Hava Durumu

"Nefer X" için destek şart!..

Yazılım mühendisi Emre Balcı, "Nefer X" ismini verdiği projesiyle yurtiçinde ve yurtdışında sayısız operasyona imza atan Mehmetçik için interaktif kask, titanyum iskelet ve özel kamuflaj geliştiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2018 07:55
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2018 07:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
"Nefer X" için destek şart!..

-Turgay AKBULUT-

Modern ordu sisteminin kurucusu Türkler; teşkilatçı yapıları, cesaretleri ve adanmışlık ruhları sayesinde daima korkulan ordulara sahip oldular. Güçlü orduları sayesinde Çin Seddi'nden, Adriyatik kıyılarına kadar çok geniş bir coğrafyada hâkimiyet kuran Türkler, askeri teknoloji alanında da daima çağın ilerisinde oldu. Öyle ki, Fatih'e İstanbul'un kapılarını açan da günün çok ilerisinde olan "Şahi" toplarıydı. Osmanlı Devleti'ni çöküşe götüren sürecin şifreleri de Avrupa'daki sanayi devrimini, teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak askeri yenilikleri takip edememesinde saklıdır.

ORDULAR GELİŞİYOR

Günümüz dünyasında da ülkelerin gücü; ekonomi ve ordularıyla ölçülürken, bu iki değerin genellikle birbiriyle paralel gittiği dikkat çeker. Ülkeler sanayi ve teknoloji alanında oluşturdukları birikim ile bir yandan ekonomik güç haline gelirken diğer yandan da ordularını geliştiriyor. 'Süper Güç' olarak adlandırılan ABD, bugün dünyanın hem en büyük ekonomisi hem de en etkili ordusuna sahip. Yine ABD'yi yakında tahtından etmesi beklenen Çin, teknolojide yaptığı atılımlara paralel olarak ordusunu da dünyanın sayılı kuvvetlerinden biri haline getirdi.

4.0 TEKNOLOJİSİ

Türkiye ise teknoloji alanındaki dışa bağımlılığına paralel olarak savunma sanayide de dışa bağımlı bir ülke olarak kaldı. Savunma teknolojilerine sahip ülkeler tarafından Kıbrıs Barış Harekatı'nda ambargoya uğrayan, terörle mücadele operasyonlarında ihtiyaç duyduğu silahları 'müttefiklerinden' temin edemeyen Türkiye, kendini göbeğini kesmek için son yıllarda atılım başlattı. Aselsan, Roketsan, TAI gibi devlet şirketlerinin yanı sıra özel firmalar da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu ekipman ve silahları milli kaynaklarla geliştirmek için yoğun bir çalışma yürütüyor. Türkiye kılıç kalkandan, top tüfeğe ve süper jetlerden füzelere evrilen savaş teknolojisinin hızına yeni yeni yetişmeye başlarken dünyanın 4.0 teknoloji devrimi ile başka bir noktaya sıçradığını da görmek lazım.

GÖZLER BURSA'DA

Türkiye mühendislerinden, bilim adamlarından, yatırımcılarından çağı yakalayacak hatta geçecek teknolojik hamleler beklerken, şüphesiz ki tüm gözler üretim üssü Bursa'ya çevrilmiş durumda. Peki, yerli otomobil üretimine talip olan, katma değeri yüksek üretim için önemli projeler üreten ve 15 milyar dolarlık ihracatıyla Bursa savunma sanayinde hangi noktada? Bu sorunun cevabını ararken, kendimizi Uludağ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (ULUTEK) faaliyet gösteren Bizpark Bilişim Şirketi Genel Müdürü Emre Balcı'nın yanında bulduk.

'NEFER X' PROJESİ

Emre Balcı 41 yaşında ve yazılım mühendisi. Geliştirdiği ve üzerinde çalıştığı projelere bakınca insan 'şükürler olsun' demekten alamıyor kendini. 'Gavur yapıyor' kalıbını kafamdan söküp alan Balcı yaklaşık 1 yıldır 'Nefer X' isimli akıllı askeri kıyafet projesi üstünde çalışıyor. Ünlü 'Demir Adam' filmini hatırlatan projesi hakkında bilgi veren Emre Balcı, "Bu proje askerlerimizin operasyon kabiliyetini ve güvenliklerini arttıracak. Bu çalışma tek proje gibi dursa da Nefer X'in içinde aslında 3 farklı proje var. Bunlar; interaktif kask, titanyum iskelet ve özel kamuflaj. Bunların ayrı ayrı da kullanılabilir ancak bir bütün olarak kullanılması tabi ki çok daha faydalı olacaktır" dedi.

İNTERAKTİF KASK

İnteraktif kaskın özelliklerini anlatan Bizpark Bilişim Şirketi Genel Müdürü Emre Balcı, "Jet pilotlarının taktığı kasklara benzer bir başlık bu. Kaskın üstünde sensörler var. Bu sensörler ortama ait nem, sıcaklık, rüzgâr şiddeti, oksijen seviyeleri, zehirli gazlar, radyasyon miktarı gibi verileri toplayarak kaskın önündeki ekrana yansıtıyor. Kişiye ait vücut sıcaklığı, nabız gibi sağlık emarelerini de kaskla kontrol edebileceğiz. Yine bu kask askeri harekat merkezi ile entegre olacak. Böylece askerin gördüğü her şeyi an be an komuta merkezi de görecek. Yine bu ekrana haritada ve ortama ait coğrafi bilgiler de yansıtılabilecek" şeklinde konuştu.

