşanan Bursa'daki söz konusu trajikomik duruma MHP Bursa İl Başkan Vekili Erol Sönmez'den tepki geldi. Sönmez, "Turizm Haftası'nda 'Müzekart'larının  Mudanya Mütareke Evi'nden dağıtılıyor olması Turizm açısından büyük bir hatadır" dedi. Bursa'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Stratejisi eylem planı kapsamında içine alınmadığı ve dışlandığını belirten Sönmez, "Bu olgu bile tek başına Bursa'nın sahipsiz kaldığının göstergesidir. Bursa plan harici tutulurken İl Kültür Turizm Müdürlüğü tabiri caizse uyumuştur" ifadelerini kullandı.

GÜNÜBİRLİKÇİLER GELİYOR

Sönmez, Bursa'daki otel ve yatak sayılarında bir artışın meydana geldiğini ancak kent turizmine bir faydası olmadığını söyledi. Otellerin doluluk oranlarının şimdilerde yüzde 30,yazın ise yüze 50'yi geçmediğini belirten Sönmez, "Şehrimize gelen turistlerin tamamına yakını günübirlikçidir" diye konuştu.

SORUNLAR YUMAĞI

Sorunlar yumağı Bursa turizminin bu hale gelmesinin sebeplerine de vurgu yapan Sönmez, "Yerel yönetimlerin turizm olgusu ile uzaktan yakından ilgi alakasının olmamasıdır.  Özel sektörün kılını kıpırdatmadan her şeyi kamu kuruluşlarından ve yerel yönetimlerden beklemesidir. Bursa'nın 'Turizm kenti olgusu' tam olarak oturtulamamıştır. Uludağ'ın ve termal sular bölgelerinin sorunları halen çözülememiştir. Otobüslerle Bursa'ya gelen turistlerin çilesi devam etmektedir. Tek bir otopark vardır ve bu da derde deva değildir" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.