Hava Durumu

Neden Kaşınırız?

Hepimizin bir sivrisinek ısırığı sonrası kızaran hafif kaşınan bir küçük anımız olmuştur. Bazen bir ısırık kadar küçük ve geçici olan kaşıntı uzadığında, vücudun geniş alanlarını etkilediğinde hayat kalitesini ciddi oranda bozabilir. Peki neden kaşınırız?

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2018 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2018 11:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Neden Kaşınırız?

Ağrı nasıl kimi zaman birkaç saat dinlenip geçen geçici bir rahatsızlık hissi oluşturuyorsa kaşıntı da bazen kısa sürse de kimi zaman çok can sıkıcı olabilir. Vücudumuzda, sinir lifleri dediğimiz iletişimi sağlayan dokularımız vardır. Ağrı ve kaşıntının her ikisi de aynı sinir lifleriyle yani vücudumuzun iletim kabloları olan bu yollarla taşınır. Yani aynı yolları kullanır.

Uz. Dr. Abdurrahman ASLAN / Deri, Zührevi Hastalıklar ve Estetik Dermatoloji Uzmanı

FARKLI SEBEPLERİ VAR

Kaşıntının pek çok farklı sebebi vardır. Derinin kendi hastalığına bağlı kaşıntılar olabileceği gibi bazen derinin derininde yer alan iç organ rahatsızlıkları sebebiyle bazen de stres, sıkıntı gibi ruhsal problemler nedeniyle oluşabilir. Sık karşılaştığımız genellikle sadece deriyi tutan başlıca kaşıntılı hastalıklar; ekzema, sedef, kurdeşen, liken, mantar, deri kuruluğu, uyuz, bitlenme gibi yüzlerce farklı hastalıklardır. Bunların her birinin kendine özel deri bulguları vardır. Çoğunlukla  bir dermatolog tarafından bunların tanısı kolaydır ve tedavisi tatmin edicidir. Kimi zaman ise çıplak gözle görüntüleri birbirine o kadar benzer ki ayırt etmek için etkilenen alandan örnek alma, etkene yönelik tetkik yapma gibi çeşitli ilave yöntemlere ihtiyaç duyulabilir.  Derinin kendi  hastalıkları dışında bazı enfeksiyon hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroit hastalıkları, karaciğer hastalıkları, kansızlık, vitamin eksiklikleri ve bazı kanser tiplerinde de kaşıntı başlıca şikayet olabilir. Uzayan kaşıntı şikayetinde mutlaka bir dermatoloji uzmanına görünmemiz bu açıdan önemlidir.

DERİYİ NEMLENDİRME

Kaşıntı tedavisi kaşıntıya neden olan tabloya göre değişmektedir. Deri kuruluğu gibi tedavisi görece kolay bir durum bile hastanın tedaviye uyumunu ve sabrını gerektirir. Kuruluk derinin kendi yapısından geliyorsa kuruluğu artırıcı sık yıkanma, çok sıcak duş, temizleyici çözücü ürün kullanma, kuru nemsiz ortamlarda bulunma gibi etkenlerden korunma, deriyi sıkça nemlendirme ve bunu uzun dönemlerde aksatmadan yapmak gerekmektedir. Her hastanın ve hastalığın kendine özel tedavisi vardır. Ekzema, sedef gibi rahatsızlıklarda ilgili alanlara uygun olarak sürülen ilaçların yanında bazı hastalıklarda ağız ve damar yoluyla kullanılan ilaçları doktorunuz belirleyecektir.

İLAÇ KULLANIRKEN DİKKAT!

Kısaca her hasta ve hastalık biriciktir, kendine özgüdür. Kaşıntı çok farklı hastalıkların bulgusu olarak ortaya çıkabilmektedir. Bir hastanın kaşıntısını rahatlatan hafifleten bir ilaç, bir başka hastanın kaşıntısını artırabilir. Bu açıdan doktorunuza danışmadan ilaç kullanmamak önemlidir. Dertsiz, tasasız, kaşıntısız, sağlıklı günler dilerim...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.