ÜSTÜN ÖZELLİKLER

Kask gözlüğünün aynı zamanda termal kamera işlevi görüp gece görüşü sağlayacağını belirten Balcı, "Askerin silahına takılacak bir gyroscope ile silah ve başlık entegre edilecek. Doğru hedef alma için silahın işaretlediği nokta kasktan görünecek. Yani bir lazer işaretleme işlemi yapılacak. Ancak bunu sadece kaskı takan görebilecek. İnteraktif kaskın topladığı ortam bilgileri atışlarda kullanılabilecek. Uzun menzilli atışlarda merminin sapmasına neden olan rüzgâr, nem ve mesafe gibi faktörler hesaplanacağı için aslında sapma payı da tespit edilebilecek. Böylece tam atış yapılacak nokta belirlenecek" dedi. Nefer X'e entegre bir de drone olacağını belirten Balcı, "Bu drone havalandığında çevrenin görüntülerini alıp doğrudan kask ekranına aktaracak. Kıyafetin omuz kısmında da bir motor olacak. Asker nereye bakarsa oraya dönecek ve hedefe sabitlenip takip edebilecek" diye konuştu.

TİTANYUM İSKELET

Titanyum iskelet projesinde ise tasarımların tamamlandığını belirten Emre Balcı, "Yakın zamanda protorip üretime geçeceğiz. Bu iskelet ile askerlerimiz zorlu arazi koşullarında kolayca ilerleyebilecek. Ağır yükleri kaldırabilecek. Bu iskelet ile interaktif kask entegre biçimde çalışacak" dedi. Projenin son ayağını ise kamuflaj giysinin oluşturduğuna işaret eden Balcı, "Kıyafeti kullanan askere termal kameralara yakalanmama ve arazide renk değiştirdiği için fark edilmeme imkanı veriyor. Elbiseyi iş ortaklarımız geliştiriyor olacaklar. Sonrasında sistemi birleştiriyor olacağız. Özetle Mehmetçik'i Nefer X projesiyle adeta 'demir adam' konumuna getirdik. 'Nefer X' projesine benzer projeler üstünde çalışan ülkeler var. ABD, Rusya şuan benzer projeler üstünde çalışıyor. Biz de 1-2 ay içinde testlere başlayacağız. Bu aşamada herhangi bir sorun çıkmazsa seri üretime geçebiliriz" ifadelerini kullandı.

UÇAK SİMÜLATÖRÜ

'Nefer X' projesini 10 kişilik bir ekiple ortaya çıkardığını belirten Balcı, "Savunma sanayi alanında çok büyük şirketler var. Onlarla yarışmak hiç de kolay değil. Ben başka işler yaparak kazandığım parayı bu projeye aktardım. Başka bir bütçe ve desteğim yok. Benim 100 bin dolar ayırdığım bir işe diğer şirketler 5 milyon dolar ayırabiliyor. Bu şirketlerin arasından sıyrılmak gerçekten çok zor iş" dedi. 'Nefer X' projesi dışında pilot eğitimleri için 720 derece hareket edebilen simülatör geliştiren Balcı, "Şimdi Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ortak Tübitak destekli bir projeye başladık. Cerrahların eğitimi için 'Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik Aplikasyonları Projesi'ni hayata geçireceğiz. Bu proje ile doktorlar gerçek bir hastayı ameliyat eder gibi sanal operasyonlar gerçekleştirecek" dedi.

HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Türkiye gibi hem yurtiçi hem de yurtdışında terörle mücadele operasyonları yürüten bir ülke için savunma sanayinin ve teknolojisinin gelişmesi hayati önem taşıyor. Sahada Türkiye'ye açık açık düşmanlık eden ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve Avusturya gibi ülkelerden silah almak ya da Rusya'nın S-400 Hava Savunma Sistemleri'ne sırtınızı yaslamak size ne kadar güven veriyor? Yakın bir zamanda siyasi kriz yaşadığımız Avrupalı ülkelerin, DEAŞ ve Suriye tehdidine karşı sınır hattımıza yerleştirdikleri hava savunma sistemlerini çektiğini... Almanya'nın da, Ankara'yı yine sınırımızda devriye atan erken uyarı uçaklarını çekmekle tehdit ettiğini unutmamak gerekir.

DEVLET GARANTİSİ

Avrupa'nın şantajlarına, ABD'nin ihanetlerini boyun eğmemek, milyarlarca doları başka ülkelere kaptırmamak en önemlisi ise güvenlik için Türkiye'nin tek çıkar yolu milli savunma teknolojilerini geliştirmek. Türkiye bunu başarabilecek insan gücüne ve yetenekli evlatlara sahip. Ancak Emre Balcı gibi mucitlerin maddi ve manevi olarak desteklenmesi şart... Yurtdışına kaptırdığımız beyinlerden biri de Emre Balcı olmamalı. 'Nefer X' projesi bir an önce devlet koruması ve garantisi altına alınma. Ordumuzun da, ekonomimizin de, başarıya aç insanımızın da buna ihtiyacı var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.