Hava Durumu

'Normal hayata dönme vakti geldi'

Almanya ziyareti öncesi Ankara-Berlin ilişkileriyle ilgili dikkat çeken açıklamalar yapan Başbakan Yıldırım, "Türkiye ile Almanya'nın normal hayata dönme vakti geldi diye düşünüyoruz. İlişkilerin eski iyi günlerine dönmemesi akla ziyan iştir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2018 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2018 17:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Normal hayata dönme vakti geldi'

Başbakan Binali Yıldırım, Belarus ziyaretinin ardından Almanya'ya geçti. Berlin'e hareketi sırasında, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, Türkiye-Almanya ilişkileriyle ilgili, "Türkiye ile Almanya'nın normal hayata dönme vakti geldi diye düşünüyoruz" dedi. Habertürk'ün haberine göre Yıldırım,  "Şimdi Almanya bölümüne gidiyoruz. İlk olarak Berlin'de Merkel ile görüşmemiz var. Geçen sene seçim senesiydi, orada da bizde de, dolayısıyla biraz havalar sert geçti. Şimdi artık orada da hükümet uzunca bir aradan sonra kurulma aşamasına geldi. Bizim zaten referandum gündemimizden tamamen düştü. Artık normal hayata Almanya ile Türkiye'nin dönme vakti geldi diye düşünüyoruz. Şansölye Merkel ile ikili ilişkilerimizi, bölgesel konuları, AB konularını kapsamlı bir şekilde ele alacağız. Ümit ederim ki geçmişte karşı karşıya kaldığımız sorunlar aşılmış olur, yeni bir sayfa yeni bir gün başlatmış oluruz" dedi.

ALMANYA DA AYNI DÜŞÜNCEDE

"Almanya tarafında da aynı iradeyi görüyor musunuz?" sorusuna Yıldırım, "Gidiyoruz işte, bakalım, göreceğiz. Ben aynı düşünceleri bire bir değilse bile Türkiye ile ilişkileri geliştirme konusunda bir irade olduğunu tahmin ediyorum. Seçimden sonra oluşan koalisyonda böyle bir irade var diye tahmin ediyorum" yanıtını verdi.

ALMANYA'NIN ' PKK' KARARI

Yıldırım, Almanya'nın terör örgütü PKK gösterilerinin yasaklanmasıyla ilgili aldığı kararı da değerlendirdi.  "Bunlar önemli adımlar. Son zamanlarda Almanya, PKK terör örgütüne karşı gittikçe kararlı bir duruş gösteriyor" diyen Yıldırım, "Bunlar da iki ülke arasındaki ilişkilerin tamir edilmesi için güzel adımlar. Almanya'yı tek başına Almanya olarak görmeyelim. Avrupa Birliği'nin bel kemiğini oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

AKLA ZİYAN İŞTİR

Dört milyona yakın soydaşın Almanya-Türkiye arasında bir köprü oluşturduğunu ifade eden Yıldırım, "O yüzden de Almanya-Türkiye ilişkilerinin eski iyi günlerine dönmemesi akla ziyan iştir. Hem Almanya için hem Türkiye için. Burada ilişkilerin bozulmasından kimse yarar sağlamaz, geliştirilmesinden herkes istifade eder. Türkiye olarak bölgede Avrupa'nın güvenliğini, NATO'nun sınırlarını koruyoruz" dedi.

ZEYTİN DALI MESAJI

Açıklamalarında Zeytin Dalı Harekâtı'yla ilgili de mesajlar veren Yıldırım, "Bizim Suriye'de kuzey-güney sınırlarımız ötesinde yaptığımız faaliyetler esasen sadece kendi milli güvenliğimiz, kendi vatandaşımızın mal can güvenliğini ilgilendirmiyor, bölücü terör örgütünün , DEAŞ'ın yok edilmesi ile sınırlı değil. Aynı zamanda Avrupa'ya olabilecek göçmen akınını ve Avrupa'da yayılma riski yüksek terör olaylarının önüne geçmiş oluyoruz. İstiyoruz ki AB ve NATO bunu daha iyi görsün. Türkiye ile olan ilişkilerde bu hassasiyet göz önünde bulundurulsun" diye konuştu.

DENİZ YÜCEL AÇIKLAMASI

Yıldırım'a Almanya-Türkiye arasında krize neden olan Alman vatandaşı Deniz Yücel'in durumu da soruldu. "Türkiye hukuk devleti, yargının işi ayrı, siyasetin işi ayrı" diyen Yıldırım, "Üzerine atılan suçlar var, bunlarla ilgili hakim karşısına çıkacak, oradan da bir sonuç çıkacak. Her mahkemeye çıkış bir umuttur. Bir an önce hakim karşısına çıkmasını telkin ediyoruz. Zannediyorum, yakın zamanda böyle bir gelişme olur. Bu konu da Türkiye-Almanya arasında ilişkilerimizi bloke eden bir husus olmaktan çıkar" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.