Hava Durumu

Neden kadınlar pembe, erkekler mavi giyer?

Neden erkek çocuklarına mavi, kızlara pembe giydirildiğini, kravatın nasıl icat edildiğini, kadınlarda uzun saçın neden önemli olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2017 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2017 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Neden kadınlar pembe, erkekler mavi giyer?

Hayatımızda kural haline birçok alışkanlığın ya da geleneklerin nerelere dayandığını eminim birçoğumuz merak etmişizdir. Kadınların tüylerini tıraş etme, saçlarını uzatma, oje sürme, erkeklerin ise kravat takma gibi gerekliliklerin çok şaşırtıcı mazileri var.

Kadın ve erkek kıyafetlerinde düğmenin farklı yerde olması

Kadın ve erkek gömlek düğmelerinin tam tersi yönde konumlandırıldığını muhtemelen farketmişsinizdir. Bunun nedeni ise, 13. yüzyılda düğmelerin ilk icat edildiği döneme dayanıyor.

Düğmeler sadece zengin ve elit kadınlar tarafından kullanılabiliyordu. Bu zengin hanımlar, yardımcıları tarafından giydiriliyordu. Sağ elini kullanan yardımcıların hanımlarını daha hızlı bir şekilde giydirebilmesi için düğmeler gömleğin sol tarafına dikilirdi.

Erkekler için ise, silahlarına kolay ulaşım önemliydi ve düğmelerin sağ tarafta olması buna daha rahat olanak sağlıyordu.

Pembe ve mavi

Erkekler mavi, kadınlar pembe giyer algısı oldukça yaygın olsa da eskiden bu algı yoktu. Yüzyıllar boyunca çocuklar 6 yaşına kadar cinsiyet ayrımı yapılmaksızın pamuklu beyaz kıyafetlerle giydirilmişti.

1900'lerden sonra ise mavinin narinliği simgelediğinden kız çocuklarına, pembenin ise erkek çocuklara uygun olduğu algısı oluştu. 1985'te bebeğin cinsiyetinin doğumdan önce öğrenilebilmesiyle, pazarlamacılar kızların pembe, erkeklerin mavi giymesi gerektiği algısını yarattılar. Böylece satışlarını arttırdılar ve bu pazarlama taktiği günümüzde hala etkisini sürdürmekte.

Bacakları tıraş etmek

Bacakları tıraş etmek yeni bir trend olsa da Kraliçe I. Elizabeth döneminde, yüzü daha uzun gösterdiği için, kadınlardan üst alın bölgeleri ve kaşlarını tıraş etmeleri beklenirdi.

2. Dünya Savaşı sırasında paraşüt yapımında kullanılan naylon sıkıntısı yaşandığında, kadınlar bacakları çıplak gezmeye başladı. Kadınların sosyal yönden kabul görebilmesi için bacaklarının tıraşlı olması gerekiyordu. Bu trend günümüze kadar gelmiş görünüyor.

Kadınların koltuk altını tıraş etmesi

Kadınların koltuk altı tüylerinden kurtulma isteği 1915'te yayınlanan Harper's Bazaar dergisinin bir reklamına dayanıyor.

Reklamda kolsuz bir elbiseyle dans eden kızın koltuk altlarında hiç tüy yoktu. Bir kaç yıl içinde, koltuk altı tüyleri istenmeyen kıllar olarak görülmeye başlandı. Ya erkekler? Onların böyle bir problemi yok gibi görünüyor.

Tırnaklara oje sürmek

Manikür tarihte oldukça geriye gidiyor. Antik Babiller tırnaklarını 5.000 yıl önce boyamaya başladılar.

Kraliçe Elizabeth ise manikürlü uzun tırnaklarıyla elit kesimin simgesiydi. (İş yapan ellerde tırnaklar kısa olacağından olsa gerek.)

Günümüzde farklı boyama teknikleriyle manikür yapılıyor. Her yıl tırnakların şekli ve renkleri o yılın trendine göre şekil alıyor.

Kadınlarda uzun saç

Saç tarihte; gücün, seksiliğin, güzelliğin, sağlığın ve dinin simgesi olarak görülmekteydi. Bu nedenle erkekler uzun saçlı kadınları tercih ediyorlardı.

Uzun saçlar sağlıklı olmayı ve bakımı gerektirdiğinden uzun saçlı kadınların daha bakımlı ve varlıklı olduğuna inanılıyordu.

Erkeklerde kravat

Kravatlar boynu sıkarak erkeklerde rahatsızlığa neden olabiliyor bu nedenle takılması oldukça zor olabiliyor.

Kravatın tarihi 1600'lerde Kral 13. Louis'in savaş sırasında askerlerin boynuna bir kumaş bağlatması ve bu görüntünün hoşuna gitmesiyle başladı. Bu kumaş adını Croatian askerlerinden alarak 'Cravat' olarak anıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.