Hava Durumu

Omuz ağrısıyla ilgili bilinmeyenler! 'Sebebi doğru tespit edilmeli'

Opr. Dr. Murat Saylık omuz ağrılarıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Saylık, "Ağrı omuzdan mı kaynaklanıyor yoksa yansıma bir ağrı mı bunun doğru tespit edilmesi gerekir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2018 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2018 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Omuz ağrısıyla ilgili bilinmeyenler! 'Sebebi doğru tespit edilmeli'

Sağ omuz ağrısı; akciğer, safra, boyundan kaynaklanabilirken sol omuz ağrısı; kalp, akciğer, boyun, sırt kaynaklı olabilir. Bunlardan yansıyan bir ağrımız yok ve gerçekten omuzumuzla ilgili bir hastalıktan kaynaklanıyorsa ne yapılmalıdır?

Omuz eklemi, diğer büyük eklemlere göre, yumuşak doku dediğimiz, kas, tendon yapılarının fazla ve kemik yapının az olduğu bir eklemdir. Bu omuz eklemimizin hareket açıklığının yaklaşık 180 derece kadar olmasını sağlar. En geniş hareket açıklığı olan eklemdir. Bu eklem yapısının dezavantajı ise;(Omuz çıkığı dahil) en sık hasar gören ve tedavisi zor bir eklem olmasıdır.

OMUZ AĞRISI NEDEN OLUR?

 Omuz eklemimizde 'bursa' denen kesecikler vardır, belli dönemlerde, travma veya enfeksiyon gibi sebeplerle bu kesecikler şişer ve omuzda sıkışmaya sebep(romatoid artrit ve diyabet hastalarında daha sık)olarak özellikle omuz ekleminde yana ve öne kaldırma hareketlerinde artan ama istirahatte de devam eden ağrılı bir omuza sebep olur.

 Omuz eklem yapımızda yer alan akromiyon kemiğinin doğuştan gelen 3 ayrı şekli vardır. Düz ve yuvarlak yapıda olan akromiyon tipinde problem beklenmezken, kancalı omuz tipinde zaman zaman gördüğümüz ımpıngement (sıkışma sendromu) özellikle 40'lı yaşlarda belirginleşir. Kolun yana açılması esnasında ilk 60 dereceden sonra başlayan ve 90-100 dereceden sonra azalan bir omuz ağrısı tipine sebep olur.

 Biceps kası (pazu kasımız) yukarı uzadıkça ikiye ayrılarak tendonlaşır. Bir dalı omuz eklemi içine uzanarak eklem içinden boylu boyunca kürek kemiğimize yapışır. Eklem içinde herhangi bir bölgede genellikle travma veya eklemin aynı kasına uzun süreli ve şiddetli yük binmesi ile hasar görmesi ağrıya sebep olur. Biceps tendiniti, parsiyel ve total yırtık veya glenoide yapışma bölgesinden sıyrılarak ayrılmasıyla özellikle vücut geliştirme veya fırlatma sporlarıyla uğraşanlarda kolumuzu öne doğru uzattığımızda veya dirseğimizi vücudumuza yapıştırıp önkola çevirme hareketlerini yaptığımızda ağrı tetiklenir.

 Akromioklavikuler eklem dediğimiz omuz eklemimizi vücuda bağlayan eklem köprümüz çok az hareketli bir eklemdir. Burası da eklem çıkığı, yaş, enflamatuvar hastalıklar gibi durumlarda yıpranır. Omuz eklemine doğru uzanan osteofit dediğimiz kemik çıkıntı oluşur bu da omuzda sıkışmaya(ımpıngement) sebep olur. Voleybol, basketbol oynayanlarda, omuz omuza mücadelenin sık olduğu spor dallarında ve ileri yaş hanımlarda sıktır. Kolumuzu önden karşı omuza attığımızda veya ayaktayken sandalyeyi kendimize doğru kaldırmaya çalıştığımızda ağrı şiddetlenir.

 Omuz eklemi çıkığı veya yarı çıkığı sonrasında omuz eklem kapsülü ön taraftan sıyrılarak yırtılabilir. Her yaş grubunda olabilir ancak daha sıklıkla genç ve sporla ilgilenenlerde görülür. Omuzu kaldırırken veya bir şey fırlatırken omuzda güç kaybı ve ağrı görülür.

 Omuzu saran rotator kasların eklem içindeki uzanımları olan tendonların yırtılması görülebilir. Gençlerde travma ön plandayken, ileri yaşlarda özellikle baş üstü aktiviteleri (boyacılar ev hanımları) sık ve dirence karşı yapanlarda görülür. Impıngement dediğimiz eklem sıkışıklığı olan hastalarda da rotator hasar sıktır. Yırtığın; ön, orta veya arkada olmasına göre omuz hareketlerimizle ağrı tetiklenir.

 OMUZ AĞRISINDA TANI NASIL KONUR?

Ortopedi uzmanı tarafından fizik muayene yapılır. Hekim bir ön tanı bilgisine sahip olur. Daha sonra bu ön tanısını netleştirmek için: direk grafi, MR veya kan tetkiki isteyebilir. Gelecek sonuçlara göre de tedavi planı oluşturulur.

 TEDAVİ PLANI NASIL OLMALI?

 Hekimin koyduğu hastalık tanısı ve hastalığın seviyesine göre tedavi planlanır. Bu tedaviler;

 -Medikal tedavi (ilaç tedavisi) -Fizik tedavi uygulamaları

-Eklem içi ve çevresi enjeksiyon uygulamaları -Artroskopi dediğimiz kapalı ameliyat

-Açık cerrahi tedaviler

 OMUZ ARTROSKOPİSİ NEDİR, NASIL UYGULANIR?

 Omuz eklemine kamera ile girilerek uygulanan kapalı ameliyat yöntemidir. Hastalığın hem tanısında hem de tedavisinde kullanılır. Kapalı bir yöntem olduğundan out-patient(günü birlik taburcu) imkânı sağlar.  Ameliyat süreci kısadır, kanama olmaz, erken hareket ve erken işe dönüş imkanı sağlar. Ameliyat sonrası dönem daha ağrısız ve konforlu geçer.

Günümüzde omuzla ilgili ameliyat gereken hemen hemen tüm hastalıkların tedavisi artroskopi ile mümkündür. Tecrübeli ve sık artroskopi uygulayan ortopedistler tarafından yapıldığında istenmeyen sonuçlar oluşmaz. Omuzdaki problemlere ne kadar çabuk ve doğru tedavi uygulanırsa iyileşme süresi de o kadar hızlı olur. Cerrahi tedavi uygulanmaya karar verildiyse ilk tercih mutlaka artroskopik girişim olmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